Αθήνα, Λευκωσία 30/4/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ:
“ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ”

Ένα πρωτότυπο πανελλήνιο κάλεσμα αναβίωσης της ιστορικής μνήμης με πρωταγωνιστές τα παιδιά 8-16 ετών

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Μνημείων και Τοποθεσιών

Μια σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνουν η Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και ο βραβευμένος 2/Βάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» από την Ελλάδα, μέσα στην τεράστια κρίση του κορονοϊού και της αναγκαστικής κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ παράλληλα τιμούν την παγκόσμια ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (18/4/2020), καθώς επίσης και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Μουσεία (18/5/2020).

Διαδικασία συμμετοχής
Για τον λόγο αυτό, απευθύνουν πρόσκληση σε όλους του μαθητές και μαθήτριες (8-16 χρονών) στην Ελλάδα και Κύπρο, όχι μόνο να καταγράψουν την καθημερινή ζωή των Ελλήνων και Κυπρίων, κατά τον περασμένο αιώνα, μέσα από πολύτιμο οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο κ.ά.) ,που τα ίδια θα ψηφιοποιήσουν, τεκμηριώσουν, δημιουργήσουν και θα αναρτήσουν σε ειδική πλατφόρμα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «Αποθετήριο Μνήμης», αλλά και να γνωρίσουν μοναδικά μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας, με σκοπό να καταστεί δυνατή η δημιουργία μιας μεγάλης βάσης δεδομένων, από τον παγκόσμιο ελληνισμό, με τίτλο: «ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ: Από τις Μνήμες των γονιών μας, στα μάτια των παιδιών μας».

Συγκεκριμένα οι μαθητές μπορούν , κατά το χρονικό διάστημα από 18/4/2020 έως 18/5/2020,
1. να καταγράψουν σε βίντεο , φωτογραφίες ή ηχητικό υλικό, με τις αναμνήσεις και ιστορίες του περασμένου αιώνα από τον παππού, γιαγιά, μητέρα και πατέρα, τότε που η ζωή ήταν εντελώς διαφορετική, από ότι σήμερα και θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα η σύνδεσή τους με σημαντικά αρχαιολογικά ή βυζαντινά μνημεία σε Ελλάδα και Κύπρο ή σημαντικές ιστορικές περιόδους.
2. να «κατεβάσουν» τις οδηγίες και δεδομένα από τον σύνδεσμο ,όπου παρουσιάζονται δυο από τα εμβληματικότερα και παγκόσμιας ακτινοβολίας μνημεία της Κύπρου, για να τα επεξεργαστούν, χρησιμοποιώντας τις ικανότητες, δεξιότητες και δημιουργικότητά τους, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες.

Το ΤΕΠΑΚ και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», έχουν δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα (https://www.facebook.com/SharedMemoryCUT/) όπου θα μπορεί ο καθένας να αποθέσει, το δικό του υλικό, το οποίο στη συνέχεια θα αξιολογηθεί και θα αναδειχθούν οι δέκα καλύτερες εργασίες (πέντε από κάθε χώρα), οι οποίες και θα βραβευτούν σε μια από τις επόμενες διοργανώσεις, που οι δύο Φορείς θα οργανώσουν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Είναι εύκολο, τις μέρες αυτές που εκπαιδεύονται από το σπίτι, λόγω της κατάστασης που βιώνουμε με την πανδημία του Κορονοϊού, σε συνεννόηση με τους γονείς και δάσκαλους τους, να γίνουν «συγγραφείς, ιστορικοί και δημοσιογράφοι» της οικογενειακής μνήμης τους και να προσπαθήσουν να μας μεταφέρουν τις σημαντικότερες στιγμές από την μνήμη της ζωής των γονέων και προγόνων τους!
Συγκεκριμένα καλούνται οι μαθητές ηλικίας 8 μέχρι 16 ετών, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, στις οποίες έχουν, πλέον, ιδιαίτερη εξοικείωση και από απόσταση, αφού η επικοινωνία τους με τα ηλικιωμένα μέλη της οικογενείας τους είναι, αυτό το διάστημα, προβληματική, να καταγράψουν τις μνήμες, τα βιώματα και τις οικογενειακές ιστορίες, των προηγούμενων γενεών, των γονιών τους και των παππούδων-γιαγιάδων τους, δημιουργώντας έτσι ένα κομμάτι της ιστορίας, της μαρτυρίας, της μνήμης και της ταυτότητας, στη μεγαλύτερη εικόνα της Ευρώπης.

Το υλικό αυτό, σε επόμενη φάση, θα αξιολογηθεί, από ανεξάρτητους κριτές και θα αναρτηθεί στη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρώπης, τη Europeana (www.europeana.eu), η οποία και αποτελεί το μεγαλύτερο ψηφιακό αποθετήριο της μνήμης και πολιτιστικής κληρονομίας, στον κόσμο.
Καλούνται να ανοίξουν τα μεγαλύτερα αποθετήρια μνήμης που έχουν στα σπίτια τους: τα φωτογραφικά άλμπουμ των γονέων τους και να ξεκινήσουν την καταγραφή και περιγραφή των ωραιότερων και μοναδικών στιγμών, που κατέγραψε σε δευτερόλεπτα, η φωτογραφική μηχανή του περασμένου αιώνα. Παράλληλα, να ψηφιοποιήσουν τις φωτογραφίες, με το κινητό ή τον σαρωτή και να ζητήσουν από τους γονείς, παππούδες και γιαγιάδες να τις περιγράψουν. Ενώ με την χρήση του κινητού ή του υπολογιστή τους θα μπορούν να τους μαγνητοσκοπήσουν και να καταγράψουν τις μοναδικές αυτές στιγμές της ζωής τους, από τον περασμένο αιώνα.

Ο μαγικός κόσμος της Ελλάδας και της Κύπρου, ο αυθεντικός, ο κόσμος των απλών ανθρώπων, της υπαίθρου και των πόλεων, η ζωή στην οικογένεια και η σύνδεση με τη γη, στους τομείς της γεωργίας, βιομηχανίας, των μεταλλείων, επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης και της δημόσιας ζωής, αναδεικνύεται σε όλο τον κόσμο, με τα πλέον σύγχρονα εργαλεία της ψηφιοποίησης. Αυτός ο μοναδικός κόσμος και μοναδική μνήμη, κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, θα περνά μπροστά από τα μάτια των Ελλήνων και Κυπρίων, αλλά και όλου του κόσμου, δείχνοντας τον τρόπο ζωής, τα ήθη και έθιμα των κατοίκων των δύο χωρών, που έχουν δημιουργήσει τον μοναδικό Ελληνικό Πολιτισμό, εικόνες μιας άλλης εποχής, μιας ταυτότητας γεμάτης νοσταλγίας, συναισθηματικής φόρτισης, αυθεντικότητας και απλότητας.

Μια εξαιρετική συνεργασία του ΤΕΠΑΚ με το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» από το 2013

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο Φορείς, που παίρνουν την παραπάνω πρωτοβουλία, συνεργάζονται στενά από το έτος 2013, έχουν θεσμοθετήσει και υλοποιούν, κάθε δύο χρόνια, για την Ελλάδα τα περίφημα Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που τελούν υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, όπως και τα αντίστοιχα παγκόσμια συνέδρια EuroMed, που το Εργαστήριο/Έδρα UNESCO για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του ΤΕΠΑΚ, έχει θεσμοθετήσει για την Κύπρο από το 2006, έχουν διοργανώσει δύο στρογγυλές τράπεζες για την προώθηση της διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας –Κύπρου, σχετικά με την δημιουργία του Ψηφιακού Ελληνικού Πολιτισμού και τη δημιουργία ενός Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου και γενικά προωθούν σε διεθνές επίπεδο, με ιδιαίτερη επιτυχία, τις τεχνολογίες αιχμής για τη διάσωση και την ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ανθρώπου.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
Διαγωνισμός: Ανοιχτή πρόσκληση προς όλους του μαθητές και μαθήτριες (8-16 χρονών) στην Ελλάδα και Κύπρο για δημιουργία τρισδιάστατων μνημείων στο σπίτι (#stayhome #coronavirus #SharedCultures)
Περίοδος διαγωνισμού: Από 18/4 μέχρι και 18/5/2020.

1. Ανεβάστε βίντεο , φωτογραφίες (μαζί με την ιστορία που δημιουργήσατε-χώρος-χρόνος,πρόσωπα που συμμετέχουν) στη σελίδα htps://www.facebook.com/SharedMemoryCUT/ , με τις αναμνήσεις και ιστορίες του περασμένου αιώνα από τον παππού, γιαγιά, μητέρα , πατέρα ή άλλους συγγενείς, τότε που η ζωή ήταν εντελώς διαφορετική, από ότι σήμερα.(μπορείτε να στείλετε και βίντεο και φωτο)
2. Βήματα για την κατασκευή των τρισδιάστατων μοντέλων της Παναγίας της Ασίνου και του Κάστρου Κολοσσίου στην Κύπρο.
• Εκτύπωστε το Σχέδιο του Μνημείου (https://www.facebook.com/SharedMemoryCUT/posts/101363684889164?)
• Κόψτε το περίγραμμα του Σχεδίου με τη Βοήθεια ενός ψαλιδιού ή ενός χαρτοκόπτη
• Απομακρύνετε τα περιττά μέρη του χαρτιού που κόψατε και κρατήστε μόνο τα μέρη που χρειάζεστε για τις κατασκευές
• Διπλώστε και κολλήστε αναλόγως τα διάφορα μέρη του μνημείου, κατασκευάζοντας με αυτό τον τρόπο το τρισδιάστατο μοντέλο του
• Χρωματίστε το τρισδιάστατο μοντέλο του Μνημείου
• Φωτογράφισε το τελικό τρισδιάστατο μοντέλο του Μνημείου (δείτε παραδείγματα) και ανεβάστε φωτογραφίες.

Διοργανωτές: Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και ο πολυβραβευμένος 2/Βάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
ΒΡΑΒΕΙΑ: Οι 10 καλύτερες εργασίες (5 από Κύπρο και 5 από Ελλάδα) θα βραβευτούν σε μια από τις επόμενες εκδηλώσεις των διοργανωτών σε Ελλάδα και Κύπρο
Περισσότερες πληροφορίες:
1. https://www.facebook.com/SharedMemoryCUT ,
2. www.perrevia.net.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙAΣ/ΕΔΡΑ ΟΥΝΕΣΚΟ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ-ΤΕΠΑΚ
Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης
E-Mail: marinos.ioannides@cut.ac.cy
http://www.digitalheritagelab.eu/
Like us: https://www.facebook.com/dhrlabcut

Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”
Κων. Σκριάπας -Πρόεδρος Δικτύου
E-Mail: info@perrevia.net.gr, skriapask@gmail.com
SITES: www.perrevia.net.gr ,
FACEBOOK: https://www.facebook.com/DiktioPerraivia/