ΚΥΠΡΟΣ, Λεμεσός 1/11/2020 ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Έδρα UNESCO για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του ΤΕΠΑΚ τιμά τα 60 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας

Για μια εβδομάδα η Κύπρος παγκόσμιο κέντρο για τον Πολιτισμό

Μαγικές εικόνες της Κύπρου σε όλο τον κόσμο

Η Έδρα UNESCO για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, με Διευθυντή τον Δρ. Μαρίνο Ιωαννίδη και οι συνεργάτες του ,θέλοντας να τιμήσουν ,με τον καλύτερο τρόπο ,την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας , διοργανώνουν δύο, παγκόσμιας εμβέλειας, επιστημονικά γεγονότα, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης από όλη την υφήλιο, με αιχμή του δόρατος τη διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, μέσα από την τεχνολογία, δείχνοντας σε όλο τον κόσμο την Κύπρο της προόδου, της ανάπτυξης , της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.

Για μια εβδομάδα εικόνες της Κύπρου θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο , κάνοντας γνωστή την τεράστια ιστορία ενός μαγικού προορισμού, όπως είναι το «νησί της Αφροδίτης», με τη μοναδική ιστορία, τον θαυμάσιο πολιτισμό και τους φιλόξενους κατοίκους, που αποτελούν ,πλέον, ένα διακριτό και σημαντικό κομμάτι της πολιτισμένης Ευρώπης, συνδιαμορφώνοντας και αυτή, με όλους τους άλλους εταίρους της στην Ε.Ε., το μέλλον μιας δίκαιης και δυνατής Ευρώπης.

Ο επίκουρος Καθηγητής και Διευθυντής του περίφημου αυτού Εργαστηρίου του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης, έχει καταφέρει κάτι μοναδικό , αφού, εκτός από Ευρωπαϊκούς πόρους ύψους 8 εκατ. ευρώ, που διεκδίκησε με απόλυτη επιτυχία, δίνοντας θέσεις εργασίας σε δεκάδες εξειδικευμένους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια, του ανατέθηκαν δύο σημαντικές και μοναδικές, στον κόσμο, έδρες , που τιμούν την Κυπριακή επιστημονική κοινότητα, η Έδρα UNESCO και η EU-ERA Έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά.

ΤΕΠΑΚ/Έδρα UNESCO: Μια εβδομάδα γεμάτη Πολιτισμό

Συγκεκριμένα :

1. Για το χρονικό διάστημα ,από 2 -5 Νοεμβρίου 2020
Η καρδιά του παγκόσμιου πολιτισμού θα χτυπήσει δυνατά , για μια ακόμα φορά, στην Κύπρο, αφού την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 09.00 , γίνεται η έναρξη της παγκόσμιας συνάντησης, εκατοντάδων επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης , που έχουν ως επιστημονικό αντικείμενο την Πολιτιστική Κληρονομιά του Ανθρώπου ( Πάνω από 100 εισηγητές και περισσότεροι από 1200 επιβεβαιωμένους συνέδρους)

Πρόκειται για το 8ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς –EuroMed 2020 (8th International Conference on Digital Cultural Heritage www.euromed2020.eu), που διοργανώνει στην Κύπρο, με μεγάλη επιτυχία, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) – Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Διευθυντής Μαρίνος Ιωαννίδης) και που φέτος, λόγω της πανδημίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από 2 έως και 5 Νοεμβρίου 2020, με δωρεάν εγγραφή και συμμετοχή (Free of Charge) και με επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου την Αγγλική.
Το Συνέδριο είναι σε συνεργασία με την ΟΥΝΕΣΚΟ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ομάδα εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών της ΕΕ για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά , το ICOMOS (www.icomos.org), την ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΕ Europeana (www.europeana.eu) και τέλος από τους επιστημονικούς Φορείς της Ελλάδας που διοργανώνουν κάθε δύο χρόνια τα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”).
Δηλώσεις συμμετοχής στο : https://bit.ly/34Mo6ah (Έναρξη Δευτέρα 02/11/2020 – 9:00πμ ώρα Κύπρου). Επίσημη Ιστοσελίδα του Συνεδρίου: www.euromed2020.eu

2. Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 από τις 10:00 έως τις 15:30.
Η Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του ΤΕΠΑΚ στο πλαίσιο του έργου «DigiArc Ψηφιακό Τόξο Πολιτισμού Ελλάδος-Κύπρου Interreg», το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα συνεργασίας Interreg VA Greece – Cyprus Program “2014 – 2020”, διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Διάσωση και Ανάδειξη της Μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου».
Στην διαδικτυακή ημερίδα θα φιλοξενηθούν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές και εκπρόσωποι συνδέσμων και οργανισμών. Θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί η εξέλιξη του έργου στην ψηφιοποίηση των μνημείων της Κύπρου (κάστρα Λάρνακας, Λεμεσού, Κολοσσίου και Πάφου και οι πύργοι Αλαμινού, Περβολιών, Πύλας και Ξυλοφάγου της επαρχίας Λάρνακας) και της περιοχής του Αιγαίου (μέρος της οχύρωσης της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου – τάφρος, πύλες, προμαχώνες, καθώς και το κάστρο της Χάλκης) εξασφαλίζοντας την ενίσχυση της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κύριος Δικαιούχος του Έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας. Στην πράξη συμμετέχουν εκ μέρους της Ελλάδας το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και εκ μέρους της Κύπρου το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η συζήτηση θα διεξαχθεί διαδικτυακά στην Ελληνική γλώσσα.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέχρι την Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2020, μέσω της ιστοσελίδας https://interreg_digiarc.eventbrite.com
H πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Κύπρος : Παγκόσμιο σημείο αναφοράς στη χρήση νέων τεχνολογιών

Με αφορμή τα 60 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ τιμά την ιστορία μιας μαγικής χώρας, διοργανώνοντας δύο υψηλής ποιότητας επιστημονικές εκδηλώσεις που ξεπερνούν τα όρια της Ευρώπης.
Έτσι, η Κύπρος γίνεται γνωστή για τις επιστημονικές της επιδόσεις , την καινοτομία, τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τη συνεισφορά της στην έρευνα, μελέτη, καταγραφή ,διάσωση και ανάδειξη της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αποτελώντας σημείο αναφοράς και οδηγό για την πρόοδο της επιστήμης της ψηφιοποίησης του Πολιτισμού του Ανθρώπου.
Σημαντικοί επιστήμονες ,διεθνούς και εγνωσμένου κύρους συμμετέχουν στις δύο παραπάνω πρωτοβουλίες του ΤΕΠΑΚ, μεταφέροντας την τεχνογνωσία τους στους Συνέδρους , που προέρχονται απ’ όλο τον κόσμο για να συμμετέχουν σε δύο γεγονότα, που τηρούν υψηλές προδιαγραφές και αυστηρά επιστημονικά κριτήρια.
Κατά συνέπεια η Κύπρος πρωτοπορεί για μια ακόμα φορά και η καρδιά του παγκόσμιου πολιτισμού θα χτυπήσει δυνατά στην Κύπρο , μεταφέροντας γνώσεις ,εμπειρίες, προτάσεις για τη διάσωση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θα δημιουργηθούν παγκόσμιες συνεργασίες μεταξύ φορέων, πανεπιστημίων και ερευνητικών εργαστηρίων .

EuroMed2020
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΕΠΑΚ
2-5/11/2020- Limassol-Cyprus

Δρ. Marinos Ioannides
Cyprus University of Technology
Department of Electrical Engineering, Computer Engineering and Informatics
Digital Heritage Research Laboratory
Arch. Kyprianou 31, CY 3036 Limassol, CYPRUS ,
E-Mail: marinos.ioannides@cut.ac.cy
http://www.digitalheritagelab.eu/

Like us: https://www.facebook.com/dhrlabcut