Με λαμπρό τρόπο έκλεισε το έργο του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ για το 2018
Πλούσιος ο απολογισμός του έργου του
Διεθνής αναγνώριση της Κύπρου στον τομέα της διάσωσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Η Κύπρος Παγκόσμιο κέντρο εξελίξεων στο χώρο της Επιστήμης, της Έρευνας και της Καινοτομίας
Εθνικής σημασίας το έργο του ΤΕΠΑΚ

Με τον πιο λαμπρό τρόπο έκλεισε το έτος 2018, που για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO chair on Digital Cultural Heritage/ Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά) του ΤΕΠΑΚ, υπό την διεύθυνση του Δρ. Μαρίνου Ιωαννίδη, αφού τη χρονιά που πέρασε το συγκεκριμένο Εργαστήριο, καταξιώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, συγκεντρώνοντας την προσοχή και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας .
Η δράση του περιλαμβάνει συνέδρια, εργαστήρια, σεμινάρια, διεθνείς συνεργασίες, συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, βραβεύσεις και πολλά άλλα.

Αρχικά το 2018 είναι η χρονιά κατά την οποία δόθηκε στο παραπάνω εργαστήριο η μοναδική, σε όλο τον κόσμο, έδρα της UNESCO, στην ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά (UNESCO chair on Digital Cultural Heritage/ Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά), όπως επίσης και η μοναδική Έδρα Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EU-ERA Chair on Digital Cultural Heritage) με 2.5 εκ Ευρώ χρηματοδότηση μόνο για το ΤΕΠΑΚ, μετά από πολύ αυστηρή επιλογή και ανταγωνιστικό περιβάλλον ενδιαφερόμενων απ’ όλο τον κόσμο.

Η αναγνώριση του παγκόσμιου ρόλου του Εργαστηρίου – Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του ΤΕΠΑΚ στο χώρο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επιβεβαιώνει, όχι μόνο την αξία του σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τη συστηματική, μεθοδική, πρωτοπόρα και καινοτόμα εργασία του όλα αυτά τα χρόνια, καθιστώντας την Κύπρο, παγκόσμιο κέντρο εξελίξεων στο χώρο της Επιστήμης, της Καινοτομίας, της Έρευνας και της διαμόρφωσης της παγκόσμιας πολιτικής στη διαχείριση και διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου.
Διεθνή βραβεία και αναγνώριση
Στη συνέχεια δύο ακόμα διεθνή βραβεία, ιδιαίτερα τιμητικά, προστέθηκαν στις πολλές παγκόσμιες διακρίσεις, που έχει, μέχρι σήμερα, κατακτήσει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (/ Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά) .
Συγκεκριμένα, τo εργαστήριο έλαβε μέρος με δύο (2) εργα, στην έκθεση με τίτλο ” Fair of European Innovators in Cultural Heritage” (Οκτ. 2018), όπου διοργανώτρια αρχή ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην οποία επιλέχθηκαν για να παρουσιαστούν τα 40 πιο πρωτοπόρα και καινοτόμα ευρωπαϊκά έργα, από όλα όσα χρηματοδοτήθηκαν από προγράμματα της Ευρωπαϊκής ένωσης, όπου και απονεμήθηκε, στο παραπάνω εργαστήριο, μέσα από ανοικτή ψηφοφορία σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, το βραβείο του “Best innovation award”.
Το Εργαστήριο του ΤΕΠΑΚ παρευρέθηκε στην έκθεση με το διαδραστικό βιβλίο που έχει αναπτύξει και το οποίο προσφέρει μια νέα καινοτόμο πολυμεσική (2D,3D, κείμενο, ήχο), διαδραστική παρουσίαση της ιστορίας ενός μνημείου και το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα χρηστών, που επισκέπτονται τα μνημεία.
Επίσης, έγιναν παρουσιάσεις εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας – εικονικής πραγματικότητας, όπου ο συνδυασμός αυτός ήταν μοναδικός, και πρωτοφανής στα παγκόσμια δεδομένα των εξελίξεων της έρευνας, της καινοτομίας, της ανάπτυξης και παιδείας.
Τα δύο ευρωπαϊκά προγράμματα, υπό τον συντονισμό του Δρ. Μαρίνου Ιωαννίδη, που κέρδισαν το βραβείο, για την πρωτοτυπία και την καινοτομία τους, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι τα εξής:
• Η2020 Virtual Multimodal Museum – ViMM, (2016-2019). και το Marie S. Curie Initial Training Network on Digital Cultural Heritage ITN-DCH, (2013-2017) που θεωρείται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα Ευρωπαϊκά έργα στην Πολιτιστική Κληρονομιά.

EuroMed 2018 – Ένα διεθνές συνέδριο – Σταθμός στην επιστήμη

Με τον καλύτερο τρόπο και με εντυπωσιακά αποτελέσματα για την πορεία της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ανθρώπου, ολοκληρώθηκαν, με την παρουσία 400 συνέδρων από 58 χώρες της υφηλίου, οι εργασίες του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς -7th International Conference on Digital Cultural Heritage- EuroMed 2018, που ξεκίνησε, με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξένια” της Λευκωσίας και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018 .

Τα Συνέδρια EuroMed, που έχουν καθιερωθεί, πλέον, στη συνείδηση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλης της υφηλίου στην Κύπρο, ξεκίνησαν το έτος 2006 από το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ και τοποθετούν την Κύπρο στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου χάρτη στον τομέα της καινοτομίας, των επιστημών και των Νέων Τεχνολογιών .

Το φετινό EuroMed 2018 υλοποιήθηκε σε συνεργασία, επίσης, με την ΟΥΝΕΣΚΟ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ομάδα εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών της ΕΕ για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά, το ICOMOS (www.icomos.org), την ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΕ Europeana (www.europeana.eu), με σαράντα Ευρωπαϊκά έργα του Ορίζοντα 2020 και τέλος από τους επιστημονικούς Φορείς της Ελλάδας με τους οποίους το ΤΕΠΑΚ συνδιοργανώνει κάθε δύο χρόνια τα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Παν/μιο Δυτικής Αττικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”), που έχουν γίνει, ήδη, θεσμός για την Ελλάδα και υποστηρίζονται από τα Συνέδρια EuroMed της Κύπρου.

Εθνικής σημασίας το έργο του ΤΕΠΑΚ
Η προσφορά του Εργαστηρίου και φυσικά του ΤΕΠΑΚ, σε εθνικό, πλέον, επίπεδο, κρίνεται ως σημαντική, αφού από το έτος 2013 και μέχρι σήμερα, διεκδίκησε, με πλήρη επιτυχία και σε άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, για την Κύπρο, δεκατρία (13) από τα πιο καινοτόμα έργα του Horizon 2020, ύψους 7 εκ Ευρώ, (δηλ. το 56% των έργων που υλοποίησε όλο το ΤΕΠΑΚ συνολικού ύψους 12,477 εκ. ευρώ ) και το 5,2% όλων των έργων που έχει υπογράψει να υλοποιήσει όλη η Κύπρος (134,2 εκ. Ευρώ) στα πλαίσια του Η2020, κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα
Η διεκδίκηση Ευρωπαϊκών πόρων και η υλοποίηση, με τον καλύτερο τρόπο, όλων των έργων, όχι μόνο παράγει εξαιρετικό, εθνικής σημασίας, έργο για την Κύπρο, αλλά δίνει ευκαιρίες απασχόλησης και σταδιοδρομίας σε δεκάδες νέους επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται σε ένα υψηλής ποιότητας περιβάλλον έρευνας και καινοτομίας.
Το επόμενο μεγάλο ραντεβού, της επιστημονικής κοινότητας, μέσα από τα Συνέδρια EuroMed θα είναι στην Ελλάδα στα πλαίσια του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά, το φθινόπωρο 2019, και στην Κύπρο το φθινόπωρο 2020.
Για συμπληρωματικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις επίσημες ιστοσελίδες των Συνεδρίων : www.euromed2017, www.euromed2018.eu

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΊΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙAΣ
ΕΔΡΑΣ ΟΥΝΕΣΚΟ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

ΤΕΠΑΚ

Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης
E-Mail: marinos.ioannides@cut.ac.cy
http://www.digitalheritagelab.eu/

Like us: https://www.facebook.com/dhrlabcut