ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο   Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  2021

4th Pan-Hellenic Conference on Digital  Cultural Heritage-EuroMed 2021) ,

ΒΟΛΟΣ-  30 Σεπτεμβρίου -3 Οκτωβρίου 2021

ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα

της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας

και του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως

 

Η μεγάλη συνάντηση των Νέων Τεχνολογιών με την Πολιτιστική Κληρονομία

Πολιτισμός, Παιδεία, Νέες Τεχνολογίες, Καινοτομία, Τουρισμός, Κλιματική Αλλαγή

 

Όλες οι λεπτομέρειες στο www.euromeddch.eu

Αγαπητοί Συνεργάτες και Συνάδελφοι,

 

Έχουμε την χαρά και την τιμή να σας προσκαλέσουμε  να συμμετάσχετε στο

4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ-EuroMed 2021, που, φέτος, θα γίνει ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ και έχει θεσμοθετηθεί και διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε δύο (2) χρόνια, μετά από απόφαση των διοργανωτών Φορέων, που είναι:

 

 • το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.- Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς(UNESCO Chair on Digital Cultural Heritage και EUERA Chair on Digital Cultural Heritage)  ,
 • το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ  Μη – Καταστροφικών Ελέγχων και Μεθοδολογιών Διάγνωσης Συστημάτων (NDT-SD Lab),του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής της Σχολής Μηχανικών)  και
 • ο Πολιτιστικός Οργανισμός “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ( Εργαστήριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

 

Στα πλαίσια του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου προσκαλείται  όλη η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και Έλληνες και Κύπριοι ερευνητές ανά την υφήλιο, να δηλώσουν συμμετοχή τους ως Σύνεδροι,  αλλά και  ως εισηγητές, υποβάλλοντας τις εισηγήσεις και τα Posters τους, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Συνεδρίου

www.euromeddch.eu

Το σημαντικό αυτό Συνέδριο, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, κάθε δύο χρόνια και αποτελεί τη μεγάλη συνάντηση της Επιστήμης με τον Ελληνικό Πολιτισμό, με κέντρο την παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τον πολιτιστικό τουρισμό, αξιοποιώντας την απήχηση και σεβασμό, που τρέφει η παγκόσμια κοινότητα στον Ελληνικό Πολιτισμό και που πρέπει να διεκδικήσει τη θέση που του αξίζει.

Έχει χαρακτηριστεί από τα αρμόδια Υπουργεία , αλλά κυρίως από την επιστημονική κοινότητα, ως καινοτόμο και πρωτοπόρο για την Ελλάδα και έχει καταστεί θεσμός από το 2015, γιατί παρουσιάζει , όχι μόνο το τεράστιο έργο που επιτελείται από σημαντικούς Έλληνες και Κυπρίους επιστήμονες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και γιατί παρουσιάζει  τις παγκόσμιες εξελίξεις στον μεγάλο τομέα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, στο σύνολό του.

Ιδιαίτερα, μετά και τη μεγάλη καταστροφή στο παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς , της Παναγίας των Παρισίων ,αλλά και τόσων άλλων μνημείων αυτά τα χρόνια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναδεικνύεται η αξία και η σημασία της Ψηφιοποίησης και της διοργάνωσης τέτοιων επιστημονικών Συνεδρίων ,που αναδεικνύουν την καινοτομία , την έρευνα ,τις Νέες Τεχνολογίες και την μεγάλη προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος του Ανθρώπου.

Επίκαιρα θέματα στο μικροσκόπιο της Επιστήμης

Από πλευράς Διοργανωτών τονίζεται ότι το Πανελλήνιο Συνέδριο θα πρέπει να επικαιροποιεί, κάθε δύο χρόνια, τα θεματικά του  πεδία, λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες εξελίξεις, αλλά και τις ιστορικές επετείους, που ως χώρα διανύουμε.

Για τον λόγο αυτό , στο φετινό 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο, έχει προβλεφθεί ,ειδική θεματική ενότητα ,που θα φωτίσει τον πολιτισμό της εποχής της επανάστασης του 1821  και θα τιμήσει την εθνική μας επέτειο, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 200 ετών Ελευθερίας, παρουσιάζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη συνέχειά μας, ως Έθνους, τα τελευταία 200 χρόνια.

Πέρα από το παραπάνω κομβικής σημασίας θέμα, το φετινό Συνέδριο θα αναλύσει σημαντικές  παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά, ο πολιτισμός –τουρισμός, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργίας αναπτυξιακής δυναμικής της περιφέρειας ( θα βραβευτούν οι τρεις καλύτερες εργασίες-καλές πρακτικές Φορέων Τ.Α.), τις νέες τεχνολογίες στη δημιουργία ψηφιακών μουσείων, τις παγκόσμιες τράπεζες δεδομένων και μετα-δεδομένων και τέλος, την επιχειρηματικότητα που δημιουργεί η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , της λεγόμενης δημιουργικής βιομηχανίας, θέλοντας το Συνέδριο αυτό, πέρα από τον βαθειά επιστημονικό του ρόλο, να έχει και έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα και να συμβάλει στη δημιουργία της Ελλάδας του μέλλοντος, μέσα από τον πολιτισμό και την ανάπτυξη που αυτός μπορεί να δημιουργήσει.

Επίσης, διατηρείται ο θεσμός της βράβευσης των τριών καλύτερων εργασιών του Συνεδρίου, με κριτήρια την έρευνα, την καινοτομία, την πρωτοτυπία, τη χρήση νέων τεχνολογιών, τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και στην προσφορά στον Πολιτισμό του Ανθρώπου.

Οι θεματικοί άξονες  εργασιών του Συνεδρίου  είναι οι ακόλουθοι:

 1. Ελλάδα 1821-2021: 200 Χρόνια Ελευθερίας – Τιμώντας την Ιστορία χτίζουμε την Ελλάδα του 21ου αιώνα
 2. Τρισδιάστατη απεικόνιση και Εκτύπωση -Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες​
 3. Ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία και ​ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό

  πολυμεσικό περιβάλλον και διαδίκτυο (Εκπαίδευση κ.ά.)

 1. Πολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός-Ψηφιακή Πολιτιστική κληρονομιά και  η διαχείριση τ​ης
 2. Κλιματική Αλλαγή – ​Συντήρηση, Προστασία  ​Πολιτιστικών αγαθών ​
 3. Μουσεία, Βιβλιοθήκες και Ψηφιακές Τεχνολογίες
 4. Εμπειρίες, Νέες Προκλήσεις και Προοπτικές για την ψηφιακή κοινωνία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς-Πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία.
 5. Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολιτιστική Κληρονομιά– Δημιουργία έξυπνων Πόλεων μέσα από τον Πολιτισμό-Κόμβοι Καινοτομίας –Βιομηχανική Αρχαιολογία
 6. Δημιουργική Βιομηχανία και επιχειρηματικές ευκαιρίες στον Πολιτισμό

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

30 Ιουνίου 2021 Καταληκτική ημερομηνία υποβολής περιλήψεων εργασιών ή POSTERS από τους συγγραφείς
Μέχρι 10 Αυγούστου 2021 Αξιολόγηση εργασιών από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή (Αποδοχή ή απόρριψη εργασίας)
10 -15 Αυγούστου 2021 Ενημέρωση συγγραφέων σχετικά με αποδοχή ή μη των εργασιών από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή
18 Σεπτεμβρίου  2021 Καταληκτική ημερομηνία υποβολής full papers από τους συγγραφείς

(Σημειώνεται ότι η ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗ υποβολή του Full Papers είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί να παρουσιαστεί η εργασία στο Συνέδριο.

Σε αντίθετη περίπτωση η παρουσίαση της εργασίας στο Συνέδριο

δεν θα  είναι εφικτή και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στα ΠΡΑΚΤΙΚΑ του Συνεδρίου)

 

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

 

Η υποβολή των εργασιών θα γίνεται μέχρι 30/6/2021,  μέσα από την  επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου(www.euromeddch.eu , από την οποία θα ενημερώνεστε για όλες τις εξελίξεις.

 

Σας ενημερώνουμε ότι το Συνέδριο, αρχικά,  προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά , αλλά αν τα επιδημιολογικά δεδομένα βελτιωθούν σημαντικά και θα μας δίνουν τη δυνατότητα της διοργάνωσης, με φυσική παρουσία των συνέδρων και με συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, τότε αυτό θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο.(όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν έγκαιρα)

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για τα προηγούμενα συνέδρια  στην Ελλάδα στα εξής Links:

www.euromed2017.eu,

www.euromed-dch.eu

Πανελλήνια Συνέδρια  Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Pan-Hellenic Conference on Digital  Cultural Heritage-  EuroMed

Πολιτισμός, παιδεία, έρευνα, καινοτομία, ψηφιακές τεχνολογίες, τουρισμός

 

Η Οργανωτική Επιτροπή

 

ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  -Καθηγητής Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου-ΤΕΠΑΚ

ΘΕΟΔ. ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ- Καθηγητής  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΛΗΣ –Αναπλ.. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ,

ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ  – τ. Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  ,

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ -Οικονομολόγος -Σύμβουλος Ανάπτυξης –Πρόεδρος Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” – Ελλάδα

 

Πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να αντλήσετε από την επίσημη ιστοσελίδα:

 http://euromed-dch.eu

ενώ για συνεννοήσεις που αφορούν οργανωτικά θέματα με τον κ. Κων. Σκριάπα, Πρόεδρο Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, στο τηλ. 6974-881944 ,  EMail:euromed.greece@gmail.com