Συνάντηση στελεχών του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και  της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού-ΕΛΛΕΤ στην Αθήνα

Στο πλαίσιο της προώθησης των αρχών της Europa Nostra

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 , μεταξύ εκπροσώπων, δυο πολυβραβευμένων οργανισμών,  της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και του Δικτύου «Περραιβία», στην έδρα της της πρώτης στην Πλάκα,  προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να καθορίσουν  ένα πλαίσιο συνεργασίας, δεδομένου ότι και οι δύο Φορείς ανήκουν στο περίφημο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Europa Nostra,  με Μέλη από 42 Ευρωπαϊκές χώρες, ένα Δίκτυο που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμβάλει στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής των επόμενων δεκαετιών σε θέματα πολιτιστικής  κληρονομιάς και περιβάλλοντος.

 

Από πλευράς ΕΛΛΕΤ ( www.ellet.gr) , η  υποδοχή έγινε, με ιδιαίτερα φιλόξενο τρόπο,  από τον Α’ Αντιπρόεδρο και  Μέλος Διοικούσας Επιτροπής της ΕΛΛΕΤ κ. Κώστα Σταματόπουλο ,διδάκτορα βυζαντινής ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης  και συγγραφέα,  την  κ. Ελένη Μαΐστρου , Προέδρου του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ, Διπλωματούχου  Αρχιτέκτονος  και Ομότιμης Καθηγήτριας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και του στελέχους της ΕΛΛΕΤ κ.  Ηλία Σακελλάρη, Αρχιτέκτονος  Μηχανικού.

 

Στη συνάντηση από πλευράς Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ παραβρέθηκαν ο κ. Κώστας Σκριάπας ,οικονομολόγος, Πρόεδρος του Δικτύου, και οι κ. Χρήστος-Νικόλαος Αναγνωστόπουλος –ΚαθηγητήςΔιευθυντής του εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων του Τμήματος. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η κ. Κωνσταντίνα Σιούντρη -DhDc, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός- Αναστηλώτρια ΕΜΠ, Επιστημονικός Συνεργάτης Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, ΥΠΕΝ και Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Δικτύου , μαζί με τον κ. Ηλία Νομπιλάκη,  αναπλ. Καθηγητή ΠΑΔΑ.

Στη συνάντηση αναζητήθηκαν οι τρόποι συνεργασίας μεταξύ των δύο Φορέων, δεδομένου ότι έχουν κοινά επίπεδα δράσης, αναλαμβάνουν μεγάλες πρωτοβουλίες εθνικής σημασίας ,πάνω στο περιβάλλον και τον πολιτισμό και έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν εκατοντάδες επιστήμονες, που προσφέρουν σημαντικό έργο και δημιουργούν την Ελλάδα του αύριο.

Επίσης, σύντομη συνάντηση είχαν ο Πρόεδρος του Δικτύου Κώστας Σκριάπας με την Πρόεδρο της ΕΛΛΕΤ Λυδία Καρρά.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Europa Nostra δημιούργησε τον Μάϊο 2022  στην Αθήνα ένα νέο «Heritage Hub», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και με τη ζωτική υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, που παρουσιάστηκε στην έδρα της ΕΛΛΕΤ στην Πλάκα, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, της Λυδίας Καρρά, προέδρου της ΕΛΛΕΤ, της Sneška Quaedvlieg-Mihailović, Γενικής Γραμματέως της Europa Nostra και της Αλεξάνδρας Μαμαλίγκα-Προκοπίου, εκπροσώπου της ΕΛΛΕΤ στον ευρωπαϊκό οργανισμό.

Το  συγκεκριμένο “Hub” θα λειτουργεί ως περιφερειακός κόμβος για θέματα πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, σημειώνεται ότι οι δύο Φορείς, ΕΛΛΕΤ και Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» εκπροσωπούν την Ελλάδα στη Europa Nostra και προωθούν τις αρχές και τα οράματά της ,όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά  και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως για παράδειγμα τον θεσμό «7 Most Endangered» , ένα καινοτόμο πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013 από την Europa Nostra, με το ίδρυμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ως ιδρυτικό εταίρο και το Συμβούλιο Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης ως συνδεδεμένο εταίρο και αναζητά κάθε χρόνο 7 Μνημεία στον Ευρωπαϊκό χώρο που βρίσκονται σε κίνδυνο και πρέπει να διασωθούν.

Είναι εμπνευσμένο από ένα επιτυχημένο παρόμοιο έργο που διοικείται από το Εθνικό Ταμείο των ΗΠΑ για τη διατήρηση του πολιτιστικού αποθέματος του Ανθρώπου.

 

Το  «7 Most Endangered» δεν είναι χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αν και τις περισσότερες φορές, η προστασία και η διάσωση ενός μνημείου χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Είναι καταλύτης για δράση και προωθεί τη «δύναμη του παραδείγματος». Το πρόγραμμα «7 Most Endangered»  υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος δικτύωσης της Europa Nostra «Sharing Heritage – Sharing Value» και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» έχει συστήσει για την υποστήριξή του 3μελή επιστημονική επιτροπή, αποτελούμενη από έγκριτους επιστήμονες..

 

Ιστορικό το έργο της ΕΛΛΕΤ

 

H Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού  είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό και  αγωνίζεται από το 1972 για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ είναι και ιστορικό ιδρυτικό Μέλος της Europa Nostra.

Έδωσε σημαντικές μάχες, μεγάλες και μικρές, μεταξύ των οποίων: η ίδρυση του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου, η διάσωση της Πλάκας (ένας αγώνας που συνεχίζεται), η προστασία του Δελφικού τοπίου, του Νότιου Σαρωνικού, της Πύλου, των Πρεσπών, του κτήματος Τατοΐου, του Μαραθώνα, του αρχαίου πύργου της Κέας, πολλών βυζαντινών εκκλησιών και σημαντικών παραδοσιακών οικισμών όπως της Ύδρας και άλλων Αιγαιοπελαγίτικων νησιών.

Παράλληλα, συνέβαλε στη διάσωση σημαντικών  μνημείων εκτός ελληνικών συνόρων, όπως το καμπαναριό του Αγ. Γεωργίου στη Βενετία, ο Αγ. Παντελεήμων (Kizil Kilise) στην Καππαδοκία, οι μεσαιωνικές τοιχογραφίες της Τράπεζας στη Μονή του Σινά.

Ακόμα  η ΕΛΛΕΤ δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, αλλά και –με τεκμηριωμένες μελέτες και προτάσεις- στην προστασία του αιγιαλού και των δασών, την χωροταξία του τουρισμού, την φέρουσα ικανότητα και την περιβαλλοντική φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» Κώστας Σκριάπας ,δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία της συνάντησης και πιστεύει ότι η συνεργασία των δύο φορέων ,θα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε θέματα  περιβάλλοντος και πολιτισμού, εντός και εκτός Ελλάδος.

Με εκτίμηση

 

Για το  Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

 

Ο πρόεδρος  Η Γενική Γραμματέας  
Σκριάπας Κων/νος Αγλαϊα Καϊμακάμη
Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης Καθηγήτρια Αγγλικών