Αθήνα 26/8/2018
ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΝ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ FORUM:
“Νέες Τεχνολογίες στην ανάδειξη της Πολιτισμικής Κληρονομιάς”
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

TΟΠΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ:
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-
ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 29/9 και ΚΥΡΙΑΚΗ 30/9/2018

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΧΡΙ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΔΩ https://euromed2017.us18.list-manage.com/subscribe?u=46a505928bd2427b2bd2d1c6f&id=9b2cef07b4
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ http://euromed2017.eu/forum2018-learn-more/

Αξιότιμοι (-ες) κ.κ Συνάδελφοι,

Στα πλαίσια της διαρκούς εκπαίδευσης στο μεγάλο κεφάλαιο της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς και της δημιουργίας του Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος του Ανθρώπου ,
το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
και ο 2βάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών
Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”-Ελλάδα
ανακοινώνουν τη διοργάνωση ενός καινοτόμου και πρωτοποριακού Διήμερου Επιστημονικού Forum με τίτλο:
“Νέες Τεχνολογίες στην ανάδειξη της Πολιτισμικής Κληρονομιάς”
με σκοπό να προσφέρουν στους επιστήμονες που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά:
• εξειδικευμένες γνώσεις από έμπειρους , αναγνωρισμένους και εξειδικευμένους επιστήμονες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ανεξάρτητους ερευνητές ,με διεθνή εμπειρία στην υλοποίηση ανασκαφών και ερευνών στο πεδίο ,
• ενημέρωση και εκπαίδευση σε σημαντικές σύγχρονες νέες τεχνολογίες , που βοηθούν στην εργαστηριακή μελέτη και τεκμηρίωση .

Ένα σημαντικό Συνέδριο -προσφορά στον Ελληνικό Πολιτισμό

Το Διήμερο Επιστημονικό FORUM ,που τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού , θα πραγματοποιηθεί το διήμερο

29 και 30 Σεπτεμβρίου 2018 ,
στις φιλόξενες εγκαταστάσεις
του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Δυτικής – Αιγάλεω Αττικής,

ενώ υποστηρίζεται από τους Διοργανωτές και το επιστημονικό δυναμικό των Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Euromed , που θεσμοθετήθηκαν για την Ελλάδα από το έτος 2015 , συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον ,όχι μόνο των Ελλήνων επιστημόνων σε όλο τον κόσμο ,αλλά και της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, με επίκεντρο τον Πολιτισμό του Ανθρώπου .

Σκοπός του διήμερης αυτής επιστημονικής συνάντησης ,όπου συναντάται η θεωρία με την πρακτική εκπαίδευση και τη χρήση οργάνων ακριβείας στις Μη Καταστροφικές Μεθόδους στη μελέτη ,έρευνα και συντήρηση του πολιτιστικού μας αποθέματος από έμπειρους πανεπιστημιακούς δασκάλους και ερευνητές, είναι η ενημέρωση των επιστημόνων σε εξειδικευμένους τομείς ,μεταφέροντας πολύτιμες γνώσεις που αφορούν στην έρευνα , τεκμηρίωση ,ψηφιοποίηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει με σημαντικούς πόρους και με μεγάλες χρηματοδοτήσεις, δημιουργώντας έτσι ευκαιρίες απασχόλησης σε ειδικούς ερευνητές και επιστήμονες ,που έχουν εξειδίκευση σε θέματα αιχμής, όπως είναι αυτά θα αναπτυχθούν στο επιστημονικό FORUM.

Θεματολογία
Τα θέματα που θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών είναι τα εξής :

1.Η χρήση των νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς
2. Μέθοδοι μοντελοποίησης με σκοπό την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς.
3.Ψηφιοποίηση και καινοτόμες τεχνικές απεικόνισης και εκτύπωσης.
4.In -situ μετρήσεις σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους
5. Επιστημονικές διαλέξεις και σεμιναριακά μαθήματα (φορητή μη-καταστροφική οργανολογία)

Επιστημονική – Οργανωτική επιτροπή

• Δρ. Θεόδ. Γκανέτσος -Καθηγητής -Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής-Σχολή Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
• Δρ. Δημήτρης Τσελές – Καθηγητής -Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
• Ηλίας Νομπιλάκης- τ. Αν. Καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών
• Κων. Σκριάπας – Οικονομολόγος -Σύμβουλος Ανάπτυξης -Πρόεδρος ΔΣ “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Προσκεκλημένοι Εισηγητές

Προσκεκλημένοι Εισηγητές και Εκπαιδευτές για το θεωρητικό μέρος (Σάββατο 29/9/2018) και το πρακτικό μέρος με τη χρήση οργάνων υψηλής τεχνολογίας και ειδικού λογισμικού (Κυριακή 30/9/2018)
θα είναι οι παρακάτω σημαντικοί Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού :
1)Oxford University – UK Δρ. Κατερίνα Δούκα
2)Ankara University Turkey Δρ. Πολυμέρης Γιώργος
3)Nottingham University – UK Δρ. Πέτρος Σταυρουλάκης
4)Ghent University – Belgium Δρ. Αναστασία Ρουσσάκη
5) ΕΜΠ Δρ. Ανδρ.Γεωργόπουλος
6) ΕΜΠ Δρ. Β. Χριστοφόρου
7) Παν/μιο Πελλοπονήσου Δρ. E. Γιαννούλη)
8) Παν/μιο Δυτ.Αττικής Δρ. Γ.Φακορέλλης,
9) Παν/μιο Δυτικής Αττικής Δρ. Α. Βογιατζής &
10) Παν/μιο Δυτικής Αττικής Δρ. Θ. Γκανέτσος

Το Σεμινάριο αφορά τις παρακάτω ειδικότητες:
1. Συντηρητές
2. Φυσικούς και Χημικούς
3. Αρχαιολόγους
4. Μελετητές έργων τέχνης
5. Ιστορικούς έργων τέχνης
αλλά και κάθε επιστήμονα που εμπλέκεται με την Πολιτιστική Κληρονομιά και επιθυμεί να αποκτήσει ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες και διαθέτει το αναγκαίο για το σεμινάριο επιστημονικό υπόβαθρο .

Για πρώτη φορά θα γίνει παρουσίαση με χρήση φορητής οργανολογίας , εστιάζοντας σε φυσικοχημικές μεθόδους, in-situ μετρήσεις, μελέτες συντήρησης και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.
Ειδικές εφαρμογές σε προβλήματα συντήρησης:

• Πέτρα – Μάρμαρο – Κεραμικό
• Οργανικές Ουσίες – Δέρμα
• Εικόνες – χρώματα
• Χαρτί – ταυτοποίηση υλικών σε τέχνεργα
• Μελέτη – χαρακτηρισμός ημιπολύτιμων λίθων.
• Εργαστηριακές ασκήσεις με φορητές συσκευές και επίδειξη ταυτοποίησης υλικών (identification).
• Ομαδικές ασκήσεις σε γνωστά υλικά και χρήση των συσκευών από τους εκπαιδευόμενους.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Επειδή ο σκοπός των διοργανωτών είναι η προσφορά στην Επιστήμη και στον Πολιτισμό και η αντιμετώπιση των βασικών εξόδων μιας τέτοιας διοργάνωσης , με την πρόσκληση ως εισηγητών ,των καλύτερων Ελλήνων επιστημόνων του είδους απ’ όλο τον κόσμο ,το κόστος της συμμετοχής έχει καθοριστεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ανέρχεται στο ποσό των εξήντα (60) ευρώ μόνο (ΓΙΑ ΤΟΥς ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΎς ΦΟΙΤΗΤΕΣ και ΑΝΕΡΓΟΥΣ η συμμετοχή είναι μόνο 25 ευρώ) ,στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα εξής :
• Συμμετοχή σε όλες τις συνεδριάσεις και παράλληλα δρώμενα του Συνεδρίου καθ’ όλη τη διάρκειά του, δηλαδή και τις δύο (2) μέρες.
• Συμμετοχή σε όλα τα Εργαστήρια και ενημέρωση, επίδειξη , χρήση όλων των συσκευών υψηλής τεχνολογίας
• Εκπαίδευση από έμπειρους καθηγητές σε πραγματικές συνθήκες έρευνας
• Πρακτικά Συνεδρίου σε ηλεκτρονική μορφή.
• Πρόγραμμα Συνεδρίου και Book of Abstracts.
• Δύο ελαφρά (2) γεύματα (Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι).
• Coffee Breaks καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου.
• Συνεδριακό υλικό
• Φάκελος συνεδρίου
• Ενημερωτικό υλικό.
• Δωρεάν πρόσβαση στο Internet στο χώρο του συνεδρίου

Σημειώνεται ,ότι λόγω των εργαστηρίων και των ασκήσεων με φορητές συσκευές , οι συμμετοχές των συνέδρων , δεν μπορούν να ξεπεράσουν κάποιον αριθμό, για τον λόγο αυτό , παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας το ταχύτερο δυνατό, διευκολύνοντας την καλύτερη διοργάνωση του επιστημονικού FORUM για τις Νέες Τεχνολογίες στην ανάδειξη της Πολιτισμικής Κληρονομιάς.
Αν θέλετε μπορείτε να καταθέσετε το ποσό του κόστους παρακολούθησης του FORUM στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό, αναγράφοντας απαραίτητα. το όνομά σας.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR 14 0172 6220 0056 2204 5012 416 (ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»)

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ .

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
-Στην πρώτη γραμμή της διάσωσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς
Όπως σας είναι γνωστό , με πρωτοβουλία του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου(ΤΕΠΑΚ-Λεμεσός) , του πιστοποιημένου 2βάθμιου Οργανισμού Πολιτισμού και Επιστημών «Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , του ΑΕΙ Πειραιά TT ( νυν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν θεσμοθετηθεί για την Ελλάδα τα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage ) και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τα δύο πρώτα Συνέδρια στις 24-26/9/2015 και 1-3/12/2017 στο Βόλο , με τη συμμετοχή- σε κάθε ένα από αυτά -500 Συνέδρων από όλο τον κόσμο.
Το πολύ χρήσιμα για τη χώρα Συνέδρια Ψηφιοποίησης ,θα διοργανώνονται ,πλέον, από τους παραπάνω Φορείς κάθε δύο (2) χρόνια στην Ελλάδα , αποτελώντας το μεγάλο ραντεβού όλων των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων ,απ’ όλο τον κόσμο ,που ασχολούνται με την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, ενώ τελούν υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας ,του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως , πολλών Υπουργείων της Ελλάδας και της Κύπρου και τέλος πολλών παγκόσμιων επιστημονικών οργανώσεων και Ιδρυμάτων .
Σημειώνεται , επίσης, ότι το πρώην Εργαστήριο Μη Καταστροφικών Μεθόδων Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. (Διευθυντής Δρ Θεόδ. Γκανέτσος -καθηγητής ), που τώρα με τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το Εργαστήριο αυτό μετονομάστηκε σε Εργαστήριο του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής-Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πολιτιστικού Οργανισμού “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, έχουν , μέχρι σήμερα, διοργανώσει , με μεγάλη επιτυχία , πολλά εξειδικευμένα σεμινάρια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας ,για επιστήμονες που ασχολούνται με την ψηφιοποίηση και τη χρήση οργάνων στη μελέτη, έρευνα , συντήρηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς , μέσα από τα οποία εκατοντάδες επιστήμονες σε όλη την Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν , να δουν από κοντά ,αλλά και να χρησιμοποιήσουν στην πράξη συσκευές υψηλής τεχνολογίας και ειδικό λογισμικό, γνώσεις που είναι, πλέον, απαραίτητες και περιζήτητες σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο.

Ψηφιακός Ελληνικός Πολιτισμός -Με το βλέμμα προς το Μέλλον

Όπως όλοι γνωρίζετε , οι νέες τεχνολογίες συμβάλλουν ,πλέον, τα μέγιστα στην έρευνα ,στη μελέτη ,στην καταγραφή ,στη διάσωση, στην ψηφιοποίηση και στην ανάδειξη του παγκόσμιου Πολιτισμού και όλες οι χώρες του πλανήτη , προσπαθούν με κάθε τρόπο να αναδείξουν το πολιτιστικό τους απόθεμα .
Από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια , είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να απουσιάζει η Ελλάδα , που διαθέτει τεράστιο πολιτιστικό πλούτο και έχει δώσει στην παγκόσμια κοινότητα τον μοναδικό Ελληνικό Πολιτισμό, που είναι χρέος όλων μας να τον αναδείξουμε , με τη χρήση όλων των τεχνολογιών αιχμής ,κατατάσσοντάς τον στην πρώτη θέση ,όπως του αρμόζει και όπως του αξίζει.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” , αναγνωρίζοντας την επιτακτική αυτή ανάγκη , συνεργάζονται για μια ακόμα φορά και αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν επιστημονικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου, με έντονο το εκπαιδευτικό στοιχείο, ενημερώνοντας νέους και παλαιούς επιστήμονες στις σύγχρονες τεχνολογίες συντήρησης ,ψηφιοποίησης και ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού , με σκοπό να λάβει αυτός τη σωστή του θέση στο παγκόσμιο σκηνικό και να αποτελεί έναν λαμπρό πόλο έλξης επισκεπτών πολιτιστικού τουρισμού , δίνοντας -και με αυτό τον τρόπο -μια προοπτική ανάπτυξης και μια επιπλέον δυνατότητα για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.
Η ενασχόληση και η εμπλοκή επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων με το θέμα της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς ,μπορεί να φέρει το παραπάνω αποτέλεσμα .

Είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή επιστημόνων σε εξειδικευμένα ερευνητικά προγράμματα, που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν , απαιτεί την καλή γνώση και εμπειρία στις συσκευές αυτές και ως εκ τούτου είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους , με τη συμμετοχή τους στο Επιστημονικό FORUM , στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2018 , να ενημερωθούν από τους πλέον έγκριτους επιστήμονες του χώρου και να αποκτήσουν γνώσεις που θα τους φανούν πολύτιμες στην επιστημονική τους καριέρα.
Οι γνώσεις από το Διήμερο Επιστημονικό FORUM θα αποτελέσουν σημαντικό εφόδιο για την συμμετοχή των επιστημόνων που θα εκπαιδευτούν, σε ομάδες εργασίας ερευνητικών προγραμμάτων – projects, που ,ήδη, αναπτύσσονται σε Ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία , μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον υπεύθυνο του Επιστημονικού FORUM Δρ. κ. Θεόδωρο Γκανέτσο Καθηγητή, E-MAIL : ganetsos@puas.gr
Ενημερώσεις μπορείτε να λαμβάνετε στην επίσημη ιστοσελίδα των Συνεδρίων EUROMED : www.euromed2017.eu ,
όπου και θα ανακοινώνονται όλες οι εξελίξεις για τη διοργάνωση του Επιστημονικού FORUM .
Αθήνα 20/7/2018
Με Εκτίμηση
Εκ μέρους των Διοργανωτών
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Δρ. Θεόδ. Γκανέτσος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής -Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής-Σχολή Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Δρ. Δημήτρης Τσελές Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Ηλίας Νομπιλάκης- τ. Αν. Καθηγητής ΤΕΙ Αθηνών
Κων. Σκριάπας – Οικονομολόγος -Σύμβουλος Ανάπτυξης -Πρόεδρος ΔΣ “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”