Διοργάνωση Διακρατικού Διαδικτυακού FORUM Ελλάδας -Κύπρου για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά
Σημαντικοί επιστήμονες και θεσμικοί παράγοντες στη συνάντηση
Υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Δηλώσεις Συμμετοχής : https://www.eventbrite.com/e/153266090001

Αθήνα , 24/5/2021

ΕΠΕΙΓΟΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την Τετάρτη 26/5 το  Διακρατικό Διαδικτυακό FORUM Ελλάδας–Κύπρου για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά

 

Πρόσκληση για έγκαιρη δήλωση συμμετοχής

 

Υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο διακρατικό διαδικτυακό Forum διοργανώνεται την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 και ώρες 11.00 π.μ. έως 17.30, με πρωτοβουλία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του 2/βάθμιου Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «Περραιβία», υπό την Αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, με κέντρο τον Ελληνικό Πολιτισμό.

 

Ο τίτλος της σημαντικής αυτής συνάντησης , που προάγει τη συνεργασία των δύο χωρών, είναι:

 

«Ελλάδα-Κύπρος 2021-2027:  Διμερής συνεργασία στον Τομέα  της Ψηφιακής  Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιφερειακή Ανάπτυξη -Νέες προκλήσεις, νέες προοπτικές “,

 

στην οποία και θα εξεταστούν επίκαιρα θέματα, που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, όπως :

1.Πολιτιστική Διπλωματία  

  1. Πολιτισμός –Τουρισμός,
  2. Νέες Τεχνολογίες στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και
  3. Κλιματική Αλλαγή στην Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Για τον λόγο αυτό, έχουν προσκληθεί πολύ σημαντικοί παράγοντες των δύο χωρών και  θα συμμετέχουν υπουργοί των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, η Εκκλησία της Ελλάδος, πρυτάνεις, εκπρόσωποι παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εκπρόσωποι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, που θα αναλύσει τα θέματα του Forum, προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή πολιτική, προς όφελος των δύο χωρών, δεδομένου ότι ο Ψηφιακός Πολιτισμός, μπορεί να συμβάλει στην αναπτυξιακή δυναμική των δύο χωρών και να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

 

Η Διαδικτυακή αυτή συνάντηση θα γίνει στα Ελληνικά, στην προετοιμασία της οποίας συνέδραμε σημαντικά και ο υποψ. Διδάκτορας στο Παν/μιο Πελοποννήσου κ.  Ηλίας Τζιώρας, θα είναι ανοιχτή σε όλους, ενώ στο 3ο μέρος της συνάντησης , θα μπορούν να τεθούν, μέσω Chat, ερωτήματα ή να γίνουν σύντομες τοποθετήσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Link  https://www.eventbrite.com/e/153266090001 ,  ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα του Forum Ελλάδας- Κύπρου  μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ .  (www.perrevia.net.gr).

 

Όπως είναι γνωστό, η διάσωση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, μέσω της ψηφιοποίησης, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για την Πολιτεία, όσο και για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών.

 

Επισημαίνεται ότι το ΤΕΠΑΚ, κατέχει επάξια τη -μοναδική σε όλο τον κόσμο-, Έδρα της UNESCO και την EU-ERA Έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά (Διευθυντής Dr Μαρίνος Ιωαννίδης),το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Θεσμοθετημένο Εργαστήριο Μη-Καταστροφικών Ελέγχων και Μεθοδολογιών Διάγνωσης Συστημάτων-Διευθυντής ο Καθηγητής Θεόδ. Γκανέτσος), διοργάνωσε, με απόλυτη επιτυχία, τον Σεπτέμβριο 2020 το 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας και εκπαιδεύει επιστήμονες στις Νέες Μη Καταστροφικές Τεχνολογίες σε όλη την Ελλάδα και, τέλος, το πολυβραβευμένο Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» (Πρόεδρος ο οικονομολόγος Κώστας Σκριάπας) ,είναι Μέλος της Europa Nostra και αποτελεί Πρότυπο Καλών Πρακτικών στο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών, σε όλη την Ευρώπη, για το σημαντικότατο έργο που επιτελεί στο χώρο του Πολιτισμού, του περιβάλλοντος και των Επιστημών.

 

Σχεδιασμός της επόμενης μέρας στη διμερή συνεργασία Ελλάδας –Κύπρου

 

Για  όλους τους παραπάνω λόγους και σε συνέχεια της ιδιαίτερα εποικοδομητικής συνεργασίας Φορέων και επιστημόνων, από το 2015 μέχρι σήμερα, υπάρχει η αμοιβαία  επιθυμία να συνεχιστεί η στενή συνεργασία για τη δημιουργία μόνιμων θεσμικών διακρατικών συνεργασιών,  μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, πάνω σε μείζονα θέματα Πολιτισμού και Επιστημών ,τομείς στους  οποίους πρέπει να θεσμοθετηθεί μια μόνιμη  διακρατική συνεργασία, ως απάντηση στις προκλήσεις του μέλλοντος και της προετοιμασίας μας για ένα πιο ελπιδοφόρο ευρωπαϊκό Μέλλον.

 

Σκοπός της Διακρατικού FORUM

 

Στην εκδήλωση θα υπάρξει  ευκαιρία  να αποτυπωθεί η σημερινή υπάρχουσα κατάσταση στη συνεργασία των δύο χωρών και να  σχεδιαστεί η επόμενη μέρα της συνεργασίας αυτής, με αντικείμενο την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά και της δημιουργίας αναπτυξιακών προοπτικών μέσω αυτής.

Πέρα  από αυτό , μετά το τέλος της συνάντησης,  είναι εφικτό να αποφασιστεί :

 

  1. Η δημιουργία Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  2. η σύσταση μιας Διακρατικής Επιτροπής Ελλάδας- Κύπρου, για την Ψηφιοποίηση του Ελληνικού Πολιτισμού

 

  1. η δημιουργία μόνιμου διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών (μόνιμων επιτροπών), ανταλλαγής απόψεων και γόνιμου προβληματισμού για την αντιμετώπιση των τωρινών ,αλλά και μελλοντικών προκλήσεων ( κλιματική αλλαγή, πολιτιστικός τουρισμός, διπλωματία, Νέες Τεχνολογίες κ.ά.)

 

  1. η Επέκταση της συνεργασίας, με κέντρο τον Πολιτισμό, με άλλες  χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (Σύσταση Ομάδας έργου).

 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει  να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές ήδη, σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις πρωτοβουλίες αυτές δηλ. των επιστημονικών και θεσμικών διαδικτυακών συναντήσεων και με  άλλες  χώρες της Ανατ. Μεσογείου , όπως είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ κ.ά., έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια μόνιμη διεθνής επιστημονική συνεργασία των χωρών αυτών  και ένα μόνιμο Forum ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων, γνώσεων και πρακτικών, στο θέμα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της ψηφιοποίησής της.

 

Αρμόδιοι για συνεννόηση :κ. Κων. Σκριάπας 6974-881944 , E-Mail: perrevianet@gmail.com, (Ελλάδα) και κ.Μαρίνος Ιωαννίδης E-Mail : marinos.ioannides@cut.ac.cy , (ΤΕΠΑΚ-Κύπρος) .

 

Δηλώσεις Συμμετοχής : https://www.eventbrite.com/e/153266090001

 

 

Με Εκτίμηση

 

Εκ μέρους των Διοργανωτών Φορέων

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

«ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»- 2/ΒΑΘΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Η Οργανωτική Επιτροπή

  • ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  -ΚΥΠΡΟΣ
  •  ΘΕΟΔ.ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ, ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ -ΕΛΛΑΔΑ