Μια εξαίρετη πρωτοβουλία του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Νίκου Γάτσα και του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Κώστα Πασχόπουλου-

Στελέχη του ΚΒΔΜ του Δήμου Ελασσόνας συμμετείχαν σε διεθνές Forum για τον Πολιτισμό,

που διοργανώθηκε από το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου-ΕΚΤ

και τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού!.

 

Οι δράσεις στο ΚΔΒΜ Δήμου Ελασσόνας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, παράλληλα με τη διενέργεια Ημερίδων και επιμορφωτικών προγραμμάτων στον γενικό πληθυσμό, ενώ αυτή τη φορά, ενισχύθηκαν με την παροχή, σε εργαζομένους/ες και σε πολίτες, της δυνατότητας δημιουργίας συνεργατικού χώρου/ co-working space, στις αίθουσες του ΚΔΒΜ με την υποστήριξη της τεχνολογίας, για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση και συμμετοχή σε ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 1 και Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Τεχνολογιών, ομάδα εργαζομένων του Δήμου Ελασσόνας συμμετείχε εξ αποστάσεως στις εργασίες του Διεθνούς Forum για την ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη, Europeana, μια εκδήλωση που τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού!.

Η μεγάλη αυτή επιστημονική συνεδριακή εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου και του Δικτύου «Περραιβία», προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία της Ελλάδας στη μεγαλύτερη Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ευρώπης.

Αξίζει επιπλέον, να σημειωθεί, ότι το Διεθνές Forum τίμησαν με την παρουσία τους, από την Ελλάδα και Κύπρο, εκπρόσωποι εκατοντάδων δημόσιων φορέων της Κεντρικής Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Πολιτισμού, καθώς και έγκριτες προσωπικότητες των Επιστημών, των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Ήταν τιμή μας , ως Διοργανωτής Φορέας το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” , σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, να έχουμε ανάμεσα στο ακραοτήριο , που απαρτίζονταν από εκατοντάδες επιστήμονες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό και επιστήμονες του Δήμου Ελασσόνας-ΚΔΒΜ, όπου το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” έχει την έδρα του, πρωτοπορώντας στη μεγάλη μας εθνική προσπάθεια για τον εμπλουτισμό της Ψηφιακής βιβλιοθήκης της Ευρώπης EUROPEANA ,με πλούσιο και ποιοτικό υλικό από τον Ελληνικό Πολιτισμό, έτσι ώστε το μικρό ποστοστό 1,17% στην Europeana να ανέβει σημαντικά!!

Συγχαίρουμε τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Γάτσα και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Κώστα Πασχόπουλο, για την εξαίρετη αυτή πρωτοβουλία ,που δημιούργησε θετικότατη εντύπωση στους εκατοντάδες συνέδρους που συμμετείχαν στην πολύ υψηλού επιπέδου αυτή επιστημονική συνάντηση, δείχνοντας την ευαισθησία του Δήμου Ελασσόνας στον Πολιτισμό και στην ανάδειξη της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς ! 

Εθνική η προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας της Ελλάδας στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ευρώπης

Εκατοντάδες Φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διήμερο διεθνές Forum, με τίτλο «Ο Ελληνικός Πολιτισμός στον Ψηφιακό Δημόσιο Χώρο και την Europeana-Προκλήσεις –Προοπτικές»  , που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 1 και 2 Δεκεμβρίου 2022 και τελούσε  υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (πλέον των 700 συμμετοχών), όπου οι Ψηφιακές Τεχνολογίες συνάντησαν τον Ελληνικό Πολιτισμό.

 Διοργανωτές του ,εθνικής σημασίας, αυτού  Forum  ήταν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχόμενου (ΕΚΤ) και ο Δευτεροβάθμιος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Δίκτυο Περραιβία», σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, την έδρα UNESCO του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Το Forum απευθύνονταν  κυρίως σε φορείς της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε επιστήμονες και ερευνητές που ασχολούνται με οποιαδήποτε πτυχή της συντήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνικούς αναδόχους που υποστηρίζουν έργα ψηφιοποίησης του πολιτιστικού μας αποθέματος και ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις προδιαγραφές και τον τρόπο διάθεσης των συλλογών στον SearchCulture.gr και την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Europeana.

Ο Πρόεδρος κ. Κώστας Σκριάπας του Δικτύου «Περραιβία», που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του σημαντικού αυτού διεθνούς Forum , σε συνέχεια του 4ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 ,δήλωσε ότι:

« οι δράσεις ψηφιοποίησης πρέπει να επεκταθούν, ενώ παράλληλα υφιστάμενα ψηφιοποιημένα έργα πρέπει να αξιολογηθούν εκ νέου και όπου απαιτείται να αναβαθμιστούν, ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες προδιαγραφές και να πληρούν τις αυξημένες απαιτήσεις ποιότητας και λειτουργικότητας της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης.

 Απαιτείται εκπαίδευση εκατοντάδων Φορέων για τον τρόπο ανάρτησης ψηφιακού πολιτιστικού υλικού,  έτσι ώστε θα ενισχυθεί η παρουσία της χώρας μας στη Europeana,  που αποτελεί το ψηφιακό αποθετήριο και τον καθρέπτη των πολιτισμών των λαών της Ευρώπης,  μια προσπάθεια που κρίνεται ως  εθνικής σημασίας.

 Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα αναμένεται μία σημαντική κλιμάκωση της διάθεσης του ψηφιακού μας αποθέματος στο διαδίκτυο. Το σύνολο των παραγόμενων αποτελεσμάτων θα συμμορφώνεται με τις Βασικές Προδιαγραφές Διαλειτουργικότητας ,που έχει εκδώσει το ΕΚΤ και οι οποίες συνιστούν ουσιαστικά μία κοινή γλώσσα να μιλάμε για βασικά θέματα ψηφιοποίησης και πρότυπης διάθεσης του πολιτισμού στο διαδίκτυο, σε εθνικό επίπεδο. 

Παράλληλα, η πρόσφατη ευρωπαϊκή Σύσταση του 2021 για τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Δημόσιου Χώρου για τον Πολιτισμό, καλεί τα Κράτη-Μέλη να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πολιτιστικού τομέα, λαμβάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες, για τον σχεδιασμό μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής σε εθνικό επίπεδο, η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων στον Πολιτισμό». 

Τοπική Αυτοδιοίκηση και Europeana

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Ευρώπης  Europeana  φιλοξενεί  ψηφιακό υλικό για μουσεία, βιβλιοθήκες ,συλλογές ,μνημεία και γενικά τον Πολιτισμό  όλων των λαών της Ευρώπης.

Ο κάθε Δήμος ή Περιφέρεια, προφανώς, όταν έχει έντονη παρουσία και ποιοτικό ψηφιακό υλικό στην Europeana, με την τοπική άυλη και υλική πολιτιστική του κληρονομιά , αναδεικνύει την περιοχή δικαιοδοσίας του και αυξάνει την επισκεψιμότητα , δεδομένου ότι μέσω της Europeana , γίνεται γνωστός ως  προορισμός με τον καλύτερο  τρόπο (μουσεία ,αρχαιολογικοί χώροι, μουσική ,θέατρο, φυσικά μνημεία κ.ά), δεδομένης της τεράστιας απήχησης που έχει η  Βιβλιοθήκη Europeana.Οι Φορείς που διοργάνωσαν το Forum  (ΕΚΤ και Δίκτυο «Περραιβία») είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Για περισσότερες πληροφορίες στο ΕΚΤ www.ekt.gr (ανάρτηση εισηγήσεων) και στο  Δίκτυο «Περραιβία» (αρμόδιος κ. Κων/νος Σκριάπας ,Τηλέφ. 6974-881944 , www.perrevia.net.gr, E-mail: perrevianet@gmail.com).