ΑΘΗΝΑ, 12/4/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ανακοίνωσε ένα σημαντικό Διαδικτυακό Σεμινάριο Νέων Τεχνολογιών

με τίτλο:

Tρισδιάστατη Απεικόνιση και 3D printing

ως εργαλεία ψηφιοποίησης αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς”

 Οι εγγραφές άρχισαν με σειρά προτεραιότητας

Παρακολούθηση μέσω Διαδικτύου από όλη την Ελλάδα

 

 Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)  του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μέσω του Εργαστηρίου Μη Καταστρεπτικών Τεχνικών του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής και με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών (One Europe Foundation) , προκηρύσσει τη διοργάνωση καινοτόμων σεμιναρίων διάρκειας 100 ωρών μέσω Τηλεκπαίδευσης ( 60 ώρες Σύγχρονη  και 40 ώρες Ασύγχρονη  Τηλεκπαίδευση) και προσκαλεί  εκπαιδευόμενους  από όλη την Ελλάδα,που ανήκουν στους επαγγελματίες του χώρου της πολιτιστικής διαχείρισης ή σε Φορείς  Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή επιστήμονες που θέλουν να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις στον τομέα της συντήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και έχουν συναφή ενδιαφέροντα.

Το 1ο Σεμινάριο θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου 2024, ενώ οι εγγραφές που γίνονται διαδικτυακά , έχουν αρχίσει. ( . https://kedivim.uniwa.gr/course/trisdiastati-apeikonisi-kai-3d-printing-os-ergaleia-psifiopoiisis-antikeimenon-politistikis-klironomias-2/ )

 Αντικείμενο:
Το προτεινόμενο πρόγραμμα επικεντρώνεται στην εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση τρισδιάστατης απεικόνισης και εκτύπωσης ως εργαλείων για τη ψηφιοποίηση αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αντικείμενο περιλαμβάνει την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών, όπως 3D Scanning και 3D Printing, για τη δημιουργία αναλυτικών αντιγράφων αντικειμένων τέχνης και αρχαιοτήτων.

Αναγκαιότητα:
Η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί κρίσιμη ανάγκη για τη διατήρηση και προβολή της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εκπαίδευση σε τρισδιάστατη απεικόνιση και εκτύπωση επιτρέπει τη δημιουργία ψηφιοποιημένων αντιγράφων με υψηλή ακρίβεια, ενισχύοντας τη διατήρηση ακόμη και των πιο ευαίσθητων καλλιτεχνικών έργων. Τα μουσεία και οι ανασκαφικοί χώροι θα επωφεληθούν από αυτήν την προσέγγιση, ενισχύοντας την προστασία και την προβολή των εκθεμάτων τους.

Ομάδα/Στόχος

 Η ομάδα – στόχος του προγράμματος περιλαμβάνει επαγγελματίες του χώρου της πολιτιστικής διαχείρισης, αρχαιολόγους, ερευνητές, μουσειολόγους και καλλιτέχνες που έχουν ενδιαφέρον και εμπειρία στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να διαθέτουν βασικές γνώσεις σχετικά με την τεχνολογία, ενώ επιθυμητές είναι οι δεξιότητες στη χρήση ψηφιακών εργαλείων. Απαιτείται προθυμία για συνεχή μάθηση, και οι συμμετέχοντες πρέπει να δείχνουν δημιουργικότητα και διάθεση για εφαρμογή των γνώσεων τους σε πρακτικά περιβάλλοντα, όπως μουσεία και ανασκαφικοί χώροι.

Στόχοι:
Οι συμμετέχοντες θα κατακτήσουν τεχνικές δεξιότητες για τη σάρωση και την εκτύπωση αντικειμένων, καθώς και τη χρήση εξειδικευμένων λογισμικών. Με έμφαση στην πρακτική εφαρμογή, οι συμμετέχοντες θα αντιμετωπίσουν ποικίλα υλικά, από πέτρα και μάρμαρο έως τοιχογραφίες, ενώ θα αναπτύξουν δεξιότητες ταυτοποίησης υλικών και χρήσης λογισμικών. Οι στόχοι περιλαμβάνουν τη δημιουργία υψηλής ποιότητας αντιγράφων για εκθέσεις σε μουσεία και την αναβάθμιση της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στη σύνδεση με το παρελθόν και τον πολιτιστικό πλούτο, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις τεχνικές της παραδοσιακής τέχνης και αρχαιοτήτων. Μέσα από τη σύγκριση με τα πρωτότυπα έργα, οι εκπαιδευόμενοι θα εξελίξουν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τα υλικά, τις τεχνικές και τα σχέδια των παλαιών καλλιτεχνικών δημιουργιών. Η πρακτική εφαρμογή του προγράμματος σε διάφορα μέρη, όπως το Μουσείο Βραυρώνας, το αρχαιολογικό μουσείο της Αταλάντης και ανασκαφικούς χώρους, επιτρέπει την πραγματική εφαρμογή των αποκτηθεισών γνώσεων.

Οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν δεξιότητες σε περιβάλλοντα πραγματικής εργασίας, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία και να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το πρόγραμμα θεωρείται κρίσιμο, καθώς προσφέρει σε επαγγελματίες του χώρου την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες, ενώ παράλληλα ενισχύει τον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης με συγκεκριμένες πρακτικές εφαρμογές.

Μεγάλη η εμπειρία του Εργαστηρίου Μη Καταστρεπτικών Τεχνικών του ΠΑΔΑ

Σημειώνεται ότι το Εργαστήριο που θα υλοποιήσει την εκπαιδευτική διαδικασία διακρίνεται για την υψηλή εξειδίκευση και την πρωτοπορία του, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, διαθέτοντας υψηλής εξειδίκευσης επιστημονικό δυναμικό, έχει βραβευτεί επανειλημμένα για τις πρωτοβουλίες του να θεσμοθετήσει με απόλυτη επιτυχία για την Ελλάδα, από το 2015, τα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ( στις 6-9/3/2024 πραγματοποιήθηκε το 5ο Συνέδριο στη Λάρισα ), υλοποίησε  εξειδικευμένα επιμορφωτικά  σεμινάρια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (2021-2023), υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού , δημιουργώντας τους επιστήμονες του Αύριο στον Πολιτισμό, ενώ διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο συνεργασιών με πανεπιστήμια, παγκόσμιους επιστημονικούς φορείς και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θεωρούμενο ως πρωτοπόρο και καινοτόμο για το χώρο του.

Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι:

  • Η υποβολή αίτησης και η διαβίβαση των στοιχείων που ζητούνται κατά την εγγραφή
  • Οι βασικές γνώσεις προκειμένου οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να διαβάσουν το εκπαιδευτικό υλικό και να αφομοιώσουν τις Νέες Τεχνολογίες,
  • η πρόσβαση και χρήση στο Διαδίκτυο για τη Διαδικτυακή συμμετοχή και μελέτη του υλικού (σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία, χρήση Ε-Class- θα δοθούν σχετικές οδηγίες)

Στοιχεία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Διάρκεια Προγράμματος:

2 μήνες από 20/4/2024 έως 20/6/2024

Σύνολο Διδακτικών Ωρών: 100

 Σύγχρονη Τηλεκπαίδευση   : 60 ώρες (απογευματινές ώρες)

Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση: 40  ώρες

Το Πρόγραμμα αυτό  οδηγεί σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής .

Χ ECVET: 11

Κόστος 300€

Όσοι από τους εκπαιδευόμενους, μετά το τέλος της διαδικτυακής εκπαίδευσης, επιθυμούν , θα λάβουν ολιγόωρη εκπαίδευση, με φυσική παρουσία, στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου , με τη χρήση συσκευών  3D scanning και 3D printing

 

Διδακτικές Ενότητες

1η-Τρισδιάστατη απεικόνιση – σάρωση (3d scanning)

2η-Τρισδιάστατη απεικόνιση – σάρωση (3d scanning) Case studies

3η-Τρισδιάστατη εκτύπωση (3d printing) Case studies

Το πλήρες πρόγραμμα θα σας ανακοινωθεί έγκαιρα (μέρες και ώρες )

Όλες τις λεπτομέρειες του Προγράμματος και τη δυνατότητα εγγραφής σας  μπορείτε να τις αναζητήσετε  https://kedivim.uniwa.gr/course/trisdiastati-apeikonisi-kai-3d-printing-os-ergaleia-psifiopoiisis-antikeimenon-politistikis-klironomias-2/

Υπεύθυνος Προγράμματος κ. Θεόδωρος Γκανέτσος– Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Παν/μίου Δυτικής Αττικής.

Στοιχεία Επικοινωνίας: Email ganetsos@uniwa.gr, Τηλ +30 210 538 1200