Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η καρδιά της Αρχαιομετρίας για 4 μέρες χτυπά δυνατά κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών

Ξεκίνησε μέσω διαδικτύου το 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας 2020 στην Αθήνα

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών και με κάθε λαμπρότητα , προσαρμοσμένο στις ανάγκες της πανδημίας, ξεκίνησε στην Αθήνα , μέσω διαδικτύου, το 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας – 7th BSA, που ανατέθηκε, φέτος, στην Ελλάδα και διοργανώνεται, κάθε δύο χρόνια, σε διαφορετική χώρα των Βαλκανίων, συγκεντρώνοντας την προσοχή διακεκριμένων επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, από όλη τη Βαλκανική χερσόνησο και τον Εύξεινο Πόντο και θα εξελίσσεται το χρονικό διάστημα 22-25 Σεπτεμβρίου 2020

Στο σημαντικό αυτό Συμπόσιο συμμετέχουν, φέτος, ογδόντα επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης, από δώδεκα χώρες, που παρουσιάζουν σαράντα πέντε ερευνητικές εργασίες , πάνω στο αντικείμενο της Αρχαιομετρίας.
Στο Συμπόσιο απηύθυναν χαιρετισμό προς τους Συνέδρους ο Υφυπουργός Τουρισμού Αν. Καθηγητής κ. Μάνος Κόνσολας , η Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου, ο διοργανωτικός υπεύθυνος του Συμποσίου Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) κ. Θεόδωρος Γκανέτσος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας Καθηγητής ΠΑΔΑ κ. Γιώργος Φακορέλης και ο Πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», οικονομολόγος, κ. Κων/νος Σκριάπας.

Κατά την έναρξη του Συμποσίου παραβρέθηκαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ Καθηγητής Γιώργος Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος Καθηγητής κ. Γιώργος Πρινιωτάκης και ο Αντιπρόεδρος Αναπλ. Καθηγητής Μιχάλης Παπουτσιδάκης του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του ΠΑΔΑ, ο Επίκ. Καθηγητής ΠΑΔΑ κ. Δημήτρης Πυρομάλλης και ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής ΠΑΔΑ Dr Νικόλαος Λάσκαρης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμποσίου προβάλλονται εικόνες της Ελλάδας, μέσω των εξαιρετικών βίντεο που έχουν παραχωρηθεί από τον ΕΟΤ και διαφημίζουν τη χώρα μας στο εξωτερικό.
Στα πλαίσια των οδηγιών που έχουν δοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κοροναϊού στην Αθήνα, η Διοίκηση και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αποφάσισαν η διεξαγωγή του 7ου Βαλκανικού Συμποσίου Αρχαιομετρίας (22-25 Σεπτεμβρίου 2020) να γίνει αποκλειστικά με την μέθοδο της εξ αποστάσεως παρουσίασης και παρακολούθησης.

Το Συμπόσιο υποστηρίζεται και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής-θεσμοθετημένο Εργαστήριο μη καταστρεπτικών τεχνικών-Διευθυντής Καθηγητής Θεόδ. Γκανέτσος ), την Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία –HSA(Πρόεδρος Γεώργιος Φακορέλης) και τον Δευτεροβάθμιο Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «Περραιβία» (Πρόεδρος ΔΣ Κων. Σκριάπας) και πραγματοποιείται διαδικτυακά από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Παν/μιου Δυτικής Αττικής .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παν/μιο Δυτικής Αττικής και το Δίκτυο «Περραιβία», έχουν θεσμοθετήσει και διοργανώνουν για την Ελλάδα ,κάθε δύο χρόνια, τα παγκοσμίως γνωστά Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνδιοργάνωση με το Τεχνολογικό Παν/μιο Κύπρου, συνέδρια τα οποία τελούν υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας ,του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πολης και πολλών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (UNESCO,ICOMOS,ICOM κ.ά.).

Επίσης, η Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία διοργανώνει τα Πανελλήνια Συνέδρια Αρχαιομετρίας, καθώς επίσης και πλήθος άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, που προάγουν την επιστήμη της αρχαιομετρίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η αρχαιομετρία αποτελεί έναν διεπιστημονικό κλάδο, με αντικείμενο την εφαρμογή των θετικών επιστημών στην αρχαιολογία και τον πολιτισμό. Η ανάπτυξη του κλάδου της αρχαιομετρίας προέκυψε από την ανάγκη επίλυσης προβλημάτων της αρχαιολογικής έρευνας, που οι παραδοσιακές μέθοδοι αδυνατούσαν να καλύψουν.
Η αρχαιομετρία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την τοπική αυτοδιοίκηση , εκκλησία, μουσεία, βιβλιοθήκες κλπ, αφού επιλύει προβλήματα και δίνει πολύτιμες πληροφορίες στα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία, εικόνες, βιβλία κ.ά. με τα τελειότερα μηχανήματα ψηφιακής επεξεργασίας, ανάλυσης και αποτύπωσης.

Τα αποτελέσματα μακροχρόνιων ερευνητικών έργων, η αξιολόγηση νέων και παλαιότερων μεθοδολογιών, καθώς και οι συγκριτικές μελέτες που σχετίζονται με προβλήματα της αρχαιομετρίας ,θα συζητηθούν στο Συμπόσιο.
Η γεωγραφική εμβέλεια του Συμποσίου περιλαμβάνει τις χώρες των Βαλκανίων και τον Εύξεινο Πόντο, ενώ το χρονολογικό εύρος κυμαίνεται από την πρώτη προϊστορία έως τις μεσαιωνικές και ιστορικές περιόδους.

Το Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας (BSA) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Sts Cyril & Methodius, Σκόπια, στις 18-20 Σεπτεμβρίου 2008, και έκτοτε οργανώνεται συνήθως ανά διετία (2010-Κωνσταντινούπολη / Τουρκία, 2012- Βουκουρέστι / Ρουμανία, 2014-Nessebar / Βουλγαρία, 2016-Sinaia / Ρουμανία, 2018-Λιουμπλιτζάνα / Σλοβενία).

Όλες οι εργασίες θα δημοσιευτούν στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Archaeology Journal (http://journal.sapub.org/archaeology).

Επίσημη ιστοσελίδα του Συμποσίου https://bsa7.uniwa.gr.

Οι Διοργανωτές Φορείς
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία
Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»