Αθήνα, Λευκωσία 7/5/2020

ΕΠΕΙΓΟΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Δωρεάν διακρατικό διαδικτυακό Σεμινάριο για την Πολιτιστική Κληρονομιά στα πλαίσια της Μέρας της Ευρώπης, το Σάββατο 9 Μαΐου 2020

με τίτλο :
« Η Πολιτιστική Κληρονομιά είναι περισσότερο από τη μνήμη του παρελθόντος. Είναι το κλειδί προς το Μέλλον μας»

Με αφορμή τον εορτασμό της φετινής Ημέρας της Ευρώπης, που είναι στις 9 Μαΐου, οι φορείς Heritage Malta και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, διοργανώνουν , το ερχόμενο Σάββατο 9 Μαΐου 2020 και ώρα 14.00-16.00 , ένα ενδιαφέρον διαδικτυακό σεμινάριο (WEBINAR) με τίτλο:
« Η Πολιτιστική Κληρονομιά είναι περισσότερο από τη μνήμη του παρελθόντος. Είναι το κλειδί προς το Μέλλον μας» (Our Cultural Heritage is More Than The Memory of our Past. It is the key to our Future!”) .

Η εγγραφή και παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι δωρεάν στη διεύθυνση https://heritagemalta.org/stronger-together/ , από όπου οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν έναν σύνδεσμο για τη ζωντανή τους σύνδεση.
Λόγω ανώτατου ορίου συμμετοχών, πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν άμεσα την εγγραφή τους, για να συμμετάσχουν στη ζωντανή αυτή διακρατική επικοινωνία , μεταξύ επιστημόνων από όλη την Ευρώπη, με κύριο θέμα την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά , γιορτάζοντας όλοι μαζί, τη μέρα της Ευρώπης!

Αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο φέρνει κοντά δύο από τα μικρότερα νησιωτικά έθνη της ΕΕ – τη Μάλτα και την Κύπρο, που είναι τα μόνα μέλη της ΕΕ που έχουν αποκοπεί από την κύρια ήπειρο, με χιλιάδες χρόνια πλούσιας ιστορίας και μοναδικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Και τα δύο νησιά της Μεσογείου έχουν πολλά κοινά, είναι και τα δύο δεσμευμένα να διατηρήσουν και να εκτιμήσουν την Πολιτιστική Κληρονομιά τους.

Στο διαδικτυακό Σεμινάριο θα παρουσιαστούν εξαιρετικές και μοναδικές περιπτωσιολογικές μελέτες από τα εθνικά προγράμματα ψηφιοποίησης των δύο χωρών και όχι μόνο.
Επίσης ,μερικά από τα θέματα που θα εξεταστούν είναι:
1. η συμβολή της ψηφιοποίησης στη διατήρηση, ερμηνεία και αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
2. τα επιτεύγματα στην ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε καθένα από αυτά τα δύο έθνη.
3. τις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολιτιστική κληρονομιά λόγω της πανδημίας COVID19.
4. τρόποι με τους οποίους η Πολιτιστική Κληρονομιά μπορεί να ωθήσει την αναγέννηση του τουριστικού τομέα.
5. ο δρόμος προς τα εμπρός όσον αφορά την αξιοποίηση του ψηφιακού δυναμικού στην Πολιτιστική Κληρονομιά και τη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ.

Σημαντικοί Ομιλητές
Ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπροσώπηση της ΕΚ στην Κύπρο, Ευρωπαϊκή Συνεργασία στην Επιστήμη και την Τεχνολογία (COST), το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και το Υπουργείο Πολιτισμού Μάλτα, Heritage Μάλτα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο της Μάλτας.
Το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη Μάλτα θα συμμετάσχει ενεργά σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο και θα παρουσιαστούν πολλές μελέτες περιπτώσεων και τρέχοντα ερευνητικά έργα, τα οποία θα ακολουθήσουν μια πολύ πρακτική προσέγγιση στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» στα πλαίσια της στενής του συνεργασίας με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου από το έτος 2013 και ιδιαίτερα με την Έδρα UNESCO για την ΨΠΚ ( Διευθυντής Dr Μαρίνος Ιωαννίδης) ,στηρίζει την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία , που θα φέρει κοντά επιστήμονες απ’ όλη την Ευρώπη, σε ένα σημαντικό θέμα, όπως είναι η Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, που αποτελεί και το αντικείμενο πανελλήνιων και παγκόσμιων συνεδρίων , στα οποία οι παραπάνω δύο Φορείς συμπράττουν.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙAΣ/ΕΔΡΑ ΟΥΝΕΣΚΟ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ-ΤΕΠΑΚ
Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης
E-Mail: marinos.ioannides@cut.ac.cy
http://www.digitalheritagelab.eu/
Like us: https://www.facebook.com/dhrlabcut

Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”
Κων. Σκριάπας -Πρόεδρος Δικτύου
E-Mail: info@perrevia.net.gr, skriapask@gmail.com
SITES: www.perrevia.net.gr ,
FACEBOOK: https://www.facebook.com/DiktioPerraivia/