ΕΛΑΣΣΟΝΑ  , ΜΑΪΟΣ 2021

 14 Χρόνια πορείας και ιστορίας  (2007-2021)

Δίκτυο «Περραιβία»: Ένα μεγάλος αναπτυξιακός θεσμός της Ελασσόνας με πανευρωπαϊκή αναγνώριση

Δίκτυο Περραιβία - Δευτεροβάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών

Δίκτυο Περραιβία – Δευτεροβάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», είναι ένας πολυβραβευμένος Δευτεροβάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών, μια Ομοσπονδία  Συλλόγων  ( ιδρύθηκε το 2007 με νομική μορφή Σωματείου),  που διοικείται από 9μελές ΔΣ, έχει έδρα την πανέμορφή πόλη της Ελασσόνας, στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου, με  σημεία διασύνδεσης  σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και εκπροσωπεί δεκάδες  Συλλόγους Ελασσονιτών από την ​πρ. επαρχία Ελασσόνας ,από όλη την Ελλάδα και απ’ όλο τον κόσμο.

 

Βασικοί πυλώνες δράσης του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” είναι ο Πολιτισμός ,το Περιβάλλον ,η Κοινωνική Αλληλεγγύη, η Κοινωνική Οικονομία ,η Βιώσιμη Ανάπτυξη , η Τουριστική Προβολή και η δημιουργία Branding  ,οι Επιστήμες , οι Τέχνες και τα Γράμματα ,τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , η Ισότητα, η Διαπολιτισμική Συνεργασία και η συνεργασία με αντίστοιχα Δίκτυα των Ευρωπαϊκών λαών ,αλλά και όλου του κόσμου, ενώ προωθεί τους 17 Παγκόσμιους Στόχους για το μέλλον του πλανήτη.

 

Είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, είναι επίσημο Μέλος από πλευράς Ελλάδας  στο περίφημο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Europa Nostra, που συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής σε θέματα  περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς των επόμενων δεκαετιών, ανήκει  στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι ιδρυτής και μέλος σε πολλά δίκτυα Φορέων πανελλαδικής και ευρωπαϊκής εμβέλειας.

Σχεδιάζει και  υλοποιεί :Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα ,Συνέδρια, Επιστημονικές Ημερίδες ,Σεμινάρια ,Εργαστήρια Κοινωνικής Οικονομίας ,περιβαλλοντικές δράσεις (σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια ,συμβουλευτική κ.ά.),πολυήμερες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα , μεγάλες συναυλίες με τη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού ,αλλά και μεγάλες ορχήστρες και χορωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προετοιμάζει και παρουσιάζει τηλεοπτικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, συμμετέχει ενεργά στην Κοινωνική Διαβούλευση σε επίπεδο Δήμων  και Περιφέρειας, συνεργάζεται με άλλα Δίκτυα ,Πανεπιστήμια, Φορείς και ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών σε όλο τον κόσμο.

 

Μεγάλες διοργανώσεις για την ανάδειξη της περιοχής Ελασσόνας

 

Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις του Δικτύου «Περραιβία», έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της Θεσσαλίας και της Ελλάδας και εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.

Έχει διοργανώσει, μεγάλες δράσεις πανελλήνιας εμβέλειας, για την ανάδειξη του Ολύμπου και της περιοχής Ελασσόνας στη Θεσσαλονίκη (Λιμάνι 2009 , Βελλίδειο 2011, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών 2012, Λάρισα , Βόλο κ.ά. , έχει διεκδικήσει από το Υπουργείο Παιδείας το έτος 2011 τις κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού για την τοπική κοινωνία,  με αποτέλεσμα αυτές να παραχωρηθούν στον Δήμο Ελασσόνας το 2014, ενώ κάνει παρεμβάσεις στην Περιφέρεια και στην κεντρική Κυβέρνηση για μεγάλα θέματα που απασχολούν την περιοχή και την Ελλάδα. Στηρίζει τους Συλλόγους-Μέλη του σε θέματα οργάνωσης, υποβολής προτάσεων, οργάνωσης και δικτύωσης ,ενώ μεταφέρει πληροφορίες και γνώσεις που αφορούν την καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητά τους.

 

Προωθεί την επιχειρηματικότητα, τα τοπικά προϊόντα, τον εναλλακτικό τουρισμό στον Ν.Δ. Όλυμπο και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής Ελασσόνας, μέσα από ημερίδες, σεμινάρια, τηλεοπτικές εκπομπές κ.ά., ενώ σχεδιάζει παρεμβάσεις που βοηθούν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

 

Μέχρι σήμερα έχει δώσει ευκαιρίες απασχόλησης και ενδυνάμωσης ικανοτήτων σε περισσότερους από διακόσιους (200) νέους επιστήμονες , μέσα από τις εκατοντάδες δράσεις του ,που κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά και  μέσα από την αξιοποίηση εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων , έχει δημιουργήσει ένα ευρύτατο δίκτυο συνεργασιών, με Φορείς της Ελλάδας και της Ευρώπης , αλλά και ένα ευρύτατο δίκτυο επιστημονικών συνεργατών από πολλά πανεπιστήμια ,ενώ αναλαμβάνει  την διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων ( συνεδρίων, ημερίδων, εργαστηρίων, Forums, εξειδικευμένων σεμιναρίων, πολυήμερων εκδηλώσεων πολιτισμού και περιβάλλοντος  κλπ) που του αναθέτουν υπουργεία, Περιφέρειες ,Πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, παγκόσμιοι επιστημονικοί Οργανισμοί, αλλά και ανεξάρτητοι Φορείς.

 

Παγκόσμιες διοργανώσεις

 

Το  Δίκτυο  “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” συμβάλλει τα μέγιστα στην πολιτιστική πρόοδο και στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, θέματα τα οποία  το Δ.Σ. προσεγγίζει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση, κάθε δύο χρόνια και τη θεσμοθέτηση για την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής  και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ,των  Πανελλήνιων  Συνεδρίων  Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που

τελούν υπό της Αιγίδα της ΑΕ της  Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ.  Βαρθολομαίου.

 

Επίσης, συνδιοργανώνει, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Παν/μιο Κύπρου, τα παγκόσμια συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Λευκωσία της Κύπρου κάθε δύο χρόνια (2016,2018,2020,…), ενώ σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα προωθεί τη Διακρατική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου για την ψηφιοποίηση του Ελληνικού Πολιτισμού και τη δημιουργία ενός Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς,  ενώ προωθεί τη διακρατική συνεργασία των χωρών της Ανατ. Μεσογείου μέσω του πολιτισμού.

Επίσης, σε συνεργασία με το Παν/μιο Δυτ. Αττικής, εκπαιδεύει επιστήμονες σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας μια νέα γενιά επιστημόνων, πολύ υψηλής εξειδίκευσης, στον τομέα των Μη Καταστροφικών Τεχνικών στη διάσωση και  ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου.

Επιτελεί εθνικό έργο, μέσω του θεσμού  “7 Most Endangeredτης Europa Nostra και αναζητά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, σε όλη την Ελλάδα, που κινδυνεύουν και πρέπει να διασωθούν.

 

Προσφορά στην ανάπτυξη

Σημειώνουμε ότι το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» διαθέτει Διαχειριστική Επάρκεια για την υλοποίηση εθνικών και  Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, πιστοποίηση, που, πολύ λίγες οργανώσεις, σε όλη την Ελλάδα είναι σε θέση να κατέχουν, ενώ είναι ενταγμένο στην Πύλη των Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Επίσης , όλοι αναγνωρίζουν τη φιλοσοφία, τις δυνατότητες, τη μεθοδικότητα, την υψηλή τεχνογνωσία, αλλά  και τη σοβαρότητα του έργου του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», που έχει ως στόχο την ανάδειξη της περιοχής και τη δημιουργία αναπτυξιακής δυναμικής, έτσι ώστε οι κάτοικοι να παραμείνουν στις εστίες τους και να αναστραφεί η ερημοποίηση των τελευταίων ετών.

Ήδη ,έχει μετεξελιχθεί  σε ένα  «εργαστήριο» γνώσης, μελέτης ,επιστημονικής προσέγγισης και γόνιμου προβληματισμού, όπου  συναντώνται όλοι οι άνθρωποι του Πνεύματος, των Τεχνών, του Πολιτισμού , της έρευνας, της διανόησης   και των Επιστημών, του παραγωγικού δυναμικού και της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, να οραματιστούν, αλλά κυρίως να καθορίσουν δράσεις και πρωτοβουλίες, τις οποίες ,μάλιστα ,υλοποιούν με τον καλύτερο τρόπο.

Συνεργάζεται με διακεκριμένους επιστήμονες, οι οποίοι ασχολούνται με τον Άνθρωπο, το  Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, την ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση των Αγροτικών περιοχών της Ευρώπης, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την μελέτη του μεταναστευτικού φαινομένου,  την εξάλειψη των ανισοτήτων, την παγκόσμια ιθαγένεια, την κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση της φτώχιας, τις Επιστήμες και τα Γράμματα, την τουριστική προβολή, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, την Κοινωνική Οικονομία κλπ.

Οι σχέσεις του με τον Απόδημο Ελληνισμό είναι άριστες, έχει στο δυναμικό του Φορείς απ’ όλο τον κόσμο, έχει υπογράψει Σύμφωνα Συνεργασίας με παγκόσμιες οργανώσεις και σχεδιάζει δράσεις που βοηθούν την Ελλάδα στη διασύνδεσή της με την Ομογένεια.

 

Μια σημαντικότατη διάκριση και πανελλήνια αναγνώριση κατέκτησε το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» στις 18 Δεκεμβρίου 2019 , στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μέσα από τον θεσμό BRAVO του Quality Net Foundation.

 

Η σπουδαία αυτή διάκριση προέκυψε  μέσα από μια πρωτοποριακή  διαδικασία κοινωνικού διαλόγου, σε Πανελλήνιο Επίπεδο και αξιολόγηση, από πολυμελή Επιτροπή Αξιολόγησης ,αλλά και δεκάδες χιλιάδες Ενεργούς Πολίτες, οι οποίοι έκριναν με την ψήφο τους, τις πρωτοβουλίες και δράσεις του  Δικτύου «Περραιβία», ως πρωτοποριακές και οι οποίες συμβάλλουν στη Δημιουργία της Ελλάδας του Μέλλοντος, αλλά  και Έξυπνων και Βιώσιμων Πόλεων .

 

Συμμετέχει :

  • στην Επιτροπή Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας –RIS-3 ,
  • Στην Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας
  • στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020,
  • στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και έχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα (έχει ,ήδη ,προτείνει τη δημιουργία Παραρτήματος του Φορέα στην πόλη της Ελασσόνας)
  • Είναι ο ιδρυτής του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας (Έδρα Λάρισα), του οποίου έχει και την Προεδρία
  • Είναι ιδρυτής της Πανελλήνιας Ένωσης Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (Έδρα Αθήνα)

Το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” θεωρείται ως Πρότυπο Καλής Πρακτικής  και κοινωνικής προσφοράς, στο χώρο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο , είναι αξιόπιστος εταίρος σε πολλά Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα  και χαίρει της  εκτίμησης και του σεβασμού   σε όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο,όπου και καλείται να παρουσιάσει τις δράσεις  και πρωτοβουλίες του .

Αποτελεί έναν ισχυρό αναπτυξιακό μοχλό, υψηλής αναγνωρισιμότητας ,  για την ανάπτυξη της παρολύμπιας περιοχής , που αξίζει και δικαιούται ένα καλύτερο μέλλον.

Πληροφορίες στο Link: www.perrevia.net.gr