ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2-1-2021 ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 1891/2-1-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»:
Εκδόθηκαν τα Πρακτικά του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Μια μεγάλη προσφορά στην εθνική προσπάθεια για την Ψηφιοποίηση και ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού

SAMSUNG CSC

Μια ,ακόμα, προσπάθεια που αφορά τον Ελληνικό Πολιτισμό στο σύνολό του (άϋλο και υλικό) , ολοκληρώθηκε , με την έκδοση των Πρακτικών του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-EuroMed 2019, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο 2019 και περιέχει τη συμπυκνωμένη επιστημονική έρευνα και γνώση εκατοντάδων Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων και αφορά την καταγραφή, τη μελέτη, τη συντήρηση, την ψηφιοποίηση, τη διάσωση, την προστασία και την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, αλλά κυρίως του Ελληνικού Πολιτισμού και θεωρείται, απ’ όλους, ως ο υπέρτατος ακρογωνιαίος λίθος για την πορεία του Ελληνισμού προς το Μέλλον.( Αριθμός ISBN 978-618-85119-0-3)

Τα πρακτικά αυτά , οκτακοσίων εξήντα οκτώ (868) σελίδων Α4, είναι το αποτέλεσμα του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2019 , στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με κάθε επισημότητα και με την παρουσία εκπροσώπων από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως , της Ελληνικής και Κυπριακής Κυβέρνησης και Πολιτείας , της Ελληνικής Εκκλησίας , πολλών παγκόσμιων επιστημονικών οργανισμών, πολλών πανεπιστημίων ,της τοπικής αυτοδιοίκησης , της επιστημονικής κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών, ενώπιον εκατοντάδων Συνέδρων από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.
Το Συνέδριο αυτό έχει θεσμοθετηθεί και διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε δύο (2) χρόνια , μετά από απόφαση των διοργανωτών Φορέων, που είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.- Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς(UNESCO Chair on Digital Cultural Heritage και EUERA Chair on Digital Cultural Heritage) , το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (θεσμοθετημένο εργαστήριου Μη-καταστροφικων τεχνικών του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής-Σχολή Μηχανικών ) και ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (Εργαστήριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς) .

Το μοναδικό αυτό, για την Ελλάδα, Συνέδριο, το οποίο λόγω της θεματολογίας του χαρακτηρίστηκε από όλους ως εθνικής σημασίας , τελούσε υπό την Αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ είχε και την υποστήριξη-αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Υπουργείου Τουρισμού , της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα ,του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος eRA και πολλών παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (ICOMOS,ICOM,UNESCO, Ε.Ε. κ.ά.).

Οι Διοργανωτές Φορείς και η 5μελής Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου (Μαρίνος Ιωαννίδης/ΤΕΠΑΚ, Θεόδ. Γκανέτσος/ΠΑΔΑ, Ιωάννης Βαραλής/ΠΘ και Ηλ. Νομπιλάκης-Κων. Σκριάπας/Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ») ,ευχαριστούν όλους ανεξαίρετα τους εισηγητές και συνέδρους, που ταξίδεψαν από πολύ μακριά ,για να συμμετέχουν στο Συνέδριο και λάμπρυναν με την παρουσία τους ένα μεγάλο επιστημονικό γεγονός, αποδεικνύοντας την τεράστια δύναμη του Ελληνικού Έθνους , που δημιούργησε τον μοναδικό Ελληνικό Πολιτισμό και που αξίζει και δικαιούται ένα λαμπρό μέλλον.

Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο ,όπως συνέβη και με τα δύο πρώτα Συνέδρια, αφού είχε πολύ υψηλό επίπεδο εισηγήσεων και συμμετείχαν 350 σύνεδροι όλων των ειδικοτήτων και των Επιστημών , είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν μεταξύ τους σημαντικότατοι επιστήμονες της Ψηφιοποίησης , να ανταλλάξουν απόψεις και να σχεδιάσουν το μέλλον τους ,μέσα στην έρευνα και στην επιστήμη.

Ένας θεσμός εθνικής σημασίας

Απόλυτη ικανοποίηση εκφράστηκε από όλους τους συνέδρους ,αλλά και από τους Διοργανωτές Φορείς , όχι μόνο για την ανταπόκριση τόσων επιστημόνων στο μεγάλο κάλεσμα για τον Ελληνικό Πολιτισμό , αλλά και για την αναγνώριση και εμπιστοσύνη όλων των επίσημων Αρχών της Πολιτείας και της Εκκλησίας , σε ένα τόσο σημαντικό και χρήσιμο για τη χώρα, επιστημονικό γεγονός.

Ο σκοπός του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς πέτυχε απόλυτα ,αφού καθιερώνεται πλέον για την Ελλάδα με τον πιο επίσημο τρόπο , ως ένα επιστημονικό βήμα κατάθεσης προτάσεων, καλών πρακτικών, ερευνών, διαδικασιών, προτύπων και απόψεων για ζητήματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελλαδικού χώρου.

Σημειώνεται ότι θα συνεχίσει να διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια (2021,2023,…) , συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον όλης της επιστημονικής κοινότητας από πολλές χώρες , των απανταχού Ελλήνων επιστημόνων και θα οδηγεί την εθνική στρατηγική για την Ψηφιακή πολιτιστική μας κληρονομιά , αναδεικνύοντας τον Ελληνικό Πολιτισμό σε όλη την υφήλιο , δημιουργώντας ρεύμα Πολιτιστικού Τουρισμού( Αρχαιολογικού ,θρησκευτικού κλπ).

Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς περνά στην ιστορία ως ένα μοναδικό και παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός , έχει καθιερωθεί, πλέον, ως θεσμός για την Ελλάδα και θα αποτελεί κάθε δύο (2) χρόνια το μεγάλο ραντεβού όλων των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού για το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο 2021 και συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 ετών από την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν σύντομα.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή προμήθεια των πρακτικών του Συνέδριου στο επίσημο Site www.euromed-dch.eu και το E-Mail: euromed.greece@gmail.com (Αρμόδιος Κων. Σκριάπας 6974-881944)