ΑΘΗΝΑ , 6/10/2021                                                        ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤΟΚ. 11/6-10-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Έλαμψε» ο Ελληνικός Πολιτισμός στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021

 Υπό  την Αιγίδα

της ΑΕ της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

και της

Α.Θ. Παναγιότητος του  Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ.  Βαρθολομαίου

Ψήφισμα της επιστημονικής Κοινότητας

για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και την προστασία  του πλανήτη από την Κλιματική Αλλαγή

 

Η καρδιά του Ελληνικού Πολιτισμού χτύπησε  δυνατά

κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών

 

Την έναρξή του κήρυξε ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος

Ç ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÔÇÓ ÄÇÌÏÊÑÁÔÉÁÓ ê.ÁÉÊÁÔÅÑÉÍÇ ÓÁÊÅËËÁÑÏÐÏÕËÏÕ
(ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI)

Κοινή η προσπάθεια Ελλήνων και Κυπρίων για την διάσωση και ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού

 

Την  Πέμπτη  30  Σεπτεμβρίου 2021  και ώρα 11.00 π.μ. κηρύχτηκε , μέσω διαδικτύου και  με κάθε επισημότητα  η έναρξη του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου  Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-EuroMed 2021) , που διήρκεσε τέσσερις (4) μέρες, με την παρουσία πολλών επισήμων των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, μελών της επιστημονικής κοινότητας και με τη συμμετοχή  περισσότερων των χιλίων διακοσίων(1200) Συνέδρων από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

Την  έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, με μια εμπνευσμένη ομιλία με τίτλο: «Η διαχρονική ακτινοβολία του Ελληνικού Πολιτισμού».

Το Συνέδριο αυτό  έχει θεσμοθετηθεί και  διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε δύο (2) χρόνια , μετά από απόφαση των διοργανωτών Φορέων, που είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.-Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς-UNESCO Chair on Digital Cultural Heritage και EUERA Chair on Digital Cultural Heritage-Διευθυντής κ.  Μαρίνος Ιωαννίδης)  , το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Θεσμοθετημένο Εργαστήριο Μη Καταστροφικών Ελέγχων και Μεθοδολογιών Διάγνωσης Συστημάτων της Σχολής Μηχανικών-Διευθυντής κ. Θεόδωρος Γκανέτσος)  και ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (Πρόεδρος ΔΣ κ. Κωστας Σκριάπας) .

Αιγίδες-Υποστήριξη

 Το μοναδικό αυτό, για την Ελλάδα, Συνέδριο, το οποίο, λόγω της θεματολογίας του, χαρακτηρίστηκε από όλους  ως εθνικής σημασίας ,  τελούσε υπό την Αιγίδα της ΑΕ της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του  Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ.  Βαρθολομαίου,  ενώ  είχε και την υποστήριξη-αιγίδα  του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού , του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα ,του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πολλών παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (ICOMOS,ICOM,UNESCO, Ε.Ε. κ.ά.)” , του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, του Προγράμματος Era-ΠΑΔΑ, αλλά  και μεγάλων Δικτύων Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από όλη την Ευρώπη.

Οι Διοργανωτές Φορείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους  σε όλους τους παραπάνω θεσμικούς  Φορείς ,που έθεσαν υπό την υποστήριξή τους το μεγάλο αυτό γεγονός, αλλά ιδιαίτερα την ευγνωμοσύνη τους προς την ΑΕ Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου  και την  ΑΘΠ Οικουμενικό Πατριάρχη Κων/πόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο , που με την Αιγίδα τους ,αναδεικνύουν τον Ελληνικό Πολιτισμό , τη διάσωση και την ανάδειξή του  ,ως τον υπέρτατο ακρογωνιαίο λίθο για την πορεία του Ελληνισμού προς το μέλλον.

Λαμπρή η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου                              

Την υποδοχή των επισήμων εκπροσώπων της πολιτείας και όλων των Συνέδρων έκανε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής , ο Πρόεδρος του Δικτύου “Περραιβία“, οικονομολόγος  κ. Κων. Σκριάπας , ενώ χαιρετισμό απηύθυναν  τα υπόλοιπα μέλη της οργαν. Επιτροπής, ο  Διευθυντής του Εργαστηρίου Unesco Chair  και EU-ERA Chair–ΤΕΠΑΚ Καθηγητής κ.  Μαρίνος Ιωαννίδης, ο Καθηγητής ΠΑΔΑ Κ. Θεόδωρος Γκανέτσος (Διευθυντής Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Μη Καταστροφικών Ελέγχων) , ο Αν. Καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Βαραλής  και ο τ. Αν. Καθηγητής ΠΑΔΑ κ. Ηλίας Νομπιλάκης.

                                 Εκ μέρους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και  των επίσημων Φορέων της Ελληνικής και Κυπριακής πολιτείας, χαιρετισμούς απηύθυναν οι εξής:

Η  Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως  κ.κ. Βαρθολομαίος ,ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης , μέσω του Υφυπουργού  Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιου Γεωργαντά, ο  Υπουργός  Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου,  ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κόκκινος, ο Βουλευτής του  Κυπριακού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος  της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Έρευνα και την Καινοτομία Δρ. Κυριάκος Χατζηγιάννης,  ο  Πρύτανης του  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητή κ. Παναγιώτης Καλδής, ο Κοσμήτορας  της Σχολής  Μηχανικής και Τεχνολογίας  Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Καθηγητής κ. Σωτήριος Καλογήρου, ο Πρόεδρος του  ICOMOS Κύπρου κ. Χρύσανθος Πισσαρίδης και ο Αντιπροέδρος ICOMOS Ελλάδος Ομότιμος Καθηγητής κ. Νικόλαος Λιανός .

  Ένα  Συνέδριο εθνικής σημασίας  με παγκόσμια απήχηση

To  Συνέδριο  υλοποιήθηκε διαδικτυακά, με την τεχνική και ψηφιακή υποστήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Θεσμοθετημένο Εργαστήριο Μη Καταστροφικών Ελέγχων και Μεθοδολογιών Διάγνωσης Συστημάτων της Σχολής Μηχανικών-Συντονιστής  Υποστήριξης . ο Επίκ. Καθηγητής κ. Νικόλαος Λάσκαρης) στην Αθήνα ,όπου και βρισκόταν   η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου και όλοι οι τεχνικοί και ειδικοί επιστήμονες, που στήριξαν τη μεγάλη αυτή προσπάθεια και έχουν μεγάλη εμπειρία στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν  εκατόν μία (101) επιστημονικές εργασίες σε διάφορες θεματικές στο χώρο του πολιτισμού, του τουρισμού, των νέων τεχνολογιών  και της ψηφιοποίησης,  μετά από αξιολόγηση της επιστημονικής επιτροπής, ενώ θα εκδοθούν σύντομα τα επίσημα πρακτικά ( σε μορφή e-book).

Ειδικότερα αναπτύχθηκαν οι παρακάτω Θεματικοί άξονες:

 Ελλάδα 1821-2021: 200 Χρόνια Ελευθερίας, η Τρισδιάστατη απεικόνιση και Εκτύπωση, η Ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία, ο Πολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός, η  ​Κλιματική Αλλαγή​, τα Μουσεία-Βιβλιοθήκες-Ψηφιακές Τεχνολογίες, οι Εμπειρίες-Νέες Προκλήσεις- Προοπτικές στην Ψηφιοποίηση,   ​Τοπική Αυτοδιοίκηση-Πολιτιστική Κληρονομιά και, τέλος,  η  Δημιουργική Βιομηχανία και επιχειρηματικές ευκαιρίες στον Πολιτισμό.

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο, κάθε φορά, προσαρμόζει ανάλογα τις θεματικές του ενότητες, λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές εξελίξεις και τις παγκόσμιες προκλήσεις στον πλανήτη.

Διακεκριμένοι κύριοι ομιλητές

Αξίζει να σημειωθεί ,ότι λόγω των σημαντικών θεμάτων, που το Συνέδριο αυτό εξέτασε , είχαν προσκληθεί σημαντικές προσωπικότητες ως Key Note Speakers , όπως :

 1. ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος,
 2. ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών , Ομ. Καθηγητής κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης,
 3. ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, ΥΠΕΝ, Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης
 4. οι καθηγητές πανεπιστημίου κ.κ. Κων/νος Καρτάλης, Νικόλαος  Ζαχαριάς, Σπύρος Συρόπουλος,
 5. η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου κ. Εύη Σαχίνη
 6. ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτριος  Παπαστεργίου και
 7. ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Συμβούλων STRATIS κ. Νικόλαος , Δημητριάδης

οι οποίοι παρουσίασαν από τη δική τους  επιστημονική οπτική, την αξία της μελέτης, διάσωσης, ψηφιοποίησης και ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου  και ιδιαίτερα του Ελληνικού Πολιτισμού.

Εκατοντάδες Συμμετοχές-ρεκόρ συμμετοχών

 Εντυπωσιακό είναι το γεγονός της μεγάλης ανταπόκρισης , πλέον των 1200  εξειδικευμένων επιστημόνων που συμμετείχαν στις εργασίες του 4ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης ,καθ’ όλο το τετραήμερο  30/9-3/10/2021.

Σημειώνεται ότι οι συγγραφείς ,των 101 εργασιών, που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο μετά από αυστηρή επιλογή, είναι 247, εκπροσωπώντας δεκάδες  πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ οι  σύνεδροι προέρχονταν, εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, από πολλές χώρες του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, οι παρουσιασθείσες εργασίες ήταν 101, οι σημαντικοί ομιλητές(Key Note Speakers) ήταν 9 και  οι εγγραφές ήταν πάνω από 1200 (Στελέχη Εφορειών αρχαιοτήτων 50,από Πανεπιστήμια 225,Στελέχη διάφορων υπουργείων 50 ,Ερευνητικά Κέντρα –Ερευνητές   40,Στελέχη Δήμων 68,Στελέχη Περιφερειών 11,ανεξάρτητοι  επιστήμονες 736).

Έκδοση Ψηφίσματος για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και την Κλιματική Αλλαγή

Αξιοσημείωτο είναι ότι ,στην τελετή λήξης του Συνεδρίου , τονίστηκε η άμεση σύσταση Εθνικών Επιτροπών σε Ελλάδα και Κύπρο και μιας Διακρατικής Επιτροπής Ελλάδας- Κύπρου , η οποία πρέπει να  συγκροτηθεί, πέρα από εκπροσώπους του ΥΠΠΟΑ και  από εκπροσώπους Φορέων που ασχολούνται με τον  την Παιδεία, την Έρευνα και Καινοτομία, τις Ψηφιακές Τεχνολογίες, το Περιβάλλον, τον Τουρισμό και την Ανάπτυξη και θα έχει ως βασικό σκοπό τη σύνταξη ενός Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Ψηφιοποίησης, Τεκμηρίωσης, διαφύλαξης ,προστασίας και ανάδειξης  της Πολιτιστικής Κληρονομιάς  του Ελληνικού Έθνους , έτσι ώστε αυτή να λάβει τη θέση της στο παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Παράλληλα , οι σύνεδροι στηρίζουν τις εθνικές προσπάθειες του ΥΠΠΟΑ και  διατράνωσαν την διαχρονική απαίτηση για άμεση επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ,αλλά και όλων των κλαπέντων , αμύθητης αξίας, δημιουργημάτων του Ελληνικού Πολιτισμού, σε αυτούς που τα δημιούργησαν και γιατί ανήκουν στην παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά του Ανθρώπου και πρέπει να επιστραφούν στον φυσικό τους χώρο ,που είναι η Ελλάδα ( Θα σταλεί ψήφισμα).

Παράλληλα , επεσήμαναν τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά του Ανθρώπου, γι’ αυτό και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να σταλούν ψηφίσματα  προς την UNESCO, στις κυβερνήσεις των πιο ισχυρών κρατών του πλανήτη, αλλά  και διεθνείς Οργανισμούς (ICOMOS,ICOM κ.ά)  , αλλά και στον ΟΗΕ, στα πλαίσια της διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή, που θα γίνει στη Γλασκώβη τον ερχόμενο Νοέμβριο 2021.

 Βράβευση εργασιών

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εισηγήσεις του Συνεδρίου κινήθηκαν σε πολύ υψηλό επιστημονικό επίπεδο, κάνοντας δύσκολο το έργο της επιστ. Επιτροπής για την επιλογή των καλύτερων εργασιών, θεσμός που καθιερώθηκε από το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο-EuroMed του 2015, επιβραβεύοντας την πρωτοτυπία, την τεχνογνωσία, την άρτια παρουσίαση και τον θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

 Βραβεία καλύτερης εργασίας

 Θωμόπουλος Χ.Α. Στυλιανός, Ελένη-Ινώ Θεοδώρου, Χρήστος Μαρόγλου, Παναγιώτης Τσιμπιρίδης, Χριστοπούλου Χριστιάνα  : «COSMOS: Πολιτισμική Ώσμωση – Μη Γραμμική Ψηφιακή Παρουσίαση της Ελληνικής Μυθολογίας & Τέχνης»

 • Αδάμου Χρυσούλα –Βαλεντίνη, Πολυζούδη Αρχοντία, Μερτζιμέκης Νικόλαος, Μητσιός Στάθης: «3D ProjectionMapping ως εναλλακτικός τρόπος παρουσίασης της ιστορίας των μνημείων. Η περίπτωση του Βυζαντινού Πύργου της Νέας Φωκαίας στη Χαλκιδική»
 • Πουλόπουλος Βασίλειος, Γουάλλες Μανόλης, Αντωνίου Άντζελα, Βασιλάκης Κώστας, Παναγιωτίδη Βάγια, Ζαχαριάς Νικόλαος : «Ψηφιακές εφαρμογές για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης: Η περίπτωση του ψηφιακού μουσείου Καλαμάτας»
 • Φωτιάδου Χρυσάνθη : «Υλικές – αισθητικές δράσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στο ψηφιακό πολυμεσικό περιβάλλον και το διαδίκτυο σε καιρό πανδημίας»
 • Μελανίτης Iωάννης: «Ψηφιακή γλυπτική και ένας περίπατος  γύρω από αρχαία γλυπτά»

Τιμητικές διακρίσεις

 • Νάστος Παναγιώτης, Σολωμός Σταύρος, ΚράβαρηΚαλλιόπη, Κουτσουράκη Τόνια, Εμμανουλούδης Δημήτριος : «Επίδραση των καιρικών φαινομένων στην  έκβαση μαχών και ναυμαχιών κατά την επανάσταση του 1821»
 • Μπέη Αγγελική, Μίτση Ειρήνη, Μπάρδα Ελένη,  Αγκαβανάκης Γιώργος, Τσομπανίδης  Άγγελος: «Η ψηφιοποίηση της ενάλιας πολιτισμικής κληρονομιάς από τη σκοπιά της συντήρησης»

Τοπική Αυτοδιοίκηση-τιμητικές διακρίσεις

 • Κοντζιάς Ιωάννης, Κατερέλου Αμαλία: «Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού : Στροφή στην ψηφιακή ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς»
 • Καββαδάς Νικόλαος, Ζουριδάκης Ευτύχιος: «Ανάδειξη ταφικών μνημείων Δήμου Λευκάδος»

Απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση

 Απόλυτη ικανοποίηση εκφράστηκε από όλους τους συνέδρους ,αλλά και από τους Διοργανωτές Φορείς , όχι μόνο για την ανταπόκριση τόσων επιστημόνων στο μεγάλο κάλεσμα για τον Ελληνικό Πολιτισμό , αλλά και για την αναγνώριση και  εμπιστοσύνη όλων των επίσημων Αρχών της Πολιτείας και της Εκκλησίας , σε ένα τόσο σημαντικό και χρήσιμο για τη χώρα, επιστημονικό γεγονός.

Ο σκοπός του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς πέτυχε απόλυτα ,αφού καθιερώθηκε, πλέον, για την Ελλάδα με τον πιο επίσημο τρόπο ,  ως ένα επιστημονικό βήμα κατάθεσης γνώσεων,  προτάσεων, καλών πρακτικών, ερευνών, διαδικασιών, προτύπων και απόψεων για ζητήματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση, διάσωση και ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελλαδικού χώρου.

Σημειώνεται ότι διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια (2019,2021,…) , συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλης της επιστημονικής  κοινότητας από δεκάδες   χώρες , των απανταχού Ελλήνων επιστημόνων  και οδηγεί την εθνική στρατηγική για την Ψηφιακή πολιτιστική μας κληρονομιά, αναδεικνύοντας τον Ελληνικό Πολιτισμό σε όλη την υφήλιο, δημιουργώντας ρεύμα Πολιτιστικού Τουρισμού( Αρχαιολογικού ,θρησκευτικού κλπ). Εξάλλου ο Πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό  αναπτυξιακό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Μεγάλα τα προσδοκώμενα οφέλη

 Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου πιστεύει  ότι και το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο ήταν  εξαιρετικά επιτυχημένο ,όπως συνέβη και με τα τρία πρώτα Συνέδρια,  αφού είχε πολύ υψηλό επίπεδο εισηγήσεων και συμμετείχαν 1200  σύνεδροι  όλων των ειδικοτήτων και των Επιστημών  (αποτελεί ρεκόρ συμμετοχών για συνέδρια τέτοιου είδους σε διεθνές επίπεδο), είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν μεταξύ τους σημαντικότατοι  επιστήμονες  της Ψηφιοποίησης  , να ανταλλάξουν απόψεις και να σχεδιάσουν το μέλλον τους ,μέσα στην έρευνα και στην επιστήμη.

Τα αποτελέσματα του 4ου Συνεδρίου στον τομέα των συνεργασιών ήταν εντυπωσιακά, αφού μέσα από αυτές θα αξιοποιηθούν πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν τον Πολιτισμό και διεκδικούνται από όλους τους Ευρωπαίους σε απόλυτα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Επίσης επιτεύχθηκαν οι παρακάτω στόχοι:

 • Παρουσίαση των σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων στο θέμα της ψηφιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος
 • Γνωριμία των Επιστημόνων μεταξύ τους και δημιουργία σχέσεων συνεργασίας και διασύνδεσης των Πανεπιστημίων μεταξύ τους, με κοινό τόπο την Ψηφιοποίηση του Ελληνικού Πολιτισμού.
 • Ανταλλαγή επιστημονικών εμπειριών μέσα από το Συνέδριο και τις στοχευμένες συναντήσεις .
 • Σύναψη Συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο.
 • Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών για την ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού και των Μνημείων (Αρχαιολογικών και Βυζαντινών).
 • Δημιουργία ενός διεθνούς Δικτύου μεταξύ Ελληνικών Ερευνητικών Εργαστηριών και αυτών του εξωτερικού.
 • Ανάπτυξη τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, ως προορισμού πολιτιστικού τουρισμού.
 • Θεσμοθέτηση του μεγάλου αυτού γεγονότος και πραγματοποίησή του κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα.
 • Δημιουργία εταιρικών σχημάτων (Clusters), για την υποβολή καινοτόμων προτάσεων και διεκδίκηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών, κυρίως, προγραμμάτων και πόρων που αφορούν τον Πολιτισμό.
 • Γνωριμία και διασύνδεση μεταξύ των ερευνητικών ομάδων σε εθνικό ,αλλά σε διεθνές επίπεδο.

 

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς περνά στην ιστορία, ως ένα μοναδικό και παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός ,  έχει καθιερωθεί, πλέον, ως  θεσμός για την Ελλάδα και θα αποτελεί κάθε δύο (2) χρόνια το μεγάλο ραντεβού όλων των Ελλήνων και Κυπρίων  επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού έχει προγραμματιστεί για το έτος 2023 , αφού όμως προηγηθούν εντός του 2022 η διοργάνωση διήμερου επιστημονικού Forum για την ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρώπης ,τη Europeana, σε συνδιοργάνωση με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου (ΕΚΤ), αλλά και το μεγάλο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιοποίησης EuroMed 2022 στην Κύπρο ,που το διοργανώνει με απόλυτη επιτυχία  από το έτος 2006 , κάθε δύο χρόνια, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου          ( Έδρα UNESCO/EU-ERA Chair).

Οι Διοργανωτές Φορείς ( ΤΕΠΑΚ, ΠΑΔΑ , Δίκτυο «Περραιβία») και η 5μελής Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου  ,ευχαριστούν όλους ανεξαίρετα τους εισηγητές και  συνέδρους, που συμμετείχαν στο περίφημο αυτό Συνέδριο και λάμπρυναν με την παρουσία τους ένα μεγάλο επιστημονικό γεγονός, αποδεικνύοντας  την τεράστια δύναμη των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων, αλλά  και του Ελληνικού Έθνους , που δημιούργησε τον μοναδικό Ελληνικό Πολιτισμό που αξίζει και δικαιούται ένα λαμπρό μέλλον.

 

Παράλληλα, θα διαβιβάσουν  τα συμπεράσματα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών ,Ελλάδας και Κύπρου ,ενώ θα αποστείλουν  ψηφίσματα στους παγκόσμιους Φορείς, προς τους οποίους και απευθύνεται, σχετικά με  την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα και για τη λήψη μέτρων κατά της Κλιματικής Αλλαγής στην παγκόσμια διάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα, το Νοέμβριο 2021.

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με το Συνέδριο στην επίσημη ιστοσελίδα www.euromed_dch.eu και επικοινωνία στο E-Mail : euromed.greece@gmail.com .

 

Με Εκτίμηση

 

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΙΚΤΥΟ “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

 • ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  -Καθηγητής Πανεπιστημίου  ΤΕΠΑΚ-ΚΥΠΡΟΣ
 • ΘΕΟΔ.ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ- Καθηγητής  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,
 • ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΛΗΣ-Αναπλ.. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ,
 • ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ -τ. Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ,
 • ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ -Οικονομολόγος -Σύμβουλος Ανάπτυξης-Πρόεδρος Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»- ΕΛΛΑΔΑ

 

ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ