Έντονες ανησυχίες των επιστημόνων

για τις  επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής  στον Αγροτικό Τομέα

Ένα καινοτόμο 4ήμερο σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου

Το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης είναι γνωστό πως επηρεάζει όλους τους τομείς της σύγχρονης ζωής, και ο αγροτικός τομέας δεν αποτελεί εξαίρεση. Μέσα από αυτό το φαινόμενο, αναδύονται ερωτήματα και ανάγκες για την αειφόρο ανάπτυξη και διαχείριση των φυσικών πόρων, καθώς και για την ανάπτυξη πολιτικών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε αυτό το πλαίσιο, διενεργείται, με τη συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων, με φυσική παρουσία ,αλλά μέσω Internet, ένα τετραήμερο σεμινάριο με θέμα «Μέτρα προσαρμογής του αγροτικού τομέα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» με αφορμή το έργο «ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ. Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων», που διοργανώνεται από την ΚοινΣΕπ Δράση και Ενέργειᨨ, με την υποστήριξη σημαντικών φορέων, όπως το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος (Καθηγητής κ. Νικ. Κατσούλας) ,το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Επίκ. Καθηγητής κ. Δημ. Παπαναστασίου)  και τον Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου.

 

Ο σκοπός του σεμιναρίου, που θα εξελιχθεί σε δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα σε Λάρισα και Βόλο, είναι η ανάδειξη καινοτόμων δράσεων για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δίνοντας έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Λίμνη Κάρλα , ενώ, ταυτόχρονα, εξετάζει , το τεράστιο υδατικό πρόβλημα, που σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Θεσσαλία και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα και αποφάσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

 

Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ανάδειξη του περιβαλλοντικού έργου της περιοχής, αλλά και η σημασία της ίδιας της λίμνης Κάρλας , έτσι ώστε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

 

Έντονος ο προβληματισμός της επιστημονικής κοινότητας για τη λειψυδρία

 

Το πρώτο διήμερο του σεμιναρίου, με τις θεματικές «Κλιματική αλλαγή: θεωρητικό υπόβαθρο και μελλοντικές προγνώσεις» και «Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με έμφαση στον αγροτικό τομέα και σχετικά μέτρα προσαρμογής»  πραγματοποιήθηκε , με ιδιαίτερη επιτυχία, το Σάββατο 15 και Κυριακή 16 του Οκτώβρη στο Συγκρότημα «Γαιόπολις», το οποίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, με συμμετοχή δεκάδων επιστημόνων ,είτε με φυσική παρουσία, είτε διαδικτυακά.

 

Οι, υψηλού επιπέδου, επιστήμονες που συμμετείχαν με εισηγήσεις ήταν ο κ. Σταύρος Κέππας, Διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο κ. . Ηλίας Αναστασόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Φάνης Γέμτος, Γεωπόνος και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Κώστας Γκούμας, Γεωπόνος, Διευθυντής Εγγείων Βελτιώσεων και. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κ.Ε., ο κ. Τάσος Μπαρμπούτης, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος του Δ.Σ. ΕΘΕΜ, πρ. Γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ και Μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ, ο κ. Άρης Κυπαρίσσης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ο κ. Κατσούλας Νικόλαος, Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Η Κλιματική Αλλαγή στο μικροσκόπιο της Επιστήμης

 

Τα θέματα που αναλύθηκαν, κατά το 1ο διήμερο εργασιών, ήταν η σχέση μετεωρολογίας και κλιματικής αλλαγής, οι νέες τεχνολογίες και καλλιέργειες με γνώμονα το υπό συζήτηση φαινόμενο, η κλιματική αλλαγή και οι εφαρμογές κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης φυσικών πόρων, το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και οι προοπτικές του Ταμιευτήρα Κάρλας σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, η διαχείριση υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας υπό την απειλή ξηρασίας και κατάρρευσης οικοσυστημάτων στις νέες κλιματικές συνθήκες,καθώς επίσης και η δορυφορική τηλεπισκόπηση και κλιματική αλλαγή σε φυσικά οικοσυστήματα.

 

Το δεύτερο μέρος του σεμιναρίου θα διενεργηθεί το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 του Οκτώβρη, στο ”Θερμοκηπιακό Πάρκο» του Τμήματος Γεωπονίας και Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βελεστίνο Μαγνησίας.

Οι συμμετέχοντες, πέραν των διαλέξεων, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του «Θερμοκηπιακού Πάρκου» και να ενημερωθούν για τα πειράματα που διενεργούνται εκεί, τα οποία αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες και αυτοματισμούς με στόχο την ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστή Εταίρου ,περιβαλλοντολόγος κ. Ευάγγελος Θέος, δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση και τη συμμετοχή των επιστημόνων και αναφέρει ότι :

«Η δράση αυτή, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης ενός ιδιαίτερα επίκαιρου έργου με τίτλο «ΚΑΡΛΑ κλίμα-γη-ύδωρ. Καινοτόμες δράσεις για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στις χρήσεις γης και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων», και υλοποιείται από την ΚοινΣΕπ «Δράση και Ενέργεια” (Συντονιστής εταίρος), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,και τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, που βάζει στο μικροσκόπιο της επιστήμης τις επερχόμενες επιπτώσεις της Κλιματικής  Αλλαγής στον αγροτικό τομέα, και ιδιαίτερα στον Θεσσαλικό χώρο, προτείνοντας, μάλιστα και πολιτικές αντιμετώπισης του φαινομένου.

Παράλληλα, δείχνει την ευαισθησία του Πράσινου Ταμείου για την προστασία των οικοσυστημάτων, αναδεικνύοντας καινοτόμες δράσεις στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή».

Όλες οι πληροφορίες στο Site του προγράμματος: www.karlaclima.gr ή/και στις σελίδες μας στα κοινωνικά δίκτυα

Facebook: https://www.facebook.com/karlaclimachange

Instagram: https://www.instagram.com/karlaclimachange/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCTsWmn-g7tfClUtI-Ljlfdw

 

O Συντονιστής του έργου

 

ΚοινΣEπ  «Δράση και Ενέργεια»