Θεσσαλία, 14/5/2021                                                                                          Αρ. Πρωτ.:  1906/14-5-2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Europa Nostra καλεί τους πολίτες σε συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς

Εκδήλωση στο Βόλο με  πρωτοβουλία του Δικτύου “Περραιβία” και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού-ECTN

 

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, η Europa Nostra , που έχει  Μέλη σε 42 Ευρωπαϊκές χώρες, σε συνεργασία με άλλες 50 οργανώσεις μέλη της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Heritage Alliance), η οποία γιορτάζει φέτος την 10η επέτειό της, ξεκινά μια ευρεία πρόσκληση για οργάνωση, κατά τη διάρκεια του 2021, με συμμετοχή των πολιτών σε συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το ‘Δίκτυο Περραιβία’, ως ενεργό μέλος της Europa Nostra στην Ελλάδα, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει σχετική συζήτηση στο Βόλο, σε συνεργασία με το ‘Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού (European Cultural Tourism Network), που είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις Βρυξέλλες, στην οποία θα κληθούν πολιτιστικοί φορείς της Μαγνησίας να καταθέσουν τις απόψεις τους και προτάσεις τους για τον ρόλο, διαφύλαξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο μέλλον της Ευρώπης και θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση( η ημερομηνία και ο χώρος θα ανακοινωθεί σύντομα).

Αυτή η πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών αποτελεί σημαντική συμβολή τόσο στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης όσο και στο Νέο Ευρωπαϊκό ‘Bauhaus’, του οποίου η Europa Nostra και ορισμένα άλλα μέλη της Συμμαχίας Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς, είναι περήφανοι επίσημοι εταίροι.

Η Κοινωνία των Πολιτών οραματίζεται το Μέλλον της Ευρώπης

 Ο κ. Κώστας Σκριάπας, Πρόεδρος του Δικτύου ‘Περραιβία’, που αποτελεί δραστήριο Μέλος της Europa Nostra, τονίζει ότι: «οι πολίτες της Ευρώπης έχουν δικαίωμα, να τιμούν την πολιτιστική τους κληρονομιά και την ιστορία τους και να οραματίζονται ,να σχεδιάζουν και να διεκδικούν  ένα καλύτερο Μέλλον για την Ευρώπη, μια Ευρώπη της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ισότητας! Το Δίκτυο «Περραιβία» τιμώντας τη συμμετοχή του στη μεγάλη αυτή ευρωπαϊκή οικογένεια, θα συμβάλει και αυτό, στη δημιουργία της Ευρώπης του Μέλλοντος, μέσα από δράσεις που θέτουν την κοινωνία στο προσκήνιο!»

Ο Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού κ. Μάνος Βουγιούκας τονίζει ότι:  «Αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ειδικότερα για την αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην ανάπτυξη του βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού, από τοπικούς φορείς και τις κοινωνίες υποδοχής επισκεπτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο . Το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού», ως Μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εταίρος της Europa Nostra, συμμετέχει στη συνδιοργάνωση αυτών των συζητήσεων για το μέλλον της Ευρώπης στην Ελλάδα και Κύπρο (Γραμματεία και Προεδρία του Δικτύου αντίστοιχα).

Όλοι οι πολίτες και οι οργανισμοί, σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ενθαρρύνονται να οργανώσουν συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, όπως εκείνες το οραματίζονται, σε επιλεγμένους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, (συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών που έχουν λάβει Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς ή Σήμα Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς), διασφαλίζοντας, παράλληλα, τον πλήρη σεβασμό των υγειονομικών μέτρων Covid-19.

Προκειμένου να επιτραπεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, η πρωτοβουλία παραμένει ευέλικτη όσον αφορά τη μορφή, την κλίμακα ή τη διάρκεια των συζητήσεων.

Για να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος αυτών των συζητήσεων, τα αποτελέσματά τους θα συλλεχθούν και θα κοινοποιηθούν στις σχετικές πλατφόρμες της Europa Nostra Agora, στο Συνέδριο για το Μέλλον της Ευρώπης και στο Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πιο λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής και υποβολής των εκδηλώσεών τους μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Europa Nostra Agora.

Δηλώσεις ευρωπαϊκών θεσμών

H  Sneška Quaedvlieg-Mihailović, Γενικός Γραμματέας της Europa Nostra, αναφέρει. «Τη στιγμή που η Ευρώπη και ο κόσμος προετοιμάζουν την ανάρρωσή τους από την πανδημία, ας θυμηθούμε το ισχυρό μήνυμα που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Κληρονομιάς, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, την Ημέρα της Ευρώπης 2020: Η κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης είναι ένας ισχυρός καταλύτης για το μέλλον της Ευρώπης. Καθώς οι πολίτες της Ευρώπης καλούνται να συνεισφέρουν στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, θέλουμε να κινητοποιήσουμε το τεράστιο κίνημα και την κοινότητα της Ευρώπης για να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτήν τη διαδικασία που καθοδηγείται από τους πολίτες. Αφήστε τη φετινή Ημέρα της Ευρώπης να γίνει μια ανανεωμένη έκκληση για δράση για όλους μας! ”

Τονίζοντας αυτήν την έκκληση για δράση, η Dubravka Šuica, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνη για τη δημοκρατία και τη δημογραφία, εξέφρασε την υποστήριξή της για την πρωτοβουλία: «Οι δημοκρατίες της Ευρώπης βασίζονται στην πλούσια και ποικίλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Οι ιστορικοί και πολιτιστικοί μας τόποι μάς διδάσκουν για την κοινή μας ιστορία, μας θυμίζουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του παρελθόντος, την ανθρωπότητα και τη δημιουργικότητά μας. Είναι πολύ φυσικό να συζητάμε το παρόν και το μέλλον μας σε αυτούς τους μαγικούς τόπους και να διαμορφώνουμε την κληρονομιά για τις επόμενες ευρωπαϊκές γενιές”.

Η Mariya Gabriel, Επίτροπος της ΕΕ για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, μοιράστηκε επίσης το μήνυμά της για την υποστήριξη: «Η πολιτιστική κληρονομιά βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού μας έργου. Είναι η ψυχή και οι αξίες της Ευρώπης. Ανήκει σε όλους μας και είναι μια εξαιρετική πηγή μοναδικών και δημιουργικών θέσεων εργασίας που δείχνουν τον πλούτο της Ευρώπης. Πιστεύω ότι η έκκληση της Europa Nostra να κινητοποιήσει τους ευρωπαίους πολίτες σε εμπνευσμένες συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς, θα συμβάλει στις πρωτοβουλίες μας της ΕΕ – τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus, προσφέροντας έτσι καινοτόμες λύσεις για οικοδομώντας πιο βιώσιμο, ανθεκτικό και όμορφο μέλλον μαζί».

Τέλος, ο  Jimmy Jamar, επικεφαλής του Γραφείου των Βρυξελλών της Europa Nostra. «Για πρώτη φορά, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ξεκίνησαν δύο σημαντικές πρωτοβουλίες βασισμένες σε μεγάλο βαθμό στη συμμετοχή των πολιτών, δηλαδή τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης και το νέο ευρωπαϊκό Bauhaus. Πιστεύουμε βαθιά ότι οι τόποι κληρονομιάς, τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές, συμβάλλουν στην ευημερία των πολιτών και στην αίσθηση του ότι ανήκουν και ως εκ τούτου παρέχουν ιδανικές ρυθμίσεις, για ευφάνταστες συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Είμαστε χαρούμενοι που τόσες πολλές εξέχουσες οργανώσεις και άτομα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν ήδη δεσμευτεί να συνεισφέρουν».

Πληροφορίες στο Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»-Μέλος Europa Nostra στο E-Mail : perrevianet@gmail.com, Mobile: +30-6974-881944- Σκριάπας Κων/νος-Πρόεδρος ΔΣwww.perrevia.net.gr.