ΘΕΣΣΑΛΙΑ 25-10-2017 ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤΟΚ.:1565/25-10-2017

ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερίδα -Στρογγυλή Τράπεζα Ευρωπαϊκού Πολιτικού Προβληματισμού
με τίτλο
“Το Μέλλον της Ευρώπης”

Σημαντικοί Ομιλητές και τεχνοκράτες

Θα συμμετέχουν οι Ευρωβουλευτές
κ.κ. Νότης Μαριάς και Νίκος Χουντής

ΒΟΛΟΣ -ΣΑΒΒΑΤΟ 4 Νοεμβρίου 2017- ώρα 10.30 π.μ.
-Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Γαλλικό Ινστιτούτο)

Μια συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ,του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Στα πλαίσια της Ημερίδας θα παρουσιαστεί το Πρόγραμμα ERASMUS+ με τίτλο ” “The Visions of Youth Work”

ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ -ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ -ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Μια άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη Ανοικτή Ημερίδα-Στρογγυλή Τράπεζα Ευρωπαϊκού πολιτικού προβληματισμού, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, για την πορεία και το Μέλλον της Ευρώπης, διοργανώνεται το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017, στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γ. Καρτάλη 72 – πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου) , με τίτλο: “Το Μέλλον της Ευρώπης: Μια δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη! Ναι, αλλά πως;»

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας και του 2/βάθμιου Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο “Περραιβία” , με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας , προκειμένου να διοργανωθούν ανοιχτές συζητήσεις για το Μέλλον της Ευρώπης και να διαμορφωθούν πολιτικές για μια πιο Δίκαιη και Δημοκρατική Ευρώπη , που να υπηρετεί πρώτα απ’ όλα άνθρωπο και όχι τους αριθμούς.

Όπως είναι γνωστό οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. στη Μάλτα στις 3 Φεβρουαρίου και στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου 2017, με την ευκαιρία της 60ής επετείου των Συνθηκών της Ρώμης, ξεκίνησαν τη διαδικασία του πολιτικού προβληματισμού και προχωρούν στη διαμόρφωση της Λευκής Βίβλου , που έχει ως βασικά ζητούμενα την ανάπτυξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης, το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας και το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ. (ΟΝΕ) .

Για την πραγματοποίηση της σπουδαίας αυτής Ημερίδας, συμπράττουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας , το Europe Direct Θεσσαλίας ,το Πανεπιστήμιο και η Κοινωνία των Πολιτών (Δίκτυο “Περραιβία”) ,προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος και ο προβληματισμός για την πορεία της Ευρώπης και ο τρόπος με τον οποίο θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια νέα ,δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη ,που να μεριμνά και να εγγυάται την ευημερία όλων των πολιτών της .

Σημαντικοί ομιλητές από την Ευρωβουλή και το Πανεπιστήμιο

Στις εργασίες της ημερίδας έχουν προσκληθεί Μέλη του Ευρωκοινοβουλίου , πανεπιστημιακοί καθηγητές και τεχνοκράτες , οι οποίοι θα παρουσιάσουν ελεύθερα τη δική τους οπτική και προσέγγιση για το μέλλον της Ευρώπης ,αλλά και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα μέσα σε αυτή.

Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν ως ομιλητές οι Ευρωβουλευτές κ.κ. Νότης Μαριάς και Νίκος Χουντής , από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας οι καθηγητές κ.κ. Χρήστος Κόλλιας, Θεόδωρος Μεταξάς και Ανδρέας . Στεργίου και τέλος, ως εκπρόσωπος της ομάδας “Ευρώπη” της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο κ. Λευτέρης Αντωνόπουλος .
Μετά το τέλος των εισηγήσεων θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με παρεμβάσεις από τους ενδιαφερόμενους.
Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αυτή έχει την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Βόλου ,ενώ θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . στην Ελλάδα.

Οι Διοργανωτές πιστεύουν ότι είναι απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλη φορά : “η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στο θέμα της περαιτέρω ενοποίησης της Ευρώπης και του διεθνή της ρόλου, που μπορεί να έχει. Η προοπτική που έχει η Ευρώπη είναι μόνο του εκδημοκρατισμού, του δικαίου εμπορίου, της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και του αμοιβαίου σεβασμού! Θέλουμε μια δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη . Γι’ αυτό πρέπει όλοι οι λαοί της Ευρώπης να αναζητήσουν τον τρόπο . Το οφείλουν στις επόμενες γενιές “.

Στα πλαίσια της Ημερίδας θα παρουσιαστεί το Πρόγραμμα ERASMUS+ με τίτλο ” “The Visions of Youth Work” , που το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” υλοποίησε με συντονιστή εταίρο τον Φορέα από τη Σερβία Balkan Urban Movement.
Στην παραπάνω Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, που ολοκληρώνεται στο τέλος του 2017, συμμετέχουν εκτός του Δικτύου “Περραιβία” ,άλλοι έξι (6) φορείς από :
Τουρκία ( Tusba Genc Gelisim Dernegi), Βοσνία -Ερζεγοβίνη (Udruzenje Proni Centar za omladinski razvoj) , Βέλγιο ( Youth for Exchange and Understanding International AISBL), Σλοβενία ( Tretaroka- Drustvo za reciklazne in kreativne projekte), Ισπανία ( Backslash) και Σερβία ( Balkan Urban Movement), συντονιστής του προγράμματος.

Με εκτίμηση
Εκ μέρους των Διοργανωτών Φορέων
 Περιφέρεια Θεσσαλίας,(Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός )
 Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Καθηγητής κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης)
 Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας,(Διευθυντής κ. Βασίλειος. Χατζηκαμαγιάννης)
 Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Θεσσαλίας, ,(Διευθυντής κ. Βασίλειος Χατζηκαμαγιάννης)
 Δίκτυο ” Περραιβία”-2/βάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών (Πρόεδρος κ. Κώστας Σκριάπας )
 Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας (Πρόεδρος κ. Κώστας Σκριάπας )