ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Για τη διατήρηση, παρουσίαση και προαγωγή της παραδοσιακής μουσικής,
του πολιτισμού, των τεχνών και της δια βίου εκπαίδευσης
Βασιλ. Βουλγαροκτόνου 23 – 402 00 / ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Τηλέφ. 2493023610
www.laografiki.gr – E-mail : laografiki@gmail.com
Υπ. Επικοινωνίας : Σαμώτας Ιωάννης , Τηλ: 6974550560

Ελασσόνα 21-8-2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
6ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών
«… στου Ολύμπου την αυλή»

ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ
27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018


ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ : ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΜΕΝΤΟΡΕΣ»
ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
Το 6ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή» είναι πλέον γεγονός και θα ξεκινήσει στις 27 Αυγούστου 2018 στην Ελασσόνα. Για 3 μέρες, η καρδιά της παράδοσης, του πολιτισμού και των τεχνών θα βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, στην αυλή του Ολύμπου. Παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια, δρώμενα, εικαστικά εργαστήρια, αφηγήσεις, συναυλίες θα ξετυλιχτούν όλα μαζί στις εκδηλώσεις που ετοιμάζει η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας με την στήριξη της Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας. Τις εκδηλώσεις στηρίζει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και το Δίκτυο «Περραιβία» .
Το Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή» μετά από 6 χρόνια συνεπούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και εν γένει της χώρας, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στην προβολή και διάδοση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας (πολιτιστικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), εδώ και 41 χρόνια -από το 1977 ως σήμερα – έχει διαγράψει μια πορεία με στόχο την πολιτιστική και όχι μόνο αναβάθμιση της περιοχής μας. Για 6η συνεχή χρονιά λοιπόν, το Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή», γεμίζει με χρώματα, με παραδοσιακούς και όχι μόνο ρυθμούς και μελωδίες, απλώνει γέφυρες επικοινωνίας και φιλίας ανάμεσα στους λαούς, συμβάλλοντας με το δικό του τρόπο στην αλληλεγγύη των λαών.
Μέσα σε καιρούς χαλεπούς, εξαιτίας της δύσκολης καθημερινότητας, της τραγωδίας των πυρκαγιών που βιώσαμε πρόσφατα αλλά και των διεθνών εντάσεων, η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, σήμερα περισσότερο από ποτέ, αποτελεί ένα φωτεινό σημάδι, ένα φάρο, μια ελπίδα και έρχεται με το θεσμό του φεστιβάλ να σηματοδοτήσει και να προβάλει ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Ότι αν θέλουμε μπορούμε να τα καταφέρουμε και να γίνει ο τόπος μας, ο Όλυμπος μας, ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αντλώντας αισιοδοξία από την πανδαισία των χρωμάτων και αμφιέσεων, από τα χαμόγελα και τη ζωντάνια των συμμετεχόντων και από τους ήχους της μουσικής».
Αυτή η ελπίδα δεν πρέπει να χαθεί, δεν πρέπει να σβήσει. Σ’ αυτή την προσπάθειά μας σας θέλουμε δίπλα μας.
Στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας και των νέων τεχνολογιών όπου το πολιτιστικό προϊόν είναι εύκολα γρήγορα και οικονομικά διαθέσιμο σε πολλά διαφορετικά κοινά, διακρίνεται επιτακτική η ανάγκη για τους πολιτιστικούς οργανισμούς να γίνουν ευέλικτοι , ανταγωνιστικοί και προσαρμόσιμοι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Εν µέσω οικονομικής και πολιτισμικής ύφεσης, οι πολιτιστικοί οργανισμοί καλούνται να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν αντιμετωπίζοντας σημαντική συρρίκνωση οικονομικών πόρων, περικοπές ανθρώπινου δυναμικού , μείωση του εθελοντισμού και αβεβαιότητα στο θεσμικό πλαίσιο. Οφείλουμε όμως να εφαρμόζουμε «έξυπνες» και «αποτελεσματικές» στρατηγικές προκειμένου ο πολιτισμός να αποκτήσει τη θέση και τη σημασία που του αξίζει.
Η Λ.Α.Ε.Ε. δημιούργησε και οργάνωσε το φεστιβάλ με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός, η πολιτιστική κληρονομιά και η και η καλλιτεχνική δημιουργία αποτελούν το αντίβαρο στην κρίση. Τολμάμε, μένουμε ενεργοί, ενσυνείδητοι πολίτες και πρεσβεύουμε την ενεργή συμμετοχή όλων, προκειμένου να διαφυλάξουμε και να διαδώσουμε την παράδοση και τις τέχνες.
Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συμπαραστάτες μας σ’ αυτή την μεγάλη προσπάθειά μας. Την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Ελασσόνας, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».
Ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους χορηγούς μας, οι οποίοι συνέβαλαν και υποστήριξαν έμπρακτα στην υλοποίηση των στόχων μας.
Σας προσκαλούμε όλους λοιπόν στις εκδηλώσεις του 6ου Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

ΩΡΑ: 7.30 μ.μ. ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΔΡΌΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
ΩΡΑ: 8.30 μ.μ. ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 6ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ «…στου Ολύμπου την αυλή»
ΩΡΑ: 9.00 μ.μ. ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
• “ Yanchi Yanzhoo Art Group ”, Κίνα
• “KLMOVEMENT”, “Michelle Jueney” – Μαλαισία
• “Centro Cultural Sotz’il Jay” – Mayan Music & Dance , Γουατεμάλα
• Μ.Ε.Σ. «Πέρα Μαχαλά», Λάρισα
• Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας

ΤΡΙΤΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

ΩΡΑ: 6.30 μ.μ. – 8.30 μ.μ. ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ – Εικαστικό Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά με την ζωγράφο – εικαστικό Εύα Βασδέκη
«Ζωγραφίζουμε για την Αλληλεγγύη και την Ειρήνη» – «Ζωγραφίζουμε τον τοίχο της Ειρήνης»
ΩΡΑ: 8.30 μ.μ. – 9.00 μ.μ. ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ – Αφήγηση Λαϊκών Παραμυθιών από όλο τον κόσμο.
ΩΡΑ: 9.00 μ.μ. – 11.00 μ.μ. ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ – Συναυλία με το συγκρότημα “Tso-bunnies”. Τέσσερις φίλοι που αγαπάνε τη μουσική, χρόνια μαζί, αποφάσισαν να έρθουν στου Ολύμπου την αυλή να μας χαρίσουν όμορφες μελωδίες. Έντεχνο με κάποια στοιχεία ροκ και διασκευές έχουν στο πρόγραμμά τους.
Οι τέσσερις φίλοι είναι: Αλέξανδρος Μπαρμπούτης – πλήκτρα, φωνή
Παντελής Ζλατίντζης – Κιθάρα, φωνή
Βαλιώτης Δημήτριος – Κρουστά
Θεόδωρος Τζήκας – Κιθάρα
ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018

ΩΡΑ: 8.00 μ.μ. ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΔΡΌΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ
ΩΡΑ: 8.30 μ.μ. ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
• “ Yanchi Yanzhoo Art Group ”, Κίνα
• “KLMOVEMENT”, “Michelle Jueney” – Μαλαισία
• “Centro Cultural Sotz’il Jay” – Mayan Music & Dance , Γουατεμάλα
• Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Καρδίτσας «ΚΑΛΛΙΧΟΡΟΣ»
• Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας

ΩΡΑ: 10.30 μ.μ. ΛΗΞΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ.
Παραδοσιακό Γλέντι για όλο τον κόσμο . Όλοι οι καλεσμένοι και οι θεατές γινόμαστε ένας μεγάλος κύκλος και χορεύουμε για να αποχαιρετίσουμε τους καλεσμένους μας

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
• “ Yanchi Yanzhoo Art Group ”, Κίνα
Το Yanchi County Yanzhou Art Group δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2010, από 36 καλλιτέχνες, Με τη συνεργασία των τοπικών αρχών το συγκρότημα είναι υπεύθυνο για την διάδοση, την παραγωγή και την παρουσίαση της παράδοσης της περιοχής με την εκτέλεση υψηλού επιπέδου παραστάσεων.
Η Yanchi County Yanzhou Art Group συμμετείχε σε τοπικές παραστάσεις και παρουσιάσεις σε CCTV που είναι διάσημη στην Κίνα και δέχθηκε συγχαρητήρια από τις αρχές. Τον Αύγουστο του 2017 το Yanchi County Yanzhou Art Group συμμετείχε σε φεστιβάλ της CIOFF στην Πολωνία.
• “KLMOVEMENT”, “Michelle Jueney” – Μαλαισία
Η KLMovement ιδρύθηκε το 2013 από τη Michelle Jueney για τους καλλιτέχνες και τις τέχνες. Η Michelle εργάζεται σήμερα ως καλλιτεχνικός διευθυντής, καλλιτέχνης χορού, χορογράφος, εκπαιδευτικός χορού, παραγωγός και σχεδιαστής. Η Michelle Jueney είναι επίσης πιστοποιημένος εκπαιδευτής Xtend Barre, Γιόγκα IYIC και εκπαιδευτής Pilates. Έχει περιοδεύσει με τις παραγωγές “Spellbound”, “Vision of Forever” και “Odissi Stirred” στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Carnegie Hall, στην Ινδία, στην Καμπότζη, Μαλαισία για τα τελευταία 13 χρόνια μέχρι σήμερα. Η Michelle παρουσίασε το σόλο της στο Διεθνές Φεστιβάλ Odissi, Rabindra Mandap, Ινδία το 2011 με μεγάλη ανταπόκριση. Η Michelle ως σολίστ εκπροσώπησε τη Μαλαισία στο 36ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χορού της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία, στο 3ο Διεθνές Λαογραφικό Φεστιβάλ, στη Σιβηρία ως μέλος της κριτικής επιτροπής στο 38ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χορού, στη Μελβούρνη, στη Νέα Υόρκη και στην Ιαπωνία
• “Centro Cultural Sotz’il Jay” – Mayan Music & Dance , Γουατεμάλα
Sotz’il στην διάλεκτο των Μάγια σημαίνει νυχτερίδα, η ενέργεια και η ουσία της νυχτερίδας. Το συγκρότημα είναι ένα σύνολο νέων καλλιτεχνών το οποίο γεννήθηκε το 2000 στην κοινότητα El Tablon, του δήμου Solola στα υψίπεδα της Γουατεμάλας. Είναι αφιερωμένο στη δημιουργία, έρευνα, διαμόρφωση και προώθηση της τέχνης των Μάγια. Για το συγκρότημα η πνευματικότητα και κατά συνέπεια οι τελετουργικοί κύκλοι είναι οι εγκάρσιοι άξονες στους οποίους βασίζεται η δημιουργική τους διεργασία. Η επιλογή του θέματος και η θεμελίωση του έργου, προκύπτουν από μια διαδικασία κοινωνικής έρευνας σε προφορικές, βιβλιογραφικές, εικονογραφικές, μουσειολογικές, επιστημονικές και άλλες πηγές, με τη συνοδεία και επιβεβαίωση των πρεσβύτερων καλλιτεχνών των Μάγια ανδρών και γυναικών. Είναι υποστηρικτές και εκπρόσωποι του πολιτισμού και της προγονικής σοφίας των παππούδων και των γιαγιάδων τους και αυτή είναι μια δέσμευση ζωής στο λαό τους σε πολιτικό, κοινωνικό και πνευματικό επίπεδο.
• Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Καρδίτσας «ΚΑΛΛΙΧΟΡΟΣ»
Ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Καρδίτσας «ΚΑΛΛΙΧΟΡΟΣ» αποτελεί ένα νεοσύστατο σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ,με έδρα την Καρδίτσα. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 2009 από 32 μέλη που αποτελούν μια κατηγορία νέων ατόμων με επιθυμία για δημιουργία και προσφορά στα πολιτιστική ζωή του τόπου μας αλλά και της ευρύτερης ελλαδικής περιοχής .
Η ύπαρξή του στη πολιτιστική ζωή της Καρδίτσας, γνώρισε τη θερμή υποστήριξη και αμέριστη συμπαράσταση των συντοπιτών τους καθώς σήμερα ο όμιλος αριθμεί ήδη 180 μέλη και χορευτές με 4 παιδικά τμήματα και 3 τμήματα ενηλίκων. Χοροδιδάσκαλος του Ομίλου είναι ο καθ. Φυσ. Αγωγής κ. Νώντας Στυλόπουλος. Πρόεδρος η κ. Βάσω Καραπάνου.
• Μ.Ε.Σ ΠΕΡΑ ΜΑΧΑΛΑ
Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πέρα Μαχαλά εδρεύει στην συνοικία του Ιπποκράτη στη Λάρισα και μετράει αισίως ένα χρόνο ζωής.Ο σύλλογος αν και νεοσύστατος ήδη έχει κάνει έντονη τη παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα τόσο εντός της πόλης όσο και της ευρύτερης περιοχής. Ένας χρόνος με πλούσιες δραστηριότητες όπως ο 1ος παιδικός αγώνας «Ιπποκράτη», το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου της συνοικίας, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, τα έθιμα της αποκριάς την Τσικνοπέμπτη, η 1η παιδική χορευτική συνάντηση καθώς και η μουσικοχορευτική βραδιά «Πέρα στο Πέρα Μαχαλά…κρούν νταούλια και βιολιά…».
Το φιλανθρωπικό και κοινωνικό του πρόσωπο όταν και όπου χρειαστεί αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα μέλη & τους φίλους του συλλόγου προωθώντας την αξία του εθελοντισμού. Μέσω της ίδρυσης δανειστικής βιβλιοθήκης, τμήματος κοπτικής ραπτικής, θεατρικής ομάδας και εικαστικών τεχνών συσπειρώνει και προσφέρει την ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο στους κατοίκους τις συνοικίας. Φιλοδοξία του συλλόγου αποτελεί η διάσωση, διατήρηση, διάδοση και παρουσίαση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
41 χρόνια προσφοράς στον Πολιτισμό και την Παράδοση.
Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, που ιδρύθηκε το 1977, στην πόλη της Ελασσόνας, είναι ένας πολιτιστικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πολύπλευρη και αξιόλογη δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το Χορευτικό Συγκρότημα της Λ.Α.Ε.Ε., ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1978 και θεωρείται ως ένα από τα γνωστότερα της Θεσσαλίας, με διεθνή ακτινοβολία. Παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς από όλα τα μέρη του Ελλαδικού χώρου και βέβαια από την περιοχή Ελασσόνας και του Ολύμπου. Εκατοντάδες παραστάσεις έχουν κάνει το συγκρότημα γνωστό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει αποσπάσει τα κολακευτικά σχόλια των ειδικών και πολλές διακρίσεις – βραβεία, εκπροσωπώντας και προβάλλοντας τα Ελληνικά «χρώματα». Ενδεικτικά, έχει επισκεφθεί τις χώρες: Ισπανία, Λευκορωσία, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Δανία, Σουηδία, Ρωσία, Γαλλία, Αυστρία, Γιουγκοσλαβία, Βέλγιο, Σλοβενία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Τσεχία, Ουγγαρία . Τον Ιούλιο του 2018 εκπροσώπησε τα ελληνικά χρώματα στο 33ο διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της CIOFF στην πόλη Lublin της Πολωνίας.

Οργάνωση Εκδηλώσεων: Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας
Με την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας
Οργανωτική Υποστήριξη – Επιμέλεια Εκδηλώσεων : Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ».
Ηθική Στήριξη: ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
Μέγα Χορηγοί: Βιομηχανία Επεξεργασίας Γάλακτος «ΜΠΙΖΙΟΣ»
«ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ»
Χορηγοί Επικοινωνίας: Εφημερίδα “Ελευθερία”, Ράδιο «Ελασσόνα», Ράδιο «Κιβωτός», Ράδιο «Μουσικό Κανάλι Ελασσόνας», Ράδιο «Party 97,1», Ellopia Film USA, Εφημερίδες «Αναγνώστης» και «Έκδοση» και οι ηλεκτρονικές εφημερίδες «Elassona-city.gr», «Larisa City News», «Elassonanews».