Κανάλια Μαγνησίας 10/72018 ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ 10/10-7-2018
ΕΠΕΙΓΟΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Θερινό Σχολείο για 25 νέους επιστήμονες στη Λίμνη Κάρλα

Δωρεάν Εκπαίδευση νέων επιστημόνων από τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας
Ανάδειξη της Λίμνης Κάρλας ως τόπου οικοτουριστικής εκπαίδευσης
Μια καινοτόμα πρωτοβουλία του Φορέα Διαχ. Κάρλας, του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, του ΚΕΜΕΒΟ και των “Αργοναυτών” με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία και αποτελέσματα το Θερινό Σχολείο (Summer School) για 25 νέους επιστήμονες. που υλοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.Δε.Πη) , στα γραφεία του στα Κανάλια Μαγνησίας ,αλλά και σε όλη την περιοχή της Κάρλας , από 2-8 Ιουλίου 2018 , στα πλαίσια της 2ης Δράσης του Έργου «Ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, αγροτών και εκπαιδευτικών για τη προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.) – KarlaSchool», το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις» του Πράσινου Ταμείου .

Ικανοποίηση όλων των εταίρων του Προγράμματος

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η πρόεδρος του Φορέα Διαχ. Κάρλας κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου- Καθηγήτρια Δημοκρίτειου Παν/μιου, όπως επίσης και ο Δικαιούχος του έργου που είναι το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (συντονιστής έργου-πρόεδρος Κων. Σκριάπας), αλλά και οι άλλοι εταίροι που είναι η Εταιρία Συμβούλων “Αργοναύτες” (εκπρόσωπος Κων. Μοράρος) και το Κέντρο Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηΐδα – Κάρλα – (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ) (πρόεδρος Σωτ. Γκανάτσιος), που ,επίσης στο ίδιο έργο υλοποιούν ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις ,οι οποίες θα βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι τον Μάιο 2019.

Υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στη Λίμνη Κάρλα
Με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας είχαν κληθεί έγκριτοι επιστήμονες ως εκπαιδευτές , από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι και πραγματοποίησαν τη δωρεάν εκπαίδευση των 25 επιστημόνων, από τις 09.00 π.μ. έως και 19.00 μ.μ. καθημερινά , στα παρακάτω επιστημονικά πεδία :
1. Διαχείριση Υδατικών Πόρων (Δευτέρα 2/7)
2. Ποιότητα Νερού (Τρίτη 3/7)
3. Ορνιθοπανίδα (Τετάρτη 4/7)
4. Ορνιθοπανίδα-Χρήση οργάνων (Πέμπτη 5/7)
5. Ιχθυοπανίδα Εσωτερικών Υδάτων (Παρασκευή 6/7)
6. Αγροτικά Οικοσυστήματα (Σάββατο 7/7)
7. Οικοτουρισμός και Ερμηνεία της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Κυριακή 8/7).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτές προέρχονταν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Πολυτεχνείο και Γεωπονική Σχολή), από το Εθνικό Κέντρο Βιότοπων-Υδροβιότοπων, ανεξάρτητοι ερευνητές και ειδικοί στην ορνιθοπανίδα και στον Οικοτουρισμό ,από Ινστιτούτα Μελέτης της Βιοποικιλότητας και Οικοσυστημάτων , από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών ,από το ΕΛΚΕΘΕ και από τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας.
Στην εκπαιδευτική διαδικασία , που είχε και θεωρητικό ,αλλά και εκπαίδευση στο πεδίο καθημερινά ,
επιδείχτηκαν όλες οι τεχνικές μέτρησης και παρατήρησης της άγριας πανίδας ,μέτρησης των υδάτων και προστασίας και ισορροπίας των οικοσυστημάτων κ.ά., ενώ χρησιμοποιήθηκαν συσκευές υψηλής τεχνολογίας , που έχουν τεθεί πλέον στη διάθεση της επιστήμης .
Αξίζει ,επίσης , να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού του ΚΕΜΕΒΟ στα Κανάλια Μαγνησίας, όπου έγινε γνωριμία με τον λιμναίο πολιτισμό της περιοχής Κάρλας από τον πρόεδρο κ. Σωτήρη Γκανάτσιο, ενώ η εκπαίδευση στον Οικοτουρισμό και στην ερμηνεία της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Μονής Αγίων Αναργύρων της περιοχής του Δήμου Αγιάς, όπου και έγινε υποδοχή από τον εκπρόσωπο του Δήμου κ. Θεόδ. Σουλιώτη -Μηχανικό.

Πολλαπλοί οι στόχοι του πρωτοπόρου έργου

Στόχος του Θερινού Σχολείου ( Summer School) ήταν η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κατάρτιση νέων επιστημόνων για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κα.Μα.Κε.Βε.Δε.Πη.
Είχαν επιλεγεί, βάσει κριτηρίων, είκοσι πέντε (25) νέοι επιστήμονες, με ειδικότητες σχετικών με το περιβάλλον, οι οποίοι και παρακολούθησαν ταχύρρυθμο κύκλο κατάρτισης επτά (7) ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου γνώρισαν την Προστατευόμενη Περιοχή και τα έργα επανασύστασης της λίμνης Κάρλας, τα είδη πανίδας και χλωρίδας και τις απειλές/πιέσεις που αυτά δέχονται, διδάχτηκαν μεθόδους καταγραφής και παρακολούθησης των ειδών, μεθόδους δειγματοληψίας ποιότητας νερού, διαχειριστικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ γνώρισαν την πολιτιστική και ιστορική αξία της Περιοχής.

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των Φορέων υλοποίησης του Έργου του Πράσινου Ταμείου με τίτλο “KarlaSchool”, καταβάλλεται προσπάθεια να αναδειχθεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που υλοποιείται σήμερα στην Ευρώπη ,η Λίμνη Κάρλα ,ως ένα πρότυπο πεδίο έρευνας , εκπαίδευσης επιστημόνων , περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ομαλής συμβίωσης ,όλων των εμπλεκόμενων με το οικοσύστημα της Λίμνης Κάρλας , ενόψει , μάλιστα , της αποπεράτωσης των έργων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας .

Karla School: Ένα Πρόγραμμα που διαφημίζει την περιοχή Οικοανάπτυξης της Κάρλας

Όλοι οι εταίροι του προγράμματος πιστεύουν ότι η εκπαίδευση των νέων επιστημόνων είναι μια σημαντική δράση στο πλαίσιο του έργου “KarlaSchool”, που επιμορφώνει νέους επιστήμονες
,ενώ το σύνολο του έργου περιλαμβάνει ποικίλες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες (Summer School, σεμινάρια, τηλε-εκπαίδευση, ντοκιμαντέρ, ημερίδες κ.ά.) , τη χρήση νέων τεχνολογιών (εφαρμογές για tablets -mobiles κλπ) , περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, μέσω της ενημέρωσης του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι κ.ά.) , για τις συνέργειες μεταξύ της περιβαλλοντικής προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης και η προσέλκυση των νέων επιστημόνων και εκπαιδευτικών που θέλουν να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, στο αντικείμενο της προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες έρευνας που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, που θα χρησιμοποιηθούν κατά κόρο, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, που λήγει τον Μάιο 2019 .

Οι επόμενες δράσεις του προγράμματος θα αφορούν γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής της Κάρλας (2ος κύκλος) , τους εκπαιδευτικούς , αλλά και την ανάπτυξη πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης και έξυπνων εφαρμογών για κινητά και Tablets, που στοχεύουν την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της Νέας Γενιάς .
Πληροφορίες: url: http://www.karlaschool.gr/ Πληροφορίες: Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, Mobile: 6974-881944

Με εκτίμηση
Εκ μέρους των εταίρων του Προγράμματος
Φορέας Διαχείρισης Κα.Μα.Κε.Βε.Δε.Πη.,
Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ( Συντονιστής) ,
ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ -Εταιρεία Συμβούλων και
– ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.

————————————————————————————————————————————
Τίτλος έργου: Ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, αγροτών και εκπαιδευτικών για τη προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλοβρύσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.Κε.Βε.) – KarlaSchool»
Χρηματοδοτικό πρόγραμμα: Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις
Άξονας: Δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος,
Μέτρο: Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες,
Yπο-μέτρο A: Δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κατάρτισης του ευρύτερου κοινού ή/και ειδικών ομάδων πληθυσμού
Χρηματοδότηση Πράσινο Ταμείο
Δικαιούχος: Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και από Δήμων Επαρχίας Ελασσόνας “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”