Ελασσόνα 25/10/2018 Αρ. Πρωτ. 1666/25-10-2018

ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ “μετακομίζει” στην Κύπρο για 1 εβδομάδα

Μια μεγάλη τιμητική συνεργασία του Δικτύου με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τη διοργάνωση του
7ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ-
(7th International Conference on Digital Cultural Heritage-
EuroMed 2018)
Η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 στις 9 το πρωΐ από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου
Εκατοντάδες επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης από όλη την υφήλιο θα συναντηθούν στη Λευκωσία

29 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου 2018 –
Filoxenia Conference Centre- ΄
ΛΕΥΚΩΣΙΑ -ΚΥΠΡΟΣ

Η μεγάλη συνάντηση-ορόσημο της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας για την διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας


Το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ “μετακομίζει” στη Λευκωσία, αφού ο πρόεδρός του κ. Κων/νος Σκριάπας, αλλά και πολλά στελέχη και στενοί συνεργάτες του Δικτύου θα βρεθούν για μια εβδομάδα στη Λευκωσία (27/10-4/11/2018) , στα πλαίσια της συνεργασίας και της υποστήριξης που παρέχουν σε ένα σημαντικότατο Συνέδριο για τον παγκόσμιο Πολιτισμό, που τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 2018, που είναι το Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θα φιλοξενηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία της Κύπρου, στο οποίο θα συμμετέχουν εκατοντάδες, εξαιρετικοί και πολύ υψηλής εξειδίκευσης ,μοναδικοί στο είδος τους, επιστήμονες, προερχόμενοι από 58 χώρες του κόσμου .
Πρόκειται για το 7ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς -7th International Conference on Digital Cultural Heritage- EuroMed 2018 , που διοργανώνει στην Κύπρο, με μεγάλη επιτυχία, από το έτος 2006, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) – Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς -Έδρα UNESCO (Διευθυντής Dr Μαρίνος Ιωαννίδης) και που φέτος θα πραγματοποιηθεί από 29 Οκτωβρίου έως και 3 Νοεμβρίου 2018 στη Λευκωσία, στο υπερσύγχρονο Filoxenia Conference Centre και αποτελεί τη μεγάλη συνάντηση-ορόσημο έτους 2018 της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας, για τη διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας

Στο περίφημο αυτό Συνέδριο ,την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Κώστας Χαμπιαούρης ,την ερχόμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 09.00 το πρωΐ , εκπροσωπούνται και συμμετέχουν ενεργά η Κυπριακή Βουλή και όλοι οι δημόσιοι Φορείς της Κύπρου , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Unesco, η Europa Nostra, παγκόσμιοι επιστημονικοί οργανισμοί (Icomos, Cipa, κ.ά.) , εκατοντάδες πανεπιστήμια και ερευνητικά εργαστήρια απ’ όλο τον κόσμο , το J.Paul Getty Trust, το COST Association , η Europeana, το Smithsonian’s DPO και πολλοί άλλοι.
.

Στενή συνεργασία Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και ΤΕΠΑΚ για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό

Το συνέδριο EuroMed 2018 οργανώνεται από το, παγκόσμια γνωστό, Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ , που από φέτος του έχει ανατεθεί, η μοναδική, σε όλο τον κόσμο, Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά , όπως ,επίσης και η νεοσυσταθείσα Έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, που τοποθετεί την Κύπρο στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου χάρτη στον τομέα της καινοτομίας ,των επιστημών και των Νέων Τεχνολογιών .
Με το Εργαστήριο αυτό (Διευθυντής ο Καθηγητής κ. Μαρίνος Ιωαννίδης) το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” συνεργάζεται στενά από το έτος 2013 ,όταν πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου ,για πρώτη φορά στην Ελλάδα , Στρογγυλή Τράπεζα στη Λάρισα , με θέμα την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς , με τη συμμετοχή δεκάδων Φορέων από όλη την Ελλάδα και με την παρουσία στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού.
Έκτοτε , μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη αυτή προσπάθεια, υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου και Δικτύου “Περραιβία” σε θέματα Πολιτισμού και Επιστημών (Ιανουάριος 2014) , το οποίο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Πέρα από τη συνεργασία των δύο φορέων στην υλοποίηση των Συνέδριων EuroMed, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνια στην Κύπρο ( ..,2014,2016,2018,…)και στα οποία το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” παρέχει συγκεκριμένη και σημαντική υποστήριξη , ήδη προχώρησαν το 2015 στη θεσμοθέτηση για την Ελλάδα των περίφημων Πανελλήνιων Συνεδρίων Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τη συνεργασία ,πλέον και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τα Συνέδρια αυτά τελούν υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως , ενώ έχουν τη στήριξη και συνεργασία πολλών Ελληνικών και Κυπριακών Υπουργείων , πολλών παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών, πολλών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και πραγματοποιούνται στην Ελλάδα κάθε δύο (2) χρόνια ( 2015,2017,….) , συγκεντρώνοντας εκατοντάδες Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται όχι μόνο στην Ελλάδα , αλλά και σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλη την υφήλιο.
Ήδη , έχουν πραγματοποιηθεί τα δύο πρώτα , που φιλοξενήθηκαν στις 24-26/9/2015 και 1-3/12/2017 στις εγκαταστάσεις του Παν/μιου Θεσσαλίας στο Βόλο, ενώ ,ήδη ,ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το 3ο Συνέδριο ,που είναι δρομολογημένο για τον Σεπτέμβριο 2019.

Μεγάλες Συνεργασίες του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” με Ελληνικά και Ξένα Πανεπιστήμια

Το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” στη μεγάλη, εθελοντική και χωρίς καμία αμοιβή ,προσπάθεια που καταβάλει για τη διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου και την προσφορά του στις Επιστήμες και στη Νέα Γενιά , σε διεθνές επίπεδο, συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με το οποίο υλοποίησε ,ήδη, πολύ εξειδικευμένα σεμινάρια για Έλληνες επιστήμονες , που αφορούν τις Μη Καταστροφικές μεθόδους στην προστασία και την ανάδειξη της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς , ενώ πρόσφατα διοργανώθηκε στην Αθήνα ένα διήμερο επιστημονικό FORUM (29-30/9/2018) για το παραπάνω θέμα (Υπεύθυνος Καθηγητής κ. Γκανέτσος Θεόδωρος).
Παράλληλα ,οι δύο Φορείς σχεδιάζουν την υλοποίηση πολλών σεμιναρίων για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης σε όλη την Ελλάδα, το αμέσως προσεχές διάστημα ,σε συνεργασία με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού , με σκοπό την εκπαίδευση νέων επιστημόνων ,αλλά και την παραγωγή σημαντικού έργου για τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Αξίζει ,δε , να σημειωθεί και η ανάθεση υλοποίησης του Βαλκανικού Συνεδρίου Αρχαιομετρίας , το οποίο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το ΤΕΠΑΚ διεκδίκησαν και θα το υλοποιήσουν σε συνδιοργάνωση με το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο 2019, οπότε και θα έλθουν στην χώρα μας εκατοντάδες επιστήμονες από όλα τα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα των Βαλκανίων .
Τέλος , το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” συνεργάζεται στενά με πολλά πανεπιστήμια και φορείς από όλη την Ευρώπη, πάνω σε θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες και διαμορφώνουν το Μέλλον , όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου (καταπολέμηση της φτώχιας , μεταναστευτικό, ανάπτυξη , δημοκρατία , αναπτυξιακή εκπαίδευση αγροτικών περιοχών, περιβάλλον κ.ά.).

Με Εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ. ΣΚΡΙΑΠΑΣ ΑΓΛΑΪΑ ΚΑΪΜΑΚΑΜΗ