ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 25-1-2022 ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 1981/25-1-2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πλούσιος ο απολογισμός του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» για το 2021 παρά την πανδημία
Πρωτοποριακές δράσεις ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού
Στις κορυφαίες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρώπης το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», που είναι ένας πολυβραβευμένος δευτεροβάθμιος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, με έδρα την πόλη της Ελασσόνας, πάρα την πανδημία που μαστίζει τη χώρα και τον κόσμο, συνέχισε με πάρα πολλές δυσκολίες το έργο του.

Υλοποίησε, με τη χρήση, κυρίως, των νέων τεχνολογιών, όλες τις προγραμματισμένες για το 2021 δράσεις του, τηρώντας, όπου χρειάστηκαν, όλα τα μέτρα που προέβλεπε ο ΕΟΔΥ, προσφέροντας σημαντικό έργο, εθνικής σημασίας, σε τομείς όπως είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός και η Ψηφιοποίησή του, το περιβάλλον, η κοινωνική αλληλεγγύη, η τουριστική προβολή, οι τέχνες, η εκπαίδευση, το μέλλον της Ευρώπης, η δημιουργία επιστημόνων του μέλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη, αποτελώντας, για μια ακόμα χρονιά, πρότυπο καλών πρακτικών, όχι μόνο για τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Συγκεκριμένα, παρά την πανδημία, το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» υλοποίησε με επιτυχία τις παρακάτω δράσεις:

1. Προώθηση Διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου σε θέματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο διακρατικό διαδικτυακό Forum, εθνικής σημασίας, διοργανώθηκε την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 και ώρες 11.00 π.μ. έως 18.00, με πρωτοβουλία του 2/βάθμιου Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «Περραιβία», του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την Αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, με σημείο αναφοράς τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Στη συνάντηση αυτή ,που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων επιστημόνων και από τις δύο χώρες και διήρκεσε επτά (7) ώρες, εξετάστηκαν επίκαιρα θέματα, που απασχολούν τις δύο χώρες, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, όπως :
1.Πολιτιστική Διπλωματία 2. Πολιτισμός –Τουρισμός, 3. Νέες Τεχνολογίες στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και 4. Κλιματική Αλλαγή στην Πολιτιστική Κληρονομιά.

2. Προώθηση σχέσεων με τους Απόδημους Θεσσαλούς
Τη σημαντική ετήσια ευκαιρία έζησαν όλοι οι Θεσσαλοί, αλλά και οι απόδημοι της Θεσσαλίας που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του κόσμου, αφού συναντήθηκαν, συνεδρίασαν, αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες, οραματίστηκαν, βίωσαν πολιτιστικές δράσεις, αλλά και να ανέδειξαν τις ποικιλόμορφες ομορφιές της γης των Θεσσαλών. Το «12ο Παγκόσμιο Συνέδριο και Αντάμωμα Θεσσαλών» πραγματοποιήθηκε στην Ελασσόνα στις 7 και 8 Αυγούστου 2021.
Το φετινό συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, συνδιοργανώθηκε από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών, το Δήμο Ελασσόνας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕΔ Θεσσαλίας και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».

3. Μεγάλες συναυλίες Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με τη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού σε Βόλο και Καρδίτσα

Στο Βόλο την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 στο Θερινό Θέατρο Ν. Ιωνίας Βόλου, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία–σταθμός της διάσημης Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού , που είχε τίτλο «Το πάρτυ των … αναμνήσεων!» με αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο και στα Sixties .
Η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού ήταν προσκεκλημένη του Δικτύου «Περραιβία» και του Συλλόγου Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει, τις καθιερωμένες, πλέον, μεγάλες συναυλίες, με σκοπό τη στήριξη ευπαθών ομάδων και δομών, σε όλη τη Θεσσαλία, ενώ η συνεργασία του Δικτύου «Περραιβία» με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αριθμεί πλέον δέκα οκτώ (18) συναυλίες, όλες με σκοπό τη στήριξη ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας.
Επίσης, η πόλη της Καρδίτσας «έλαμψε» από πολιτισμό την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021, αφού η περίφημη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, προσκεκλημένη του Δήμου Καρδίτσας και του Δικτύου «Περραιβία», ,πραγματοποίησε μια μοναδική συναυλία στην κεντρική πλατεία, μπροστά στον ανδριάντα του Γεώργιου Καραϊσκάκη.
4. Διοργάνωση του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς –EuroMed 2021

Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 κηρύχτηκε , μέσω διαδικτύου και με κάθε επισημότητα η έναρξη του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-EuroMed 2021) , που διήρκεσε τέσσερις (4) μέρες, με την παρουσία πολλών επισήμων των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, μελών της επιστημονικής κοινότητας και με τη συμμετοχή περισσότερων των χιλίων διακοσίων(1200) Συνέδρων από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, με μια εμπνευσμένη ομιλία με τίτλο: «Η διαχρονική ακτινοβολία του Ελληνικού Πολιτισμού».

Το Συνέδριο αυτό έχει θεσμοθετηθεί και διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε δύο (2) χρόνια , μετά από απόφαση των διοργανωτών Φορέων, που είναι ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής .

Οι Διοργανωτές Φορείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους σε όλους τους παραπάνω θεσμικούς Φορείς ,που έθεσαν υπό την υποστήριξή τους το μεγάλο αυτό γεγονός, αλλά ιδιαίτερα την ευγνωμοσύνη τους προς την ΑΕ Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ΑΘΠ Οικουμενικό Πατριάρχη Κων/πόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο , που με την Αιγίδα τους ,αναδεικνύουν τον Ελληνικό Πολιτισμό , τη διάσωση και την ανάδειξή του ,ως τον υπέρτατο ακρογωνιαίο λίθο για την πορεία του Ελληνισμού προς το μέλλον.

5. Διοργάνωση 10ου Ιστορικού Ράλι Ολύμπου 2021
Ολοκληρώθηκε , χωρίς απρόοπτα, το περίφημο Ιστορικό Ράλι Ολύμπου, που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Οκτωβρίου 2021, υπό καταρρακτώδη βροχή και που φέτος ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του αείμνηστου Προέδρου της ΛΕΚΑΜ , Γεώργιου Τσάλιου και τερμάτισε στη «γενέτειρά» του , την Ελασσόνα.

Το περίφημο αυτό Ράλι διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια από την πανίσχυρη Λέσχη Κλασσικών Αυτοκινήτων Μακεδονίας ( ΛΕΚΑΜ-Θεσσαλονίκη) και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (Ελασσόνα ,ενώ τελεί υπό την Αιγίδα και τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων) , του Δήμου Ελασσόνας, του Δήμου Βόλου και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτισμού.

6. Διοργάνωση Ημερίδας έναρξης του προγράμματος Olympus+ του Πράσινου Ταμείου
Μια άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική Ημερίδα διοργανώθηκε από το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ελασσόνας, την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 6.30 μ.μ. στο Δημαρχείο της Ελασσόνας, για την παρουσίαση ενός ιδιαίτερα σημαντικού και πρωτοπόρου έργου με τίτλο «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας -Olympus+», που έχει εγκριθεί προς υλοποίηση από το Πράσινο Ταμείο, στα όρια του Δήμου Ελασσόνας, μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ξεκινώντας από 1/9/2021.
Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2021» στο πλαίσιο του μέτρου: «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» στον άξονα: «Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος» .
Το εταιρικό σχήμα με συντονιστή το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και εταίρους α. το Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας β. τον Φορέα Διαχ. Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και γ. τον ΧΟΠΣ Σπαρμού, ενημέρωσε τους τοπικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους για την υλοποίηση ενός σημαντικού προγράμματος με τίτλο “Olympus+”.
7. Τέσσερα (4) Εξειδικευμένα Σεμινάρια Μη Καταστροφικών Τεχνικών στη συντήρηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς , Ρόδος,Σύρος, Αταλάντη,Λάρισα

Το Δίκτυο «Περραιβία» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Εργαστήριο Μη – Καταστροφικών Ελέγχων και Μεθοδολογιών Διάγνωσης Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής της Σχολής Μηχανικών), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού-Περιβάλλοντος και Επιστημών και το πρόγραμμα e RA του Παν/μιου Δυτ. Αττικής , διοργάνωσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τέσσερα (4) στοχευμένα Σεμινάρια/Εργαστήρια προκειμένου να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης και συντήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τα εξειδικευμένα διήμερα Σεμινάρια/Εργαστήρια είχαν τίτλο: «Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες- εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους» και διοργανώθηκε στις εξής πόλεις :
Ρόδος : 23-24 Οκτωβρίου 2021, Σύρος: 6-7 Νοεμβρίου 2021, Αταλάντη Φθιώτιδας: 20-21 Νοεμβρίου 2021, Λάρισα , 27-28 Νοεμβρίου 2021.

8. Πανελλήνια πρωτοβουλία διάσωσης σημαντικών πολιτιστικών μνημείων που βρίσκονται σε κίνδυνο

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» μετά την τιμητική του ένταξη στο περίφημο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Europa Nostra,τον περασμένο Σεπτέμβριο 2020, με Μέλη από 42 Ευρωπαϊκές χώρες, ένα Δίκτυο που συμβάλει στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής των επόμενων δεκαετιών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος , σύστησε ειδική επιστημονική επιτροπή και ξεκίνησε μια πανελλήνια εκστρατεία , με σκοπό να εντοπιστούν εκείνα τα μνημεία, ανά την Ελλάδα ,που βρίσκονται σε κίνδυνο και χρήζουν άμεση παρέμβαση για τη διάσωσή τους, κινητοποιώντας δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να βρεθεί ένα βιώσιμο μέλλον για αυτά.
Στην προσπάθεια αυτή το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» υποστηρίζεται από το Παν/μιο Δυτικό Αττικής ,το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Έδρα UNESCO) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

9. Συμμετοχή στην εκλογή νέου ΔΣ της Europa Nostra
To Δίκτυο ‘Περραιβία» συμμετείχε, τον Δεκέμβριο 2021, στη Γενική Συνέλευση και στην εκλογή του νέου ΔΣ για την επόμενη τριετία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Europa Nostra , στο οποίο είναι μόνιμο Μέλος του .

10. Συνάντηση εργασίας στην Ελασσόνα με παραγωγούς Αρωματικών-Φαρμακευτικών Φυτών
Πολύ ενδιαφέρουσα αποδείχτηκε η πρώτη, κατά σειρά, συνάντηση εργασίας που συγκάλεσε το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας την Τρίτη , 21 Δεκεμβρίου 2021, με τους παραγωγούς, βιοκαλλιεργητές, γεωπόνους, αγρότες κ.ά. της περιοχής Δήμου Ελασσόνας στα πλαίσια του έργου: «Τα Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά Ολύμπου, ως πρόκληση για διατήρηση της βιοποικιλότητας -Olympus+».

Ο Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» Κώστας Σκριάπας και οι δύο Αντιπρόεδροί του Θωμάς Αστερίου και Κώστας Φουρκιώτης , εκφράζουν την ικανοποίησή τους, που τόσες πολλές, δύσκολες και σημαντικές δράσεις υλοποιήθηκαν μέσα στο 2021 με τον καλύτερο τρόπο και πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον , αφού το Δίκτυο «Περραιβία» κέρδισε την εμπιστοσύνη σημαντικών Φορέων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και σχεδιάζει πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη χώρα και τον πολιτισμό της, αλλά και βοηθούν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με Εκτίμηση

Για το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Κώστας Σκριάπας Αγλαϊα Καϊμακάμη