ΣΥΡΟΣ 6-11-2021 6 /6-11-2021-
ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Με λαμπρότητα και συγκίνηση ξεκίνησε το Διήμερο Σεμινάριο/Εργαστήριο Μη Καταστροφικών Τεχνικών στη Σύρο το Σάββατο 6/11/2021

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεργάζεται με το Παν/μιο Δυτικής Αττικής και Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»



Σε κλίμα συγκίνησης και με κάθε λαμπρότητα ξεκίνησε ένα εξαιρετικό και μοναδικό Σεμινάριο /Εργαστήριο, που διοργανώνεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης ,(Αίθουσα «Ι.Ρίτσος») το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Νοεμβρίου 2021, ενώ οι εγγραφές επιστημόνων του Πολιτισμού έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ( Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος) , και το Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς -Ρόδος ( στα πλαίσια του έργου «Δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης στις Κυκλάδες»), πήραν μια εξαιρετική πρωτοβουλία και συνδιοργανώνουν, για την Ελλάδα, μαζί με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής , το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού-Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα e RA του Παν/μιου Δυτ. Αττικής , στοχευμένο σεμινάριο/Εργαστήριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με Μη καταστροφικές τεχνικές.

Λαμπρή έναρξη σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο

Την υποδοχή των εκπαιδευτών και των εκπαιδευόμενων, στους εξαιρετικούς χώρους του Πνευματικού Κέντρου της Ερμούπολης, έκανε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ΚΕΚ» Γιώργος Γεννηματάς» ο Εντετ. Σύμβουλος Πολιτισμού Κυκλάδων και Μέλος ΔΣ του ΚΕΚ «Γεώργιος Γεννηματάς» κ. Μπρίγγος Στέλιος, ενώ από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης , που φιλοξενεί τις εργασίες του σημαντικού αυτού Σεμιναρίου, έκανε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για θέματα Παιδείας κ. Ειρήνη Δράκου.

Επίσης, έγιναν χαιρετισμοί εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής από τους κ.κ.
Κώστα Σκριάπα και Θεόδωρο Γκανέτσο, ενώ χαιρετισμό έκανε, μέσω τηλεδιάσκεψης και ο
κ. Δημήτριος Τσελές, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Διευθυντής του έργου e RA.

Το εξειδικευμένο διήμερο Σεμινάριο/Εργαστήριο διοργανώνεται, για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων ,στη Σύρο και έχει τίτλο:«Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες- εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους».
Η Δράση αυτή υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, και τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Σύρου.

Ποιους αφορά το Σεμινάριο

Στo Σεμινάριo/ Εργαστήριo ,που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκπαιδεύονται επιστήμονες που ασχολούνται με την μελέτη, έρευνα, καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που κατοικούν και εργάζονται στην περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το Σεμινάρια/Εργαστήρια συμμετέχουν : Στελέχη Εφορειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μουσείων, βιβλιοθηκών, Πανεπιστημίων, Αρχαιολόγους, Συντηρητές έργων Τέχνης, Ιστορικούς Τέχνης, φοιτητές από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων, Φυσικούς, Χημικούς, ανεξάρτητους ερευνητές-επιστήμονες κ.ά.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι όλη η ανθρωπότητα και οι θεσμοί της (κυβερνήσεις ,Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιστημονική κοινότητα και Κοινωνία των Πολιτών ) θα πρέπει να προφυλάξουν, να καταγράψουν και να διασώσουν τον πολιτισμό του Ανθρώπου.
Προσδοκώμενα αποτελέσματα
περιγραφή τη
Πρωτοπορία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ΚΕΚ Γεννηματάς σε θέματα Πολιτισμού

Η πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ΚΕΚ Γεννηματάς θεωρείται πρωτοπόρα , σε διεθνές επίπεδο και υλοποιείται από πολύ σοβαρούς φορείς, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γνώσης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ,ακόμα, έχουν τη βούληση και τη διάθεση να τη μεταλαμπαδεύσουν, δωρεάν, σε άλλους επιστήμονες, οι οποίοι αποκτούν σοβαρές δεξιότητες και προάγουν την Επιστήμη.

Με την υλοποίηση τέτοιων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθίσταται πρωτοπόρος στο χώρο της δημιουργίας της επόμενης γενιάς επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, αφού στηρίζει πρωτοβουλίες που αφορούν την μελέτη, την έρευνα, την καταγραφή, την ψηφιοποίηση ,τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ διεκδικεί προγράμματα προστασίας, διάσωσης και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της και παράλληλα με τον τρόπο αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις αύξησης τους πολιτιστικού της τουρισμού.

Οι κ.κ. Θεόδ. Γκανέτσος (ΠΑΔΑ) και Κώστας Σκριάπας (¨Περραιβία») τόνισαν ότι: «με τη συγκεκριμένη συνεργασία, διαμορφώνονται συνθήκες συνεργασίας με τους πρωτοπόρους στον χώρο της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, αφού οι Φορείς υλοποίησης του Σεμιναρίου/Εργαστηρίου( ΠΑΔΑ, Δίκτυο «Περραιβία»,e RA, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο) έχουν θεσμοθετήσει για την Ελλάδα τα περίφημα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπό της Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, πολλών Ελληνικών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών ( UNESCO, ICOMOS,ICOM, E.E. κ.ά.), ενώ, ήδη, έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση διήμερου επιστημονικού Forum για την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ευρώπης Europeana, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου».

Ο κ. Μπρίγγος Στέλιος , από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς, τόνισε ότι : «με την υλοποίηση εξειδικευμένων και πρωτοπόρων δράσεων, υπό την Αιγίδα, μάλιστα, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενδυναμώνεται το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, στην μελέτη, καταγραφή, ψηφιοποίηση, διάσωση και ανάδειξη των αγαθών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με Μη Καταστροφικές Τεχνικές, ενημερώνεται για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της Ψηφιοποίησης και καθιστά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως μια περιφέρεια που στηρίζει τις Επιστήμες, προάγει την επιστημονική γνώση, διασυνδέεται με τα κέντρα των εξελίξεων στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εργάζεται για την ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου της (άυλου και υλικού) και της μετατροπής της σε έναν ελκυστικό προορισμό Πολιτιστικού Τουρισμού».

Το Σεμινάριο αυτό έχει πραγματοποιηθεί και στη Ρόδο στις 23-24/10/2021 με μεγάλη επιτυχία , στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου- Διεύθυνση Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Δωδεκανήσων-Τμήμα Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης (εντ. Περιφερ. Σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης κ. Μπάρδος Χρ.).

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση Ε-Mail: euromed.greece@gmail.com ,
ΤΗΛΕΦ. 6974-881944 -Kώστας Σκριάπας)

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Κ.Ε.Κ. «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERA
ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»