Αθήνα ,   7/11/2022                                                ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 2041/7-11-2022  

Ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου 2022 το Διεθνές Συνέδριο Euromed 2022 για τον Ψηφιακό Πολιτισμό στη Λεμεσό  

Μια μεγάλη συνεργασία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» με το  Τεχνολογικό  Πανεπιστήμιο Κύπρου

       

 

Με κάθε λαμπρότητα ξεκίνησε στη Λεμεσό της Κύπρου ,την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022, τo 9ο Διεθνές Συνέδριο EuroMed 2022, που διοργανώνει η έδρα Unesco του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, κάθε δύο χρόνια και αφορά την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ανθρώπου , σε συνδυασμό, πάντα, με τα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης, που διοργανώνονται από το 2015 στην Ελλάδα.

 

Μια εξαιρετική συνεργασία, που διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια, έχει το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου-ΤΕΠΑΚ  ( με το οποίο έχει υπογράψει Σύμφωνο Συνεργασίας από το έτος 2014) και ειδικότερα με τις Έδρες της UNESCO και του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά (Διευθυντής ο Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης).

 

Αποτέλεσμα ,της ιδιαίτερα τιμητικής -και υψηλής αξίας και αναγνώρισης και σεβασμού  για το έργο που επιτελεί το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»- συνεργασίας, είναι να  διοργανώνονται πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικές συναντήσεις ( συνέδρια , σεμινάρια , Forums, στρογγυλές τράπεζες, κ.ά. εντός και εκτός Ελλάδος)  που αφορούν την μελέτη, καταγραφή, έρευνα , ψηφιοποίηση, διάσωση και ανάδειξη του Πολιτισμού του Ανθρώπου, διαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα αυτό και στην παραγωγή νέων γνώσεων και διαμόρφωση των πολιτικών του μέλλοντος.

 

Ο πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,οικονομολόγος κ. Κώστας Σκριάπας δηλώνει ότι : “ το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», που είναι Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Europa Nostra, συνεργάζεται και υποστηρίζει, για μια ακόμα φορά, το ΤΕΠΑΚ , στη διοργάνωση  του 9ου διεθνούς συνεδρίου  EuroMed 2022, στις 7-11 Νοεμβρίου 2022, Λεμεσός Κύπρου  ,που είναι αφιερωμένο στην τεκμηρίωση, τη διατήρηση και την προστασία της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Θα συνεχίσει να οραματίζεται και να διοργανώνει μεγάλα γεγονότα που αφορούν τη διάσωση και την ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού , έτσι ώστε να πάρει τη θέση που του αξίζει στο παγκόσμιο στερέωμα.

Όλες οι πληροφορίες για το Συνέδριο  στο link www.euromed2022.eu .

 

Μια δυνατή συνεργασία που φέρνει αποτελέσματα

 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και το ΤΕΠΑΚ ήταν οι οραματιστές των περίφημων «Πανελλήνιων Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που τελούν υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, πολλών Ελληνικών και Κυπριακών Υπουργείων, παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών και παγκόσμιων θεσμών ( OHE, Unesco,. Ε.Ε.,Icomos, Icom κ.ά.) και ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί τα τέσσερα πρώτα, σε συνδιοργάνωση με τα Παν/μια Δυτικής Αττικής και Θεσσαλίας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο και τα οποία έχουν θεσμός για την Ελλάδα.

Μέσα από αυτές τις συνεργασίες διεκδικούνται, σε πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, ευρωπαϊκοί πόροι, που μετατρέπονται σε παραγωγή  επιστημονικού έργου για τη χώρα και φυσικά σε θέσεις εργασίας για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης».

 

Η 9η Ευρωπαϊκή-Μεσογειακή Διάσκεψη (EuroMed-2022) συνδιοργανώνεται από την Έδρα UNESCO και τις Έδρες ERA της ΕΕ για την ψηφιακή Πολιτιστική κληρονομιά, συγκεντρώνει ,  από όλη την υφήλιο, διεπιστημονικούς ερευνητές, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, επαγγελματίες, υπότροφους, επαγγελματίες και ενδιαφερόμενους για να εξερευνήσουν μερικά από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αφορούν την Πολιτιστική Κληρονομιά σήμερα.

Ειδικότερα, ο κύριος στόχος του συνεδρίου είναι να επικεντρωθεί στη διεπιστημονική έρευνα για την υλική και άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής για την προστασία, αποκατάσταση, διατήρηση, μαζική ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και παρουσίαση του περιεχομένου της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ταυτόχρονα, η εκδήλωση προορίζεται να καλύψει θέματα έρευνας έτοιμα προς εκμετάλλευση, αποδεικνύοντας την αποδοχή νέων βιώσιμων προσεγγίσεων και νέων τεχνολογιών από την κοινότητα των χρηστών, τους ιδιοκτήτες, τους διαχειριστές και τους συντηρητές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το συνέδριο δέχεται μόνο πρωτότυπες, αδημοσίευτες εργασίες γραμμένες στα αγγλικά, οι οποίες θα υποβληθούν σε ειδική επιστημονική επιτροπή ( blind-reviewed) και θα δημοσιευτούν  από το διάσημο Springer-Nature στο lncs.

 

9ο Διεθνές Συνέδριο EuroMed 2022  

Το συνέδριο διοργανώνεται από το  Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς  του ΤΕΠΑΚ , που το έχει θεσμοθετήσει από το 2006 και το 2018  του έχει ανατεθεί, η μοναδική σε όλο τον κόσμο,   Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά , όπως ,επίσης πρόσφατα και η νεοσυσταθείσα Έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, ενώ είναι σε συνεργασία με την ΟΥΝΕΣΚΟ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ομάδα εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών της ΕΕ για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά , το ICOMOS (www.icomos.org), την ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΕ Europeana (www.europeana.eu) , και τέλος από τους επιστημονικούς Φορείς της Ελλάδας που διοργανώνουν κάθε δύο χρόνια τα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ( καθηγητής κ. Γκανέτσος Θεόδ.)  και Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”- Πρόεδρος κ. Κων/νος Σκριάπας).

 

Για κάθε επείγουσα  πληροφορία σχετικά με το Συνέδριο, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Δρ κ. Μαρίνο Ιωαννίδη, υπεύθυνου της διοργάνωσης  και Διευθυντή των δύο παραπάνω Εδρών EMail: marinos.ioannides@cut.ac.cy