ΛΑΡΙΣΑ -ΕΛΛΑΔΑ , 9/11/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μια ακόμα διεθνής συνεργασία του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” με το ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ολοκληρώθηκαν στη Λευκωσία οι εργασίες του
7ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ-EUROMED 2018
με τη συμμετοχή 400 Συνέδρων απ’ όλο τον κόσμο

Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου

Την πλήρη ικανοποίησή τους εκφράζουν οι διοργανωτές

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΤΥΟΥ “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”


Με τον καλύτερο τρόπο και με εντυπωσιακά αποτελέσματα για την πορεία της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ανθρώπου , ολοκληρώθηκαν, με την παρουσία 400 συνέδρων από 58 χώρες της υφηλίου, οι εργασίες του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς -7th International Conference on Digital Cultural Heritage- EuroMed 2018, που ξεκίνησε, με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξένια” της Λευκωσίας και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 .

Για τον λόγο αυτό ο οργανωτικός υπεύθυνος του Συνεδρίου EuroMed 2018 και καθηγητής Dr Μαρίνος Ιωαννίδης-UNESCO Chair -Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου-ΤΕΠΑΚ και ο πρόεδρος του Δικτύου ‘Περραιβία” οικονομολόγος και σύμβουλος ανάπτυξης κ. Κώστας Σκριάπας εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους, για την ανταπόκριση επιστημόνων πολύ υψηλής εξειδίκευσης, από όλες τις ηπείρους του πλανήτη, αλλά και τις ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου εισηγήσεις, στρογγυλές τράπεζες , καινοτομίες, εργαστήρια, δικτυώσεις και εργασίες, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 6ήμερου Συνεδρίου.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία του Δικτύου ‘Περραιβία” με το ΤΕΠΑΚ ξεκίνησε το έτος 2013 με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας στον τομέα του Πολιτισμού και των Επιστημών (1η στρογγυλή τράπεζα στις 23/8/2013 στη Λάρισα) και συνεχίζεται απρόσκοπτα με την διοργάνωση, τόσο των παγκόσμιων συνεδρίων για τον Πολιτισμό στην Κύπρο κάθε δύο χρόνια , όσο και των Πανελλήνιων Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που έχουν γίνει, ήδη, θεσμός για την Ελλάδα και συγκεντρώνουν τους Έλληνες επιστήμονες από όλη την υφήλιο, επίσης, κάθε δύο χρόνια, με επίκεντρο την ψηφιοποίηση , τη διάσωση, αλλά και ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού (1ο Συνέδριο 24-26/9/2015 και 2ο Συνέδριο 1-3/12/2017) .

Το παγκοσμίως γνωστό Συνέδριο EuroMed, για το οποίο το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ εργάζεται συστηματικά εδώ και χρόνια , το θεσμοθέτησε και το διοργανώνει στην Κύπρο, με εξαιρετική επιτυχία, από το έτος 2006, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) – Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς -Έδρα UNESCO (Οργανωτικός Υπεύθυνος ο Dr Μαρίνος Ιωαννίδης-Καθηγητής), τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ε.Ε. κ. Νίκου Αναστασιάδη και αποτελεί σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο πολιτισμό ,αλλά και για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Στο φετινό Συνέδριο παρουσιάστηκαν σημαντικές εισηγήσεις, καθώς και η πορεία πρωτοπόρων και καινοτόμων Προγραμμάτων που εξελίσσονται σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, ενώπιον υψηλών αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των μεγαλύτερων διεθνών επιστημονικών Φορέων.

Συμβολή στη διαμόρφωση των μελλοντικών Ευρωπαϊκών πολιτικών

Στα πλαίσια του 6ήμερου Συνεδρίου ολοκληρώθηκε, την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018, με απόλυτη επιτυχία, 2ήμερο εργαστήριο, για την πορεία του ευρωπαϊκού έργου ViMM-Virtual-Multimodal Museums, ( www.vi-mm.eu), στο οποίο συντονιστής είναι το ΤΕΠΑΚ-Έδρα Unesco και αφορά την εξειδικευμένη ψηφιοποίηση τρισδιάστατων αντικειμένων, όπως είναι τα εκθέματα μουσείων, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων , τα αποτελέσματα του οποίου έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επόμενο πρόγραμμα-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Horizon-Europe).

Επίσης, στα πλαίσια του συνεδρίου και σε ειδικές συνεδρίες αναλύθηκαν και παρουσιάστηκαν, σε πολύ υψηλό επίπεδο, πάνω από δέκα (10) έργα του Ορίζοντα 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σημαντικές παρουσίες στο Συνέδριο

Κατά τη διάρκεια του 6ημερου Συνεδρίου EuroMed 2018 κατέφθασαν στην Κύπρο ,οι καλύτεροι και πιο διάσημοι επιστήμονες στο χώρο της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Σημαντική θεωρείται η άφιξη και παρουσία στις εργασίες του Συνεδρίου ,ως κύριου ομιλητή ,του Γεν.Διευθυντή της Europeana, κ. Harry Verwayen, ο οποίος παρουσίασε το έργο της μεγαλύτερης ψηφιακής βιβλιοθήκης του κόσμου και τόνισε τη σημαντική συμβολή των συνεδρίων στη διαμόρφωση και εξέλιξη του παγκόσμιου αυτού θεσμού.

Επίσης , παρών καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου ήταν και ο πρόεδρος της Ευρωπ. Επιτροπής για τα πρότυπα στην Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Vasko Fassina και σημαντικοί εκπρόσωποι παγκόσμιων οργανισμών, όπως είναι η Unesco, η Europa Nostra, παγκόσμιοι επιστημονικοί οργανισμοί (Icomos, Cipa, κ.ά.) , το J.Paul Getty Trust, το COST Association , το Smithsonian’s DPO και εκατοντάδες πανεπιστήμια και ερευνητικά εργαστήρια απ’ όλο τον κόσμο

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι στο εξειδικευμένο εργαστήριο για την παγκόσμια συνεργασία και ανταλλαγή επιστημόνων (COST), έγιναν παρουσιάσεις από τα πέντε μεγαλύτερα Πανευρωπαϊκά Δίκτυα .

EuroMed 2018-Ένα συνέδριο -σταθμός

Τα Συνέδρια EuroMed, που έχουν καθιερωθεί ,πλέον, στη συνείδηση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλης της υφηλίου στην Κύπρο, ξεκίνησαν το έτος 2006 από το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ , που από φέτος του έχει ανατεθεί, η μοναδική, σε όλο τον κόσμο, αλλά και ιδιαίτερα τιμητική, Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά , όπως ,επίσης και η νεοσυσταθείσα Έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, που τοποθετεί την Κύπρο στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου χάρτη στον τομέα της καινοτομίας ,των επιστημών και των Νέων Τεχνολογιών .

Το φετινό EuroMed 2018 υλοποιήθηκε σε συνεργασία, επίσης, με την ΟΥΝΕΣΚΟ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ομάδα εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών της ΕΕ για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά , το ICOMOS (www.icomos.org), την ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΕ Europeana (www.europeana.eu) , με τουλάχιστον δέκα Ευρωπαϊκά έργα του Ορίζοντα 2020 και τέλος από τους επιστημονικούς Φορείς της Ελλάδας με τους οποίους το ΤΕΠΑΚ συνδιοργανώνει κάθε δύο χρόνια τα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Παν/μιο Δυτικής Αττικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”), που έχουν γίνει ,ήδη, θεσμός για την Ελλάδα και υποστηρίζονται από τα Συνέδρια EuroMed της Κύπρου.

Οι εργασίες των Συνεδρίων EuroMed, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας στον Ελληνικό Πολιτισμό , πρωτοπορούν και δημιουργούν εξελίξεις όχι μόνο στην διάσωση του Πολιτισμού του Ανθρώπου, αλλά και στις Νέες Τεχνολογίες και την Καινοτομία.
Το επόμενο μεγάλο ραντεβού , της επιστημονικής κοινότητας , μέσα από τα Συνέδρια EuroMed θα είναι στην Ελλάδα στα πλαίσια του 3ου Συνεδρίου, το φθινόπωρο 2019, και στην Κύπρο το φθινόπωρο 2020.
Για συμπληρωματικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις επίσημες ιστοσελίδες των Συνεδρίων : www.euromed2017, www.euromed2018.eu
Με Εκτίμηση
Για τους συνδιοργανωτές Φορείς
Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
Ο πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Σκριάπας Κων/νος Αγλαϊα Καϊμακάμη
Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας

www.perrevia.net.gr