ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΛΑΡΙΣΑΣ 8-1-2021 ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 1892/8-1-2021
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πλούσιος ο απολογισμός του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» για το 2020 παρά την πανδημία
Πρωτοποριακές δράσεις ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού
Στις κορυφαίες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρώπης το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», που είναι ένας πολυβραβευμένος δευτεροβάθμιος Οργανισμός Πολιτισμού και Περιβάλλοντος με έδρα την πόλη της Ελασσόνας, πάρα την πανδημία που μαστίζει τη χώρα και τον κόσμο, συνέχισε με πάρα πολλές δυσκολίες το έργο του και υλοποίησε, με τη χρήση, κυρίως, των νέων τεχνολογιών, πολλές από τις προγραμματισμένες για το 2020 δράσεις του, τηρώντας , όπου χρειάστηκαν, όλα τα μέτρα που προέβλεπε ο ΕΟΔΥ, ενώ πολλές από αυτές αναγκάστηκε να τις αναβάλλει για το 2021, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Συγκεκριμένα:
1. Πανελλήνια διάκριση για τη δημιουργία της Ελλάδας του Μέλλοντος
Μια σημαντικότατη διάκριση και πανελλήνια αναγνώριση κατέκτησε το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , μέσω του θεσμού BRAVO Sustainability Dialogue & Awards 2019, που με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώνει στην Ελλάδα το Quality Net Foundation και προέκυψε μέσα από μια πρωτοποριακή διαδικασία κοινωνικού διαλόγου, σε πανελλήνιο επίπεδο και αξιολόγηση, από πολυμελή Επιτροπή Αξιολόγησης ,αλλά και δεκάδες χιλιάδες Ενεργούς Πολίτες, οι οποίοι έκριναν με την ψήφο τους, τις πρωτοβουλίες και δράσεις του Δικτύου, ως πρωτοποριακές και οι οποίες συμβάλλουν στη Δημιουργία της Ελλάδας του Μέλλοντος, αλλά και Έξυπνων και Βιώσιμων Πόλεων.

2. Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Μνημείων και Τοποθεσιών

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΠΟΤ ΕΔΩ
Ένα πανελλήνιο πρωτότυπο κάλεσμα αναβίωσης της ιστορικής μνήμης με πρωταγωνιστές τα παιδιά, με τίτλο: «Μνημοσύνη: Από τις Μνήμες των Γονιών μας , στα μάτια των Παιδιών μας».

Μια εξαιρετική, σημαντική και μοναδική, πανελλήνιας εμβέλειας, πρωτοβουλία ανέλαβαν η Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και ο 2/Βάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» από την Ελλάδα, μέσα στην τεράστια κρίση του κορονοϊού και της αναγκαστικής κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ παράλληλα τίμησαν την παγκόσμια ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (18/4/2020), καθώς επίσης και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Μουσεία (18/5/2020).

3. Διεθνές Διαδικτυακό Σεμινάριο για την Πολιτιστική Κληρονομιά στα πλαίσια της Μέρας της Ευρώπης, το Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης 2020, το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» συμμετείχε το Σάββατο 9 Μαΐου 2020 και ώρα 14.00-16.00, στο διαδικτυακό σεμινάριο (WEBINAR) με τίτλο:
« Η Πολιτιστική Κληρονομιά είναι περισσότερο από τη μνήμη του παρελθόντος. Είναι το κλειδί προς το Μέλλον μας» (Our Cultural Heritage is More Than The Memory of our Past. It is the key to our Future!”) , που διοργάνωσαν οι φορείς Heritage Malta και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

4. 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας


ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΕΔΩ

Κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών και με κάθε λαμπρότητα , προσαρμοσμένο στις ανάγκες της πανδημίας, ολοκληρώθηκε με κάθε επιτυχία, στην Αθήνα , μέσω διαδικτύου, το 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας – 7th BSA, με επίσημη γλώσσα τα Αγγλικά, που ανατέθηκε, φέτος, στην Ελλάδα και διοργανώνεται, κάθε δύο χρόνια, σε διαφορετική χώρα των Βαλκανίων, συγκεντρώνοντας την προσοχή διακεκριμένων επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, από όλη τη Βαλκανική χερσόνησο και τον Εύξεινο Πόντο και εξελίχθηκε κατά το χρονικό διάστημα 22-25 Σεπτεμβρίου 2020, στην Αθήνα.

Το Συμπόσιο υποστηρίχτηκε και τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής-θεσμοθετημένο Εργαστήριο μη καταστρεπτικών τεχνικών-Διευθυντής Καθηγητής Θεόδ. Γκανέτσος ), την Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία –HSA(Πρόεδρος Γεώργιος Φακορέλης) και τον Δευτεροβάθμιο Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «Περραιβία» (Πρόεδρος ΔΣ, οικονομολόγος ΝΟΕ Κων. Σκριάπας), ενώ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Παν/μιου Δυτικής Αττικής .

Το Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας (BSA) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Sts Cyril & Methodius, Σκόπια, στις 18-20 Σεπτεμβρίου 2008, και έκτοτε οργανώνεται συνήθως ανά διετία (2010-Κωνσταντινούπολη / Τουρκία, 2012- Βουκουρέστι / Ρουμανία, 2014-Nessebar / Βουλγαρία, 2016-Sinaia / Ρουμανία, 2018-Λιουμπλιάνα / Σλοβενία).

5. 8ο παγκόσμιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 8ο Ευρω-Μεσογειακό Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κύπρο, μέσω Internet
Διασύνδεση της Κύπρου με ογδόντα χώρες του κόσμου
Την απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε το ΤΕΠΑΚ και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», στα πλαίσια του συμφώνου συνεργασίας του με το ΤΕΠΑΚ, ήταν συνδιοργανωτής στο 8ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς –EuroMed 2020 (8th International Conference on Digital Cultural Heritage), που διοργάνωσε στην Κύπρο, με μεγάλη επιτυχία, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) – Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Διευθυντής Dr Μαρίνος Ιωαννίδης) και που φέτος, λόγω της πανδημίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από 2 έως και 5 Νοεμβρίου 2020, με δωρεάν εγγραφή και συμμετοχή (Free of Charge) και με επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου την Αγγλική.
Η Κύπρος ,για μια ακόμα φορά, μέσω του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, ήταν το παγκόσμιο κέντρο για τέσσερις μέρες, αφού πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, παγκόσμια συνάντηση μέσω Internet , χιλίων διακοσίων (1200) επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης από 82 χώρες του πλανήτη, που έχουν ως επιστημονικό αντικείμενο την Πολιτιστική Κληρονομιά του Ανθρώπου.

6. 9ο Ιστορικό Ράλλυ Ολύμπου (10-11 Οκτ 2020)
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΡΑΛΛΥ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΖΙΤΣΑ ΑΠΟ DRONE
Όλα ήταν μαγικά στο περίφημο Ιστορικό Ράλλυ Ολύμπου (The Historic Rally of Olympian Gods ),σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών, που επέστρεψε ,μετά από πολλά χρόνια, στην πόλη που το «γέννησε» το έτος 2011, με πρωτοβουλία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , στην όμορφη πόλη της Ελασσόνας, στους πρόποδες του Ολύμπου, σε στενή συνεργασία με τη νέα δημοτική Αρχή Ελασσόνας (Δήμαρχος κ. Νίκος Γάτσας) , σε μια διοργάνωση υψηλών προδιαγραφών, που έκλεψε τις καρδιές όλων και σημείωσε νέο ρεκόρ συμμετοχών.

Όλη η Θεσσαλία «φόρεσε» τα γιορτινά της , για να υποδεχτεί τα εκατόν δύο (102) συνολικά πληρώματα, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, που συμμετείχαν στη διοργάνωση του περίφημου και εντυπωσιακού 9ου Ιστορικού Ράλλυ Όλυμπου 2020 (The Historic Rally of Olympian Gods ) -25η Μακεδονική Πλοήγηση ,που πραγματοποιήθηκε φέτος στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2020 στη Θεσσαλία, με την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων, από τον ΕΟΔΥ, μέτρων κατά της πανδημίας COVID-19, για τα πληρώματα και τους θεατές.

Η εκκίνηση του Ράλλυ Ολύμπου ,έγινε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό , από τον κ. Νικ Λιούπα. -Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, Αθλητισμού, Νεολαίας, Απασχόλησης και Δια Βίου Μάθησης και εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων από τον κ. Μιχ. Αναστασίου-Αντιδήμαρχο Αθλητισμού.
Τις εκκινήσεις της 2ης μέρας του Ράλλυ έκαναν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ο.-ΦΙΛ.Π.Α., ο πρόεδρος κ. Δημ. Βερναρδάκης , ο Αντιπρόεδρος κ. Αντ. Δημητρακόπουλος και ο πρ. Γ.Γ. κ. Γιώργος Μυλωνογιάννης , που βρέθηκαν στη Θεσσαλία για το μεγάλο αυτό αθλητικό και όχι μόνο, γεγονός .
Το Ράλλυ διοργανώνεται από την πανίσχυρη Λέσχη Κλασσικών Αυτοκινήτων Μακεδονίας ( ΛΕΚΑΜ-Θεσσαλονίκη-Πρόεδρος κ Γ.Τσάλιος)) και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (Ελασσόνα –Πρόεδρος κ. Κων. Σκριάπας), σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρειας Θεσσαλίας (Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ , Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ & ΣΠΟΡΑΔΩΝ), τον Δήμο Λαρισαίων και τον Δήμο Ελασσόνας, τον Σύλλογο Κλασσικών Αυτοκινήτων Λάρισας (ΣΚΑΛ-Πρόεδρος κ. Νικ. Γκανάκης) και τη Λέσχη Κλασσικών Οχημάτων Βόλου (ΛΕΚΟΒ-Πρόεδρος κ. Τέλης Δουλόπουλος) , με την υποστήριξη της ΕΟ-ΦΙΛΠΑ και της FIVA.

7. Διαδικτυακή Hμερίδα διάσωσης και ανάδειξης της Μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου


Το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , στα πλαίσια υλοποίησης του συμφώνου συνεργασίας του με το ΤΕΠΑΚ, συμμετείχε σε διαδικτυακή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020 από τις 10:00 έως τις 15:30 με θέμα «Διάσωση και Ανάδειξη της Μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου». και διοργανώθηκε από την Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στο πλαίσιο του έργου «DigiArc Ψηφιακό Τόξο Πολιτισμού Ελλάδος-Κύπρου Interreg», το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα συνεργασίας Interreg VA Greece – Cyprus Program “2014 – 2020”.
8. Έκδοση Πρακτικών 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019


Μια ,ακόμα, προσπάθεια που αφορά τον Ελληνικό Πολιτισμό στο σύνολό του (άϋλο και υλικό) , ολοκληρώθηκε , με την έκδοση των Πρακτικών του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-EuroMed 2019, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο 2019 και περιέχει τη συμπυκνωμένη επιστημονική έρευνα και γνώση εκατοντάδων Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων και αφορά την καταγραφή, τη μελέτη, τη συντήρηση, την ψηφιοποίηση, τη διάσωση, την προστασία και την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, αλλά κυρίως του Ελληνικού Πολιτισμού και θεωρείται, απ’ όλους, ως ο υπέρτατος ακρογωνιαίος λίθος για την πορεία του Ελληνισμού προς το Μέλλον.( Αριθμός ISBN 978-618-85119-0-3)
Τα πρακτικά αυτά , οκτακοσίων εξήντα οκτώ (868) σελίδων Α4, είναι το αποτέλεσμα του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2019 , στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με κάθε επισημότητα και με την παρουσία εκπροσώπων από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως , της Ελληνικής και Κυπριακής Κυβέρνησης και Πολιτείας , της Ελληνικής Εκκλησίας , πολλών παγκόσμιων επιστημονικών οργανισμών, πολλών πανεπιστημίων ,της τοπικής αυτοδιοίκησης , της επιστημονικής κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών, ενώπιον εκατοντάδων Συνέδρων από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

Οι Διοργανωτές Φορείς και η 5μελής Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου (Μαρίνος Ιωαννίδης/ΤΕΠΑΚ, Θεόδ. Γκανέτσος/ΠΑΔΑ, Ιωάννης Βαραλής/ΠΘ και Ηλ. Νομπιλάκης-Κων. Σκριάπας/Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ») ,ευχαριστούν όλους ανεξαίρετα τους εισηγητές και συνέδρους, που ταξίδεψαν από πολύ μακριά ,για να συμμετέχουν στο Συνέδριο και λάμπρυναν με την παρουσία τους ένα μεγάλο επιστημονικό γεγονός, αποδεικνύοντας την τεράστια δύναμη του Ελληνικού Έθνους , που δημιούργησε τον μοναδικό Ελληνικό Πολιτισμό και που αξίζει και δικαιούται ένα λαμπρό μέλλον.
Το μοναδικό αυτό, για την Ελλάδα, Συνέδριο, το οποίο λόγω της θεματολογίας του χαρακτηρίστηκε από όλους ως εθνικής σημασίας , τελούσε υπό την Αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ είχε και την υποστήριξη-αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Υπουργείου Τουρισμού , της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα ,του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος eRA και πολλών παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (ICOMOS,ICOM,UNESCO, Ε.Ε. κ.ά.).

9. Πραγματοποίηση Συναυλίας συμπαράστασης στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου
Με Χριστουγεννιάτικες μουσικές «πλημμύρισε» το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου
Μια εξαιρετική μουσική εκδήλωση για τη στήριξη των εργαζόμενων και των ασθενών του «Αχιλλοπούλειου»


Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα στους εργαζόμενους και τους νοσηλευόμενους, στο «Αχιλλοπούλειο» Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, αφού «πλημμύρισε» με χριστουγεννιάτικες μελωδίες, που έδωσαν μια ανάσα ελπίδας, σε μια δύσκολη περίοδο και έστειλαν μηνύματα κοινωνικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Έτσι, σε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα και με πολλά κοινωνικά μηνύματα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21/12/2020, στις 11 το πρωΐ, μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του “Αχιλλοπούλειου” Νοσοκομείου Βόλου, προς τιμήν όλων των εργαζομένων , αλλά κυρίως προς τιμήν όλων εκείνων που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο χτυπημένοι από τη μάστιγα του κορονοϊού και δίνουν τη μεγάλη μάχη της ζωής τους, δίνοντας μια ευχάριστη και αισιόδοξη νότα ,στη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ,λόγω της πρωτόγνωρης πανδημίας και έχει δημιουργήσει τεράστια υγειονομικά ,κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, σε όλο τον κόσμο, με εκατοντάδες χιλιάδες να έχουν χάσει τη ζωή τους !

Την όμορφη και εξαιρετική αυτή εκδήλωση, που αγκαλιάστηκε απ’ όλους και έγινε δεκτή με χειροκροτήματα , διοργάνωσαν το Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Μαγνησίας, η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», η Κρητική Αδελφότητα Βόλου «το Αρκάδι», το «Δίκτυο Περραιβία» και ο Σύλλογος Ελασσονιτών Μαγνησίας , με την άδεια της Διοίκησης του Γ.Ν..Βόλου.
Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι των παραπάνω Φορέων, τηρώντας αυστηρά τα προβλεπόμενα μέτρα λόγω της πανδημίας ,τους οποίους υποδέχτηκαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ιωάννης Ντόκος, η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Χαρανά Αικατερίνη, στελέχη και εκπρόσωποι των εργαζομένων, που ευχαρίστησαν, εκ μέρους όλου του προσωπικού του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου, για την εξαιρετική πρωτοβουλία, που δίνει μια νότα χαράς και αισιοδοξίας στη σκληρή μάχη ,που δίνουν όλοι, για την αντιμετώπιση της πανδημίας .

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Μαγνησίας Φίλιππος Κωνσταντινίδης, ο εκπρόσωπος της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» Πασχάλης Δήμου, ο πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Βόλου «το Αρκάδι» Γιάννης Κοϊνάκης και ο πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ και του Συλλόγου Ελασσονιτών Μαγνησίας Κώστας Σκριάπας, δήλωσαν ότι: «η σκέψη όλων είναι στους ασθενείς που νοσούν και στο υγειονομικό προσωπικό της πόλης, που έχει εμπλακεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας , ενώ τόνισαν ότι θα πρέπει: «να αναδείξουμε τη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα των δομών Υγείας και την ανάγκη αναβάθμισης και στελέχωσής τους».

Παράλληλα, έστειλαν τις πιο θερμές ευχές και μηνύματα συμπαράστασης , προς όλους τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Βόλου, που αποτελούν τους μεγάλους πρωταγωνιστές στη μάχη κατά της πανδημίας και φυσικά ,σε όλους τους συμπολίτες μας ,που παλεύουν με τον κορονοϊό και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
Τόνισαν, επίσης, ότι «είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους αγωνιστές στο στίβο του καθήκοντος, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου, που είναι οι πραγματικοί «ήρωες», ξεπερνώντας τις ανθρώπινες δυνάμεις αλλά και στους αγωνιστές της ζωής ,που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και δίνουν τη μάχη κατά του κορονοϊού, από την οποία ευχόμαστε και ελπίζουμε να είναι οι μεγάλοι νικητές!
Επίσης, επισημάνθηκε απ’ όλους η αξία των δημόσιων δομών υγείας, οι οποίες σε δύσκολους καιρούς και με μεγάλες ελλείψεις στηρίζουν την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης, όμως, πρέπει να αναβαθμιστούν με τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό και να στελεχωθούν με το αναγκαίο ,για μια αξιοπρεπή δημόσια υγεία, προσωπικό».

10. Συμμετοχή στο ΔΣ του ΦΔΕΔ Ολύμπου και ΑΕΝΟΛ και στην Επιτροπή Παρακολούθησης ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020
Παρά τα επιδημιολογικά δεδομένα το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» συμμετείχε σε όλες τις συνεδριάσεις του ΦΔΕΔ Ολύμπου , που γίνονται κάθε μήνα στο Λιτόχωρο, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του Φορέα και στην υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ συμμετέχει στην ΕΠ του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020..

11. Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» πλήρες Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Europa Nostra


Μία ακόμα σημαντική διάκριση κατέκτησε το Δίκτυο «Περραιβία», αφού έγινε δεκτό και εντάχθηκε, ως πλήρες Μέλος στην Europa Nostra (λατινικά: Η Ευρώπη μας), που είναι ο πιο έγκυρος πανευρωπαϊκός Οργανισμός, με αντικείμενο την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου.
Κατά συνέπεια το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» εκπροσωπεί την Ελλάδα , σε ένα όργανο δημιουργίας της μελλοντικής πολιτικής της Ευρώπης, σε καίρια θέματα ,που επηρεάζουν όχι μόνο τους Ευρωπαίους πολίτες ,αλλά και όλο τον πλανήτη.

Σημειώνεται ότι η Europa Nostra εκπροσωπεί οργανώσεις πολιτών, από όλη την Ευρώπη, που εργάζονται για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης και αποτελεί τη φωνή αυτού του κινήματος σε συναφείς διεθνείς οργανισμούς, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην UNESCO, ενώ αναγνωρίζεται ως μη κυβερνητικός εταίρος.

Επίσης, το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ανήκει στο μητρώο των πολιτιστικών φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αρ. Μητρ. 4122).
Πρωτοποριακά Συνέδρια για τον Πολιτισμό ,την ανάπτυξη και την τουριστική προβολή της Ελλάδας
Το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” με τις δράσεις του συμβάλλει τα μέγιστα στην πολιτιστική πρόοδο και στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου , θέματα τα οποία το Δ.Σ. προσεγγίζει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα , με αποκορύφωμα τη θεσμοθέτηση και τη διοργάνωση για την Ελλάδα , σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ,των Πανελλήνιων Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που ,πλέον , τελούν υπό της Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ έχουν την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδος, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ,του Υπουργείου Τουρισμού ,του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα και πολλών παγκόσμιων επιστημονικών οργανισμών (ICOMOS,ICOM,UNESCO κ.ά.). Ήδη πραγματοποιήθηκαν τα τρία (3) πρώτα Πανελλήνια Συνέδρια τα έτη 2015,2017 και 2019. Links:http://www.euromed-2015.eu και http://www.euromed2017.eu , www.euromed-dch.eu, https://www.youtube.com/watch? v=AW5wYpBhOEc και προετοιμάζεται το 4ο, κατά σειρά, Συνέδριο, τον Σεπτέμβριο 2021.

Το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” θεωρείται ως Πρότυπο Καλής Πρακτικής και κοινωνικής προσφοράς στο χώρο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο , είναι αξιόπιστος εταίρος σε υπουργεία, πανεπιστήμια, ινστιτούτα και ερευνητικά εργαστήρια, ενώ χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο ,όπου και καλείται να παρουσιάσει τις δράσεις και πρωτοβουλίες του (www.perrevia.net.gr).

Αναβολή πολλών εκδηλώσεων για το 2021
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στη Ελλάδα, το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ανέβαλε για το μέλλον τις εξής εκδηλώσεις:
1. Αναβολή για το 2021 δύο (2) συναυλιών σε Λάρισα και Βόλο, που είχαν προγραμματιστεί σε συνεργασία με τον Μουσικό Όμιλο Λάρισας «Τα Επτάνησα»
2. Αναβολή για το 2021 τριών (3) προγραμματισμένων συναυλιών Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, σε Βόλο ,Λάρισα και Καρδίτσα, σε συνεργασία με το ΓΕΝ και τη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού
3. Αναβολή για το 2021 εκδήλωσης για την παρουσίαση του έργου Θεσσαλών δημιουργών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας , τον Δήμο Λαρισαίων και τον Σύλλογο Πυθιωτών Λάρισας
4. Αναβολή για το 2021 του 12ου Ανταμώματος Απόδημων Θεσσαλών, που ήταν προγραμματισμένο για τον Αύγουστο 2020 στην Ελασσόνα (Διοργανωτής η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «Ο Ασκληπιός»).
5. Αναβολή υλοποίησης για το 2021, σε όλη την Ελλάδα, εξειδικευμένων σεμιναρίων για τις Μη καταστροφικές μεθόδους στη συντήρηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς , σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
6. Αναβολή για το 2021 Στρογγυλής Τράπεζας μεταξύ Ελλάδας –Κύπρου για την προώθηση της διακρατικής συνεργασίας σε θέματα Ψηφιοποίησης και ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, το ΤΕΠΑΚ και το ΠΑΔΑ .

ΕΛΑΣΣΟΝΑ 8-1-2021
Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Ο πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Σκριάπας Κων/νος Αγλαϊα Καϊμακάμη
Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης Καθηγήτρια Αγγλικών