ΕΛΑΣΣΟΝΑ  19/3/2022                                                                     1990/19-3-2022

ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΡΟΣ

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπόψη Αξιότιμου  Υπουργού κ. Γεώργιου Γεωργαντά

ΑΘΗΝΑ

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |. Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |. Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 210-212-4298

minister-mailbox@hq.minagric.gr

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

 1. Προς την Α.Ε. Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Μέσω Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού
Μέγαρο Μαξίμου-Ηρώδου Αττικού 19-10674 Αθήνα

primeminister@primeminister.gr ,

Τηλεφωνική επικοινωνία

2106711000

 1. Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Πειραιώς 132, 118 54, Αθήνα

Τηλ. 210 37 27 400

info@rae.gr

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Με την επιστολή μας αυτή , ο Φορέας μας που αποτελεί τη μεγάλη Ομοσπονδία των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Ελασσόνας ,αλλά και των Αποδήμων ,εκπροσωπώντας δεκάδες εθελοντικές οργανώσεις Ελασσονιτών , από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας, με τα-υπό εξέλιξη- σχέδια μεγάλης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην περιοχή  της Αετορράχης του Δήμου Ελασσόνας, σε οικονομικά αξιοποιήσιμες γαίες.

 

Θα πρέπει, ως Πολιτεία, να λάβετε υπόψη και να σεβαστείτε την έντονη αντίδραση των κατοίκων της Αετορράχης, οι οποίοι με σοβαρά επιχειρήματα αποδεικνύουν το λανθασμένο της επικείμενης εγκατάστασης ενός τεράστιου Φ/Σ στην περιοχή , πέρα από το γεγονός ότι καταστρατηγείται ο Νόμος ,που προβλέπει σε ποιες περιοχές , θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τέτοιες επενδύσεις και σίγουρα  όχι σε παραγωγικές εκτάσεις, όπου μπορούν να αναπτυχθούν η γεωργία και η κτηνοτροφία, όπως συμβαίνει στην παρούσα περίπτωση.

 

Θα πρέπει, επίσης, κ. Υπουργε΄, ως καταγόμενος από την περιοχή Κιλκίς , δηλ. μιας, επίσης, αγροτικής περιοχής,  να λάβετε σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, η οποία ζει και αναπτύσσεται μέσα από την κτηνοτροφία, αιώνες τώρα και προφανώς δεν έχετε κανένα δικαίωμα αυτό να μην το σεβαστείτε, συμβάλλοντας και εσείς σε μια, χωρίς προηγούμενο, καταστροφή της τοπικής οικονομίας και σε ένα περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα.

 

Επίσης, θα πρέπει  να λάβετε υπόψη την έντονη αντίδραση του Δήμου Ελασσόνας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που έχουν εκφράσει τεκμηριωμένα -και με αποφάσεις τους- την αντίθεσή τους, αλλά και τις αντιδράσεις δεκάδων Φορέων της περιοχής.

 

Θα πρέπει  να εξετάσετε πολύ σοβαρά και να λάβετε υπόψη, ότι η σχεδιαζόμενη επένδυση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, όπως η Επιτροπή Κατοίκων Αετορράχης αναφέρει και συγκεκριμένα:

 • επιτρέπει την καταστροφή εκατοντάδων αυτοφυών δέντρων (>600 δέντρα) που έχουν αναπτυχθεί στην έκταση που σχεδιάζεται ο Φ/Σ,
 • προκαλεί περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην εν γένει βιοποικιλότητα λόγω των εργασιών εκχέρσωσης, περίφραξης και συνοδών έργων που θα γίνουν
 • περιορίζει την πρόσβαση στο πευκοδάσος, σε ορεινά μονοπάτια προς την κορυφή αλλά και στις παρυφές του βουνού που χρησιμοποιείται από τους κατοίκους, επισκέπτες και περιηγητές άλλων περιοχών λόγω της φυσικής ομορφιάς του
 • δημιουργεί σοβαρό ζήτημα αύξησης περιστατικών πλημμύρας
 • καταλαμβάνει την έκταση που σκοπίμως είχε αφεθεί ελεύθερη από τους κατοίκους στις δενδροφυτεύσεις που έγιναν σε συνεργασία με την αρμόδια Δασική Υπηρεσία κατά τη δεκαετία 1950
 • αλλάζει τα μορφολογικά και τοπογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής λόγω των εκτεταμένων και σημαντικών εργασιών διαμόρφωσης της
 • καταλαμβάνει μέρος δασικής έκτασης, όπως αυτή εμφανίζεται στον επικαιροποιημένο αναρτημένο Δασικό Χάρτη του 2021 στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου (https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension),
 • αποκόπτει ή/και περιορίζει την πρόσβαση στα δύο σπήλαια που έχουν ανακηρυχθεί «…τοπία εξαίρετου φυσικού κάλλους…»
 • εκμηδενίζει τις εκτάσεις βόσκησης για δεκαπέντε (15) εντόπιες κτηνοτροφικές επιχειρήσεις
 • δημιουργεί έντονη οπτική όχληση λόγω εγγύτητας με το χωριό (150 μ.)
 • σε επαφή με τα όρια του οικισμού και σε εκτάσεις γύρω από αυτόν, σχεδιάζεται η κατασκευή συνολικά πέντε (5) Φ/Σ συνολικής παραγόμενης ισχύος 506ΜW.
 • αναιρεί τις πράξεις διανομής της εν λόγω έκτασης στους κατοίκους για δική τους χρήση με αποφάσεις κατά τα έτη 1928, 1934 και 1964 μέσω της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων και του τότε Υπουργείου Γεωργίας.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Προφανώς, η αξιοποίηση των ΑΠΕ αποτελεί μονόδρομο στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και της σχεδιαζόμενης «απολιγνιτοποίησης» της χώρας μας, πολιτική την οποία και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ στηρίζει, διοργανώνοντας, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια, που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πιστεύοντας ότι οι ΑΠΕ αποτελούν και πρέπει να αποτελούν, έναν ισχυρό αναπτυξιακό μοχλό για τη χώρα.

Πιστεύουμε όμως, ότι  αυτή θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συντεταγμένο, σύννομο και σίγουρα με τη συνεργασία και τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όταν μάλιστα είναι συνειδητοποιημένες και ενημερωμένες, όπως στην προκειμένη περίπτωση του Δήμου Ελασσόνας, τις οποίες οφείλετε ,πάντα, να λαμβάνετε υπόψη και να σέβεστε τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Η καταστροφή των δραστηριοτήτων των κατοίκων της Αετορράχης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, της καταπάτησης των δικαιωμάτων τους και με αρνητικές επιπτώσεις περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, παραβιάζοντας , μάλιστα,  τα οριζόμενα στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ περί «αρμονικής ένταξής τους στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον», δεν είναι η λύση που θα έπρεπε ,εσείς ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να προκρίνετε.

Η  χωρίς πολιτική χωροθέτηση των Φ/Σ στην ύπαιθρο έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους τοπικούς πληθυσμούς και το φυσικό περιβάλλον. Η εγκατάσταση Φ/Σ στην Αετορράχη είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση βίαιης διατάραξης της ζωής και των δραστηριοτήτων των κατοίκων  ενός χωριού (οικονομικές, κοινωνικές) και σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη, δεν συμβαδίζει με το πνεύμα του νόμου, που εσείς- έχετε καθήκον- να υπηρετείτε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους,

 • εκφράζουμε και εμείς την έντονη αντίθεσή μας στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Φ/Σ στην Αετορράχη Ελασσόνας
 • στηρίζουμε απόλυτα τις σοβαρές ενστάσεις των κατοίκων και κτηνοτρόφων για τις επιπτώσεις στην περιοχή
 • ζητούμε και εμείς σε αυτή φάση, την απόρριψη της αίτησης παραχώρησης της έκτασης στην εταιρεία που έχει αδειοδοτηθεί, αλλά και
 • την απόρριψη της άδειας εγκατάστασης στον συγκεκριμένο χώρο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τοπική οικονομία στηρίζεται στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή και ότι οι κάτοικοι αγωνίζονται με αξιοπρέπεια και υπό αντίξοες συνθήκες, να μείνουν στις εστίες τους και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή και η χώρα.

 

Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να τις αναζητήσετε, μέσα ,όμως, από σοβαρή και επίπονη εργασία.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», από την ίδρυσή του το 2007 και μέχρι σήμερα, έχει έδρα την Ελασσόνα, εκπροσωπεί δεκάδες εθελοντικούς φορείς της περιοχής (Ομοσπονδία Συλλόγων Ελασσονιτών) και υπηρετεί με απόλυτο σεβασμό το περιβάλλον, τον πολιτισμό ,την κοινωνική οικονομία , την κοινωνική αλληλεγγύη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, συνεργάζεται με πολλά υπουργεία και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, έχει βραβευτεί επανειλημμένα για τις πρωτοβουλίες του εντός και εκτός Ελλάδος και αποτελεί πρότυπο στο χώρο των εθελοντικών Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα και  σε όλη την Ευρώπη  (www.perrevia.net.gr) .

 

Είμαστε βέβαιοι, ότι θα εξετάσετε σε βάθος το όλο θέμα και θα αποδείξετε  ότι έχετε μεγάλη ευαισθησία για τον  αγροτικό πληθυσμό, που, με θυσίες, υπομονή και αξιοπρέπεια, επιμένει να παράγει  υπό αντίξοες συνθήκες και ότι θα λάβετε υπόψη ότι η ανάπτυξη της χώρας και η έξοδος από την κρίση , μπορεί να έλθει μόνο από την περιφέρεια και από την ανάπτυξη και στήριξη του πρωτογενούς τομέα, που, δυστυχώς, δεν έχει την στήριξη που θα έπρεπε τα πολλά τελευταία χρόνια.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

 

 1. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος
 2. Περιφέρεια Θεσσαλίας
 3. Δήμος Ελασσόνας
 4. Βουλευτές Ν. Λάρισας
 5. Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας
 6. ΚΠΕ Κισσάβου -Ελασσόνας

 

Με Εκτίμηση

 

Για το Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Ο πρόεδρος  Η  Γενική  Γραμματέας
Σκριάπας Κων/νος                  Αγλαΐα Καϊμακάμη
Οικονομολόγος -Σύμβουλος Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Απόφοιτη Αγγλικής Γλωσσολογίας (B.A.) και Διοίκησης Επιχειρήσεων (MBA), UCLAN, UK

Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 0030-6974881944 –

E-Mail: perrevianet@gmail.com, skriapask@gmail.com .

SITES:  www.perrevia.net.gr  ,

FACEBOOK:  https://www.facebook.com/DiktioPerraivia/