Υπό  την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως

 

Ελλάδα 2021: 200 Χρόνια Ελευθερίας

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 τιμά τη μεγάλη επέτειο

 Η μεγάλη συνάντηση των Νέων Τεχνολογιών

με την Πολιτιστική  μας Κληρονομία στις 30/9-3/10/2021

 Από το ΤΕΠΑΚ, το ΠΑΔΑ και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η Α.Θ Παναγιότητα ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος

Η επέτειος των 200 χρόνων Ελευθερίας θα τιμηθεί, με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, στα πλαίσια του  4ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-EuroMed 2021 , που θα πραγματοποιηθεί , φέτος , Διαδικτυακά στις 30 Σεπτεμβρίου -3 Οκτωβρίου 2021  και διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε δύο (2) χρόνια , μετά από απόφαση των διοργανωτών Φορέων, που είναι:

 

 • το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου) ,
 • το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και
 • ο 2/Βάθμιος Πολιτιστικός Οργανισμός “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

 

Έχει προγραμματιστεί ειδική Θεματική Ενότητα με τίτλο : “Ελλάδα 1821-2021: 200 Χρόνια Ελευθερίας – Τιμώντας την Ιστορία χτίζουμε την Ελλάδα του 21ου αιώνα που θα φωτίσει τον πολιτισμό της εποχής της επανάστασης του 1821  και θα τιμήσει την εθνική μας επέτειο, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 200 ετών Ελευθερίας, παρουσιάζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη συνέχειά μας, ως Έθνους, τα τελευταία 200 χρόνια.

 

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα μοναδικά αυτά  Συνέδρια, που  λόγω της θεματολογίας τους, χαρακτηρίστηκαν  από όλους, ως πρωτοπόρα και καινοτόμα ,αλλά και  ως εθνικής σημασίας, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλου του Ελληνισμού ( εντός και εκτός Ελλάδος) και τα προηγούμενα Συνέδρια τελούσαν υπό την Αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της  Ελληνικής Δημοκρατίας και της Α.Θ. Παναγιότητος του  Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ.  Βαρθολομαίου,  ενώ  είχε και την υποστήριξη-αιγίδα  του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού   του Υπουργείου Τουρισμού , της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα ,του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πολλών παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (ICOMOS,ICOM,UNESCO, Ε.Ε. κ.ά.)”.

 

Στα πλαίσια του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου προσκαλείται  όλη η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και Έλληνες και Κύπριοι ερευνητές ανά την υφήλιο , να δηλώσουν συμμετοχή τους ως Σύνεδροι, αλλά και  ως εισηγητές, υποβάλλοντας τις εισηγήσεις και τα Posters τους, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Συνεδρίου www.euromed-dch.eu .

Η προθεσμία υποβολής των περιλήψεων των εργασιών των ενδιαφερόμενων να είναι εισηγητές, λήγει στις 30 Ιουνίου 2021.

Το σημαντικό αυτό Συνέδριο, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, κάθε δύο χρόνια και αποτελεί τη μεγάλη συνάντηση της Επιστήμης με τον Ελληνικό Πολιτισμό, με κέντρο την παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τον πολιτιστικό τουρισμό, αξιοποιώντας την απήχηση και σεβασμό, που τρέφει η παγκόσμια κοινότητα στον Ελληνικό Πολιτισμό και που πρέπει να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει.

Έχει χαρακτηριστεί από τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά κυρίως από την επιστημονική κοινότητα, ως καινοτόμο και πρωτοπόρο για την Ελλάδα και έχει καταστεί θεσμός από το 2015, γιατί παρουσιάζει , όχι μόνο το τεράστιο έργο που επιτελείται από σημαντικούς Έλληνες και Κυπρίους επιστήμονες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και γιατί παρουσιάζει  τις παγκόσμιες εξελίξεις στον μεγάλο τομέα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, στο σύνολό του.

Επίκαιρα θέματα στο μικροσκόπιο της Επιστήμης

Από πλευράς Διοργανωτών τονίζεται ότι το Πανελλήνιο Συνέδριο θα πρέπει να επικαιροποιεί, κάθε δύο χρόνια, τα θεματικά του  πεδία, λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες εξελίξεις, αλλά και τις ιστορικές επετείους, που ως χώρα διανύουμε.

Το φετινό 4ο Συνέδριο , πέρα από την επετειακή Θεματική Ενότητα που αφορά το 1821, θα αναλύσει σημαντικές  παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά, ο πολιτισμός –τουρισμός, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργίας αναπτυξιακής δυναμικής της περιφέρειας ( θα βραβευτούν οι τρεις καλύτερες εργασίες-καλές πρακτικές Φορέων Τ.Α.), τις νέες τεχνολογίες στη δημιουργία ψηφιακών μουσείων, τις παγκόσμιες τράπεζες δεδομένων και μετα-δεδομένων και τέλος, την επιχειρηματικότητα που δημιουργεί η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , της λεγόμενης δημιουργικής βιομηχανίας, θέλοντας το Συνέδριο αυτό, πέρα από τον βαθειά επιστημονικό του ρόλο, να έχει και έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα και να συμβάλει στη δημιουργία της Ελλάδας του Μέλλοντος, μέσα από τον πολιτισμό και την ανάπτυξη που αυτός μπορεί να δημιουργήσει.

Οι θεματικοί άξονες  εργασιών του Συνεδρίου  είναι οι ακόλουθοι:

 1. Ελλάδα 1821-2021: 200 Χρόνια Ελευθερίας – Τιμώντας την Ιστορία χτίζουμε την Ελλάδα του 21ου αιώνα
 2. Τρισδιάστατη απεικόνιση και Εκτύπωση -Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες​
 3. Ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία και ​ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό πολυμεσικό περιβάλλον και διαδίκτυο (Εκπαίδευση κ.ά.)
 4. Πολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός-Ψηφιακή Πολιτιστική κληρονομιά και  η διαχείριση τ​ης
 5. Κλιματική Αλλαγή – ​Συντήρηση, Προστασία  ​Πολιτιστικών αγαθών ​
 6. Ψηφιακά Μουσεία και Ψηφιακές Τεχνολογίες
 7. Εμπειρίες, Νέες Προκλήσεις και Προοπτικές για την ψηφιακή κοινωνία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία.
 8. Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτιστική Κληρονομιά– Δημιουργία έξυπνων Πόλεων μέσα από τον Πολιτισμό-Κόμβοι Καινοτομίας –Βιομηχανική Αρχαιολογία
 9. Δημιουργική Βιομηχανία και επιχειρηματικές ευκαιρίες στον Πολιτισμό

 

Η υποβολή των εργασιών θα ξεκινήσει σύντομα μέσα από την  πλατφόρμα εγγραφών των Συνέδρων ( www.euromeddch.eu )

 

Γίνεται γνωστό ότι το Συνέδριο, αρχικά, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, αλλά αν τα επιδημιολογικά δεδομένα βελτιωθούν σημαντικά και θα δίνουν τη δυνατότητα της διοργάνωσης, με φυσική παρουσία των συνέδρων και με συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, αυτό θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο.

Πληροφορίες   : Κων. Σκριάπας Τηλέφ. 6974-881944, EMail: euromed.greece@gmail.com

 

 

Με Εκτίμηση

ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ- ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-

ΔΙΚΤΥΟ “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

 

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

 • ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  -Καθηγητής Πανεπιστημίου  ΤΕΠΑΚ-ΚΥΠΡΟΣ
 • ΘΕΟΔ.ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ- Καθηγητής  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
 • ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΛΗΣ-Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ,
 • ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ -τ. Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,
 • ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ -Οικονομολόγος -Σύμβουλος Ανάπτυξης-Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”- ΕΛΛΑΔΑ