Συγκίνηση από πλευράς του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα”

 

 

 

 

Μια λαμπρή ημέρα ήταν η Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 για την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, αφού σε μια -εντυπωσιακή σε μέγεθος και επισημότητα- εκδήλωση, τιμήθηκε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα  και Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος  κ. Κυριάκος Κενεβέζος , για τις πρωτοβουλίες του σε διακρατικό επίπεδο σε θέματα Ψηφιοποίησης  του Ελλαδικού και Κυπριακού Πολιτισμού και της εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα Πολιτισμού και Επιστημών.

 

Επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν  η Α.Ε.  τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος  και  ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης , , ενώ παρέστησαν δεκάδες εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος από Ελλάδα και Κύπρο και  εκπρόσωποι πανεπιστημίων, της πανεπιστημιακής κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών (πρόεδροι Φορέων, μουσείων, βιβλιοθηκών , δημόσιοι λειτουργοί κ.ά.)

 

Η  σημαντική αυτή εκδήλωση  , προς τιμήν του  Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, διοργανώθηκε με πρωτοβουλία  των Φορέων υλοποίησης των Πανελλήνιων Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που είναι το  Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής / Εργαστήριο Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης της Σχολής Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου/Έδρα UNESCO και Έδρα EU-ERA και το Δίκτυο «Περραιβία»  –Δευτεροβάθμιος Οργανισμός Πολιτισμού και Επιστημών.

Ο Πρέσβης κ. Κυριάκος Κενεβέζος, εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τους διοργανωτές της  πρωτοβουλία ς βράβευσής του, που ήταν μια ευχάριστη έκπληξη γι’ αυτόν  και δήλωσε ότι , από την πρώτη στιγμή ( 2015) αντιλήφθηκε  ότι, ως θεσμικός λειτουργός, έπρεπε να στηρίξει με κάθε τρόπο μια τέτοια πρωτοποριακή και καινοτόμα προσπάθεια, που ωφελούσε και τις δύο χώρες, σε θέματα διάσωσης και ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού και φυσικά, από όποιο μετερίζι  θα βρίσκεται στο μέλλον , θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια αυτή , που ,πλέον, αγκαλιάστηκε από τους ανώτατους πολιτειακούς και θρησκευτικούς θεσμούς (Προεδρία Δημοκρατίας και Οικουμενικό Πατριαρχείο), πολλά Υπουργεία και παγκόσμιους επιστημονικούς Φορείς.

 

Εθνικής σημασίας η συνεργασία ΤΕΠΑΚ , ΠΑΔΑ και Δικτύου «Περραιβία»

 

Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Κυρ. Κενεβέζος δήλωσε  ότι οι Φορείς της διοργάνωσης της εκδήλωσης στο «Σπίτι της Κύπρου» (Τεχνολογικό Παν/μιο Κύπρου, Παν/μιο  Δυτικής Αττικής και  Δίκτυο «Περραιβία»), με την Οργανωτική Επιτροπή να απαρτίζεται από τους:  Μαρίνο Ιωαννίδη–TEPAK-Κύπρος, Θεόδωρο Γκανέτσο και  Ηλία Νομπιλάκη από το ΠΑΔΑ , Ιωάννη Βαραλή από το  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Κωνσταντίνο Σκριάπα από το Δίκτυο «Περραιβία», θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για την ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο , να συνδιοργανώνουν συνέδρια, πανελλήνια και παγκόσμια, σεμινάρια ,διεθνή forums , εκπαιδεύουν τους εξειδικευμένους επιστήμονες του αύριο στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και προωθούν την καινοτομία, την παιδεία, τις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, τη δημιουργική βιομηχανία, τον δημιουργικό τουρισμό, την πολιτιστική διπλωματία ,την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών κ.ά., πρωτοβουλίες που κατατάσσουν τις δύο χώρες στον παγκόσμιο χάρτη και σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη έρευνας, γνώσης και χάραξη πολιτικών στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ανθρώπου.

 

Ήδη, ανακοινώθηκε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης για τις 15-18 Νοεμβρίου 2023 στη Λάρισα (www.euromed-dch.eu) .

 

 

Η Οργανωτική Επιτροπή