Λάρισα, 21/10/2021

Χαιρετισμόςβουλευτή ν. Λάρισας Στέλλας Μπίζιου


Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Δήμαρχε,
Κύριε Περιφερειάρχη,
Κύριε Διευθυντή του Πράσινου Ταμείου
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι
Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση δέχτηκα την πρόσκληση του Δικτύου Περραιβία, ενός φορέα που ιδρύθηκε στην Ελασσόνα από άλλους συλλόγους της Ελασσόνας, με στόχο να προβάλλει την περιοχή μας και να αναδείξει την πολιτιστική και φυσική της κληρονομιά.
ΟΔήμος μας είναι μια περιοχή κατ’ εξοχήν του πρωτογενούς τομέα, της καλλιέργειας και της κτηνοτροφίας. Η ανάπτυξη της περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη λοιπόν, με το φυσικό περιβάλλον και σήμα κατατεθέν του περιβάλλοντος αυτού δεν είναι άλλο, από το εμβληματικό μας βουνό, τον Όλυμπο. Ο Όλυμπος με τα μοναδικά του φυσικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, με τον απαράμιλλο φυσικό και πολιτιστικό του πλούτο προσφέρει σε εμάς τους τυχερούς κατοίκους του, μοναδικές δυνατότητες για οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα.

Το εμπόριο των αρωματικών φυτών ως πρώτη ύλη ξεπερνάει ετησίως το 1 δισεκατομμύριο $ και το 25 % αυτών διακινείται στην Ευρώπη.

Στο παρελθόν τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνταν ευρέως είτε για καλλωπιστικούς είτε για φαρμακευτικούς λόγους, αλλά για πολλά χρόνια υποτιμήθηκαν και έχασαν την αίγλη τους. Φαίνεται όμως ότι στις μέρες μας επαναδιεκδικούν τη θέση που τους αξίζει και αποκτούν σημαντική οικονομική και αναπτυξιακή σημασία. Βλέπουμε ότι σήμερα τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία καλλυντικών, στη γαστρονομία, στην υγιεινή διατροφή, στη φροντίδα της υγείας, στη φυτοπροστασία και σε άλλους τομείς που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά χημικά σκευάσματα.

Η χλωρίδα του Ολύμπου είναι πλούσια σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και φαίνεται πως οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές για την καλλιέργεια φυτών όπως το τσάι, η ρίγανη, το φασκόμηλο και πολλά άλλα, επιτυγχάνοντας μάλιστα αποτελέσματα υψηλής ποιότητας. Δεν είναι τυχαίο πως το τσάι του βουνού είναι ταυτισμένο στη συνείδηση του καταναλωτή με το τσάι του Ολύμπου.

Ο Όλυμπος είναι από μόνος του ένα παγκόσμιο brandname. Αυτό σε συνδυασμό με την παραγωγή και ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενηςαξίας, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την τοπική οικονομία. Επειδή όμως μιλάμε για τον Όλυμπο, ένα οικουμενικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να έχουν ως γνώμονα την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε ο φυσικός του πλούτος να προστατεύεται για να συνεχίσει να προσφέρει και στις μελλοντικές γενιές.

Για να αξιοποιηθεί ο Όλυμπος, για να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και να αποδώσει τα μέγιστά οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία, απαιτείται η χάραξη εθνικής στρατηγικής, με τη συνεργασία όλων των φορέων, που θα εκμεταλλεύεται το παγκοσμίου αναγνωρισιμότηταςbrand του Ολύμπου, αλλά θα σέβεται τους φυσικούς πόρους και την πλούσια βιοποικιλότητα του, θα εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών και πρωτίστως θα επενδύει στην αειφορία.

Ξέρω ότι όλοι οι άνθρωποι του Δικτύου μοιράζονται αυτές τις αξίες και δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση του διακρίθηκε μέσα από δεκάδες άλλες και χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο.

Μοιράζομαι μαζί σας το ίδιο όραμα για τον Όλυμπο και την περιοχή της Ελασσόνας και εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις δράσεις σας.

                                                                                        Με εκτίμηση

                                                                                     Στέλλα Μπίζιου

                                                                           Βουλευτής ΝΔ ν. Λάρισας