ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 14

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ ΟΦΥΠΕΚΑ και ΑΕΝΟΛ

Θα διοργανώσει  Summer School στην Ελασσόνα για παραγωγούς Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών  

Σε πλήρη εξέλιξη το Έργο Olympus+

Σε μια εξαιρετική συνεργασία προχώρησε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας(ΟΦΥΠΕΚΑ) με  τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Νομού Λάρισας Α.Ε., που έχει έδρα την Ελασσόνα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τετραήμερη εκπαίδευση (Summer School)  με θέμα την αναπαραγωγή, την καλλιέργεια και την μεταποίηση των αυτοφυών αρωματικών φυτών.

Η κατάρτιση στοχεύει στην εκπαίδευση είκοσι πέντε (25) ενηλίκων σε θέματα σχετικά με αυτοφυή ΑΦΦ του Ολύμπου, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των εκπαιδευόμενων, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν  οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας αυτής.

 

Η Δράση αυτή, είναι κομβικής σημασίας  στο πλαίσιο ενός ιδιαίτερα σημαντικού και πρωτοπόρου Έργου με τίτλο:  «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας -Olympus+», που έχει εγκριθεί προς υλοποίηση από το Πράσινο Ταμείο,  στα όρια του Δήμου Ελασσόνας , με δικαιούχο και συντονιστή Φορέα το Δίκτυο  ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , που υπέβαλε την πρόταση και διεκδίκησε το έργο Olympus+.

Το Έργο Olympus+ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος» .

Το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”) διεκδίκησε, σε δύσκολες ανταγωνιστικές συνθήκες και αυστηρά κριτήρια, από το Πράσινο Ταμείο, ανάμεσα από 105 προτάσεις, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον του για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της προστασίας του μυθικού βουνού από την κλιματική αλλαγή και τέλος της δημιουργίας επιχειρηματικότητας και εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες μέσα από τα ΑΦΦ.

Οι άλλοι εταίροι του Έργου είναι : α. το Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, β. o ΟΦΥΠΕΚΑ  και γ. o  ΧΟΠΣ Σπαρμού,

Η ΑΕΝΟΛ Α.Ε. καινοτόμος μοχλός ανάπτυξης για όλο το Νομό Λάρισας

 

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ κ. Ελευθέριος Φουρκιώτης :

 

«Η ΑΕΝΟΛ Α.Ε. αποτελεί σημαντικό παράγοντα αναπτυξιακής δυναμικής της παρολύμπιας περιοχής, αλλά και όλου του Ν. Λάρισας και με τις πρωτοβουλίες της στηρίζει όχι μόνο τις τοπικές κοινωνίες ,αλλά και τη δημιουργία επιχειρηματικότητας σε καινοτόμους τομείς , όπως είναι ο χώρος των ΑΦΦ και βρίσκεται πάντα κοντά στον πρωτογενή τομέα που πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο.

 

O τομέας των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών είναι ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους παγκοσμίως και οι προβλέψεις δείχνουν ότι τα προϊόντα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών πρόκειται στο μέλλον να αντικαταστήσουν μεγάλο τμήμα συμβατικών προϊόντων, σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους.

Η επιτυχία στον τομέα δεν εξαρτάται μόνο από τη γνώση του τρόπου καλλιέργειας ή από τη διαδικασία παραλαβής του προϊόντος, αλλά είναι ο συνδυασμός πολλών παραγόντων που σχετίζονται με την οργάνωση της παραγωγής, την ορθολογική διαχείριση στην εκμετάλλευση και τον κατάλληλο μηχανισμό προώθησης της επιχείρησης.

Για τον λόγο αυτό η ΑΕΝΟΛ  προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα εγγραφής στο σεμινάριο κατάρτισης που είναι αφιερωμένο στα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά και απευθύνεται σε:

Γεωπόνους-Γεωτεχνικούς, κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, Υποψήφιους και υφιστάμενους καλλιεργητές Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, Χημικούς, Φαρμακοποιούς, Φοιτητές συναφών ειδικοτήτων,  Μεταποιητές και διακινητές φυσικών προϊόντων κ.ά.».

 

Τα ΑΦΦ του Ολύμπου μοχλός ανάπτυξης της παρολύμπιας περιοχής

 

Ο Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία», που είναι ο συντονιστής εταίρος του Έργου Olympus+, οικονομολόγος κ.  Κώστας Σκριάπας, χαιρετίζει μια ακόμα συνεργασία του Δικτύου «Περραιβία» με την ΑΕΝΟΛ Α.Ε. και δηλώνει ότι: “ το τελικό αποτέλεσμα του όλου έργου Olympus+ είναι  να προστατευτεί  η βιοποικιλότητα του ΝΔ Ολύμπου και κατ’ επέκταση όλου του ορεινού όγκου , να ενημερωθούν και  να ευαισθητοποιηθούν όλοι ( πολίτες, παραγωγοί, εκπαιδευτικοί ,μαθητές κ..ά.) για τους κινδύνους της απώλειας της βιοποικιλότητας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και  να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία επιχειρηματικότητας ,με κεντρικό αντικείμενο τα ΑΦΦ , τη δημιουργία εισοδήματος στον τοπικό πληθυσμό και την αναστροφή της μείωσης του πληθυσμού της περιοχής του ΝΔ Ολύμπου , αποτελώντας αυτό παράδειγμα καλής πρακτικής ,για παρόμοιες ,ανά την Ελλάδα, περιοχές , που έχουν ανάλογα προβλήματα, αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος και απώλειας ανθρώπινου δυναμικού προς τα αστικά κέντρα .

Είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζονται στενά η Κοινωνία των Πολιτών , το Πανεπιστήμιο που παράγει γνώσεις και έρευνα και οι δημόσιοι φορείς και αναπτυξιακές εταιρείες ,όπως είναι η ΑΕΝΟΛ ΑΕ, μεταφέροντας καλές πρακτικές στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία».

 

Πληροφορίες : www.perrevia.net.gr ,E-Mail: perrevianet@gmail.com ,Mobile: 6974-881944.

 

Με εκτίμηση

Εκ μέρους των εταίρων του Προγράμματος

Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Χιονοδρομικό-Ορειβατικός-Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σπαρμού Ολύμπου

 

Ο Συντονιστής Εταίρος

Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Ο Πρόεδρος

Κων. Σκριάπας