ΑΘΗΝΑ.  30/1/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Λάρισα υποδέχεται  το 5οΠανελλήνιο Συνέδριο   Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 6-9 Μαρτίου 2024

Ο Δήμος  Λαρισαίων ο μεγάλος οικοδεσπότης

       

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τετάρτη 24/1/2024, η προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Λαρισαίων κ. Αθαν. Μαμάκου και του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Θωμά Ρετσιάνη,  με τον Πρόεδρο κ Κώστα Σκριάπα και τα μέλη του ΔΣ του Δικτύου «Περραιβία», προκειμένου να προετοιμαστεί με τον καλύτερο τρόπο , το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο οποίο συνδιοργανωτής θα είναι τόσο ο Δήμος Λαρισαίων , όσο και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας «Γ.Ι.Κατσίγρα», στους χώρους της οποίας θα φιλοξενηθεί το Συνέδριο ,στις 6-9 Μαρτίου 2024.

 

Στη συνάντηση στο  Δημαρχείο εκ μέρους του Δικτύου «Περραιβία», εκτός από τον Πρόεδρο ΔΣ , συμμετείχαν οι δύο αντιπρόεδροι Θ. Αστερίου, Κων. Φουρκιώτης και τα Μέλη ΔΣ Ελισσ. Μπουζούκη, Αγλαΐα  Καϊμακάμη και Αποστ. Φαρμάκη.

 

Από την πλευρά του Δήμου Λαρισαίων εκφράστηκε η αμέριστη στήριξη σε ένα  τόσο σπουδαίο επιστημονικό γεγονός, που τιμά την πόλη της Λάρισας και αφορά τον Ελληνικό πολιτισμό στο σύνολό του,  αφού είναι μια συνάντηση, εθνικής σημασίας, της επιστήμης με την πολιτιστική κληρονομιά  και θα συγκεντρώσει εκατοντάδες σημαντικούς επιστήμονες , υψηλής εξειδίκευσης, απ’ όλο τον κόσμο, στην φιλόξενη πόλη της Λάρισας, η οποία διαθέτει σπουδαία ιστορία, σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (π.χ. το μοναδικό Αρχαίο Θέατρο Λάρισας), επιστημονικό δυναμικό και πρέπει να αναδειχθεί ως πόλος συνεδριακού τουρισμού για όλο το χρόνο.

 

Ο Δήμαρχος κ. Αθ. Μαμάκος  δήλωσε , επίσης, ότι ο Δήμος Λαρισαίων θα αποτελεί στο μέλλον, πάντα,  μια φιλόξενη «θερμοκοιτίδα» για τον πολιτισμό, τις επιστήμες, τις τέχνες, τις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την πρόοδο, την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και  μια έξυπνη πόλη, φιλική προς τους πολίτες και τους επισκέπτες της.

 

Τόνισε ,επίσης,  τον σημαντικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, αφού μπορεί να διασώσει και να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της περιφέρειας της χώρας  και να δημιουργήσει ανάπτυξη μέσα από τον Πολιτισμό, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα της «άγνωστης», πλην σπουδαίας Ελλάδας και ως εκ τούτου της δημιουργίας επιχειρηματικότητας, με βάση τον πολιτισμό.

 

Ένα σημαντικό Συνέδριο-κόσμημα  σε μια φιλόξενη πόλη

 

Ο  πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» κ. Κώστας Σκριάπας , ευχαρίστησε θερμά, εκ μέρους των πανεπιστημίων που είναι συνδιοργανωτές του Συνεδρίου για την άριστη ανταπόκριση και  δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο Συνέδριο, που έχει θεσμοθετηθεί και διοργανώνεται στην Ελλάδα, κάθε δύο (2) χρόνια, μετά από απόφαση των διοργανωτών Φορέων, που είναι: το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής,   το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου  και ο πολυβραβευμένος Πολιτιστικός Οργανισμός «Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», συνέδριο που προβλέπεται να έχει την αμέριστη στήριξη σημαντικών Φορέων της Λάρισας, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΙΑΚΑ) που είναι και συνδιοργανωτής φορέας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας- Διαχρονικό Μουσείο, αλλά και παγκόσμιων επιστημονικών οργανισμών.

 

Το Συνέδριο, που  θα πραγματοποιηθεί  στις 6-9 Μαρτίου 2024 στο Αμφιθέατρο και στους εξαιρετικούς χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-«Μουσείο «Γ.Ι. Κατσίγρα»- Λεωφ, Γεωρ. Παπανδρέου 2, Λάρισα, (https://www.katsigrasmuseum.gr/) ,  ήδη,  συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατοντάδων  Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο, όπως συνέβη και στα προηγούμενα συνέδρια.

 

Οι   εγγραφές εισηγητών, ήδη, έχουν ολοκληρωθεί , ξεπερνώντας σε αριθμό κάθε προηγούμενο από τη θεσμοθέτηση των συνεδρίων αυτών το έτος 2015, ενώ οι εγγραφές συνέδρων που θα  λάβουν μέρος σε αυτή τη μοναδική επιστημονική συνάντηση , βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας  www.euromed-dch.eu .

 

Ο Δήμος Λαρισαίων συνδιοργανωτής και οικοδεσπότης

 

Ο Δήμος Λαρισαίων από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε και στηρίζει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια , που αφορά τα μοναδικά  Συνέδρια Ψηφιοποίησης, που λόγω της θεματολογίας τους, χαρακτηρίστηκαν  απ’ όλους, ως εθνικής σημασίας, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλου του Ελληνισμού ( εντός και εκτός Ελλάδος) και τελούν  υπό την Αιγίδα της ΑΕ Προέδρου της  Ελληνικής Δημοκρατίας και της Α.Θ. Παναγιότητος του  Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ.  Βαρθολομαίου,  ενώ  έχουν και την υποστήριξη-αιγίδα  του Υπουργείου Εξωτερικών-Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Πολιτισμού,  του Υπουργείου Τουρισμού , του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα και πολλών παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (ICOMOS, ICOM,UNESCO, Ε.Ε. κ.ά.).

 

Συμμετοχή επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης

 

Στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου προσκαλείται  όλη η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και Έλληνες και Κύπριοι ερευνητές ανά την υφήλιο, και αποτελεί τη μεγάλη συνάντηση της Επιστήμης με τον Ελληνικό Πολιτισμό, αξιοποιώντας την απήχηση και σεβασμό, που τρέφει η παγκόσμια κοινότητα στον Ελληνικό Πολιτισμό και που πρέπει να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει.

Έχει χαρακτηριστεί από τα αρμόδια Υπουργεία , αλλά κυρίως από την επιστημονική κοινότητα, ως καινοτόμο και πρωτοπόρο για την Ελλάδα και έχει καταστεί θεσμός από το 2015, γιατί παρουσιάζει , όχι μόνο το τεράστιο έργο που επιτελείται από σημαντικούς Έλληνες και Κυπρίους επιστήμονες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και γιατί παρουσιάζει  τις παγκόσμιες εξελίξεις στον μεγάλο τομέα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, στο σύνολό του.

Παγκόσμια προβλήματα στο «μικροσκόπιο» του Συνεδρίου

Το  φετινό Συνέδριο θα αναλύσει σημαντικές  παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά,  η Τεχνητή Νοημοσύνη, ο πολιτισμός –τουρισμός, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργίας αναπτυξιακής δυναμικής της περιφέρειας , τις νέες τεχνολογίες στη δημιουργία ψηφιακών μουσείων, τις παγκόσμιες τράπεζες δεδομένων και μετα-δεδομένων (π,χ, Europeana) , την επιχειρηματικότητα που δημιουργεί η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , της λεγόμενης δημιουργικής βιομηχανίας, θέλοντας το Συνέδριο αυτό, πέρα από τον βαθειά επιστημονικό του ρόλο, να έχει και έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα και να συμβάλει στη δημιουργία της Ελλάδας του Μέλλοντος, μέσα από τον πολιτισμό και την ανάπτυξη που αυτός μπορεί να δημιουργήσει.

Σημαντική η παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Από πλευράς Διοργανωτών τονίζεται ότι το Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης επικαιροποιεί, κάθε δύο χρόνια, τα θεματικά του  πεδία, λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες εξελίξεις και αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που καλείται να επιτελέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού μπορεί να διασώσει και να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της περιφέρειας και να δημιουργήσει ανάπτυξη μέσα από τον Πολιτισμό.

 

Σημειώνεται  ότι το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υβριδικά , δηλ. με φυσική παρουσία και μέσω Internet.

 

Όλες οι λεπτομέρειες βρίσκονται  στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.euromeddch.eu 

Πληροφορίες   : Κων. Σκριάπας, Τηλέφ. 6974-881944, EMail: euromed.greece@gmail.com

 

 

——————————————————————————————————————–

Η Οργανωτική Επιτροπή

ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  -Διευθυντής Έδρας UNESCO Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου-ΤΕΠΑΚ

ΘΕΟΔ. ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ- Καθηγητής  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΛΗΣ –Αναπλ.. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ,

ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ  – τ. Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  ,

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ -Οικονομολόγος -Σύμβουλος Ανάπτυξης –Πρόεδρος Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” – Ελλάδα