Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ταξιδεύει στην Τήνο
Συνεχίζεται η πρωτοποριακή συνεργασία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Έντονο το ενδιαφέρον επιστημόνων για το Διήμερο Σεμινάριο/Εργαστήριο στην Τήνο στις 6-7 Μαΐου 2023
Εκπαίδευση επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Φόρμα συμμετοχής στο Link https://forms.gle/b3F8cWYnWrbBTP3g7
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Δίκτυο «Περραιβία» σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» του Δήμου Τήνου, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, και το πρόγραμμα e RA του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, διοργανώνουν με δωρεάν συμμετοχή, ένα εξειδικευμένο Σεμινάριο /Εργαστήριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Τήνο στις 6 και 7 Μαΐου 2023 με τίτλο: «Καινοτομία και νέες Τεχνολογίες με σκοπό την Ανάδειξη και Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Σκοπός της προσπάθειας είναι να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης ,συντήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με μη καταστροφικές τεχνικές.
Ποιους αφορά
Στo Σεμινάριo/Εργαστήριo,που αποτελεί συνέχεια και άλλων εξειδικευμένων Σεμιναρίων που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα εκπαιδευτούν επιστήμονες που ασχολούνται με τη μελέτη, έρευνα, καταγραφή, ψηφιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που κατοικούν και εργάζονται στην Τήνο ,αλλά και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου.
Στο Σεμινάριο/Εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν: Στελέχη Εφορειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μουσείων, Βιβλιοθηκών, Πανεπιστημίων, Αρχαιολόγοι, Συντηρητές έργων Τέχνης, Ιστορικοί Τέχνης, φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων, Φυσικοί, Χημικοί, ανεξάρτητοι ερευνητές-επιστήμονες κ.ά.
Η δωρεάν εκπαίδευση αφορά περιορισμένο αριθμό εκπαιδευόμενων (20 άτομα) , λόγω πρακτικών εφαρμογών και μετρήσεων (αίθουσα Καθολικής Εκκλησίας Αγίου Αντωνίου στη Χώρα Τήνου) , οι οποίοι και πρέπει έγκαιρα να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής στο Link https://forms.gle/b3F8cWYnWrbBTP3g7, ενώ θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλους τους εκπαιδευόμενους.
Παρόμοια εκπαιδευτικά σεμινάρια οι δύο συνεργαζόμενοι Φορείς , υλοποίησαν το φθινόπωρο 2021 σε Ρόδο, Σύρο, Αταλάντη και Λάρισα, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Κατάρτιση υψηλού επιπέδου στις Μη καταστροφικές τεχνικές
Ο Καθηγητής κ. Θ. Γκανέτσος και ο Πρόεδρος ΔΣ του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κώστας Σκριάπας δήλωσαν ότι : “ότι το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχουν θεσμοθετήσει και διοργανώνουν για την Ελλάδα τα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ( 2015,2017,2019,2021,..), υπό της Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, πολλών Ελληνικών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (Unesco, IIcomos, Icom, E.E. κ.ά.), συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χιλιάδων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο,
Παράλληλα, έχουν διοργανώσει σεμινάρια , διεθνή Forums για τον Πολιτισμό, διεθνή Συνέδρια, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, προωθούν τη διαπολιτισμική συνεργασία μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και των Βαλκανίων και έχουν διοργανώσει ένα διήμερο επιστημονικό Forum για την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ευρώπης Europeana, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου, με τη συμμετοχή 800 επιστημόνων (1-2/12/2022).
Την εξειδικευμένη εκπαίδευση αναλαμβάνει η πρωτοπόρα και διεθνώς αναγνωρισμένη επιστημονική ομάδα του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Θεόδωρου Γκανέτσου (Εργαστήριο Μη Καταστρεπτικών Τεχνικών), μεταφέροντας συμπυκνωμένη γνώση στην ανάδειξη και ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, χρησιμοποιώντας συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα καλής πρακτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα , μετακινείται στην περιφέρεια και εκπαιδεύει επιστήμονες στο χώρο τους, με φορητές συσκευές.
Η συνεργασία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και του ΠΑΔΑ υπηρετεί τους παραπάνω στόχους και θεωρείται πρωτοπόρα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γνώσης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και, ακόμα, οι δύο Φορείς έχουν τη βούληση και τη διάθεση να τη μεταλαμπαδεύσουν, εντελώς δωρεάν, σε άλλους επιστήμονες, οι οποίοι αποκτούν σοβαρές δεξιότητες , προάγοντας την Επιστήμη”.
Στο σεμινάριο θα αναπτυχθούν οι παρακάτω Θεματικές Ενότητες: :
- Τρισδιάστατη απεικόνιση
- Τρισδιάστατη εκτύπωση
- Μετατροπή αρχείων
- Εκτύπωση γυάλινων αντιγράφων
- Εκτύπωση – συμπλήρωση αντικειμένων (reconstruction)
- Χρήση των τεχνικών και εργαστήριο για τους εκπαιδευόμενους
- Πολυφασματική κάμερα
- Επίδειξη τεχνικής και εφαρμογές
- Χρήση της σε έργα τέχνης και ανάδειξη των αποτελεσμάτων
που θα περιλαμβάνει έξι ώρες διδασκαλίας και έξι ώρες εργαστήρια,
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
Σάββατο 6 Μαΐου 2023
Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς», Πύργος, ώρες 09:00-14:00 & 17:00-19:00
Κυριακή 7 Μαΐου 2023
Αίθουσα Καθολικής Εκκλησίας Αγίου Αντωνίου, Χώρα Τήνου, ώρες 09:00-14:00
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Δήμαρχο Τήνου κ. Ιωάννη Σιώτο και τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου Αποστολικό Τοποτηρητή Επισκοπής Χίου Μητροπολίτη Παντός Αιγαίου Σεβασμιότατο π. Ιωσήφ Πρίντεζη.
Για οποιαδήποτε πληροφορία αρμόδιος κ. Κώστας Σκριάπας, Tηλέφ. 6974-881944 και e-mail: skriapask@gmail.com .
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΙΚΤΥΟ «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ «ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ»
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERA
Πρόσφατα σχόλια