Η Europa Nostra και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανακοίκωσαν τους 7 πιο απειλούμενους τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης για το 2025

Το  Δίκτυο «Περραιβία» συμμετέχει στις διαδικασίες ως  τακτικό Μέλος του περίφημου Ευρωπαϊκού Δικτύου  Europa Nostra

 

Ο κατάλογος με τα 7 πιο απειλούμενα μνημεία και τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2025 δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025, από την Europa Nostra , το κορυφαίο δίκτυο της κοινωνίας των πολιτών στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) . Από την έναρξή του το 2013, το Πρόγραμμα 7 πιο απειλούμενων έχει γίνει μια βασική πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών, αφιερωμένη στη διάσωση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς σε κίνδυνο, ενεργώντας ως καταλύτης για την κινητοποίηση εμπειρογνωμοσύνης, την ανάσχεση της ακατάλληλης ανάπτυξης ή/και την εξασφάλιση της απαραίτητης δημόσιας και ιδιωτικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης. Κάθε καταγεγραμμένος χώρος είναι επιλέξιμος για επιχορήγηση της ΕΤΕπ για την πολιτιστική κληρονομιά ύψους 10.000 ευρώ για να βοηθήσει στην υλοποίηση μιας συμφωνημένης δραστηριότητας που θα συμβάλει στη διατήρηση του χώρου.

 

Αυτά είναι τα 7 πιο απειλούμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2025 :

Η ανακοίνωση έγινε σε μια διαδικτυακή εκδήλωση, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Guy Clausse , Αντιπρόεδρος της Europa Nostra, και ο Shiva Dustdar , Επικεφαλής και Διευθυντής του Ινστιτούτου της ΕΤΕπ, στην οποία συμμετείχε ο Glenn Micallef , Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, τη Νεολαία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό μεταξύ των γενεών. Υποψηφιότητες και εκπρόσωποι των επιλεγμένων τοποθεσιών συνέβαλαν στη διαδικτυακή εκδήλωση, η οποία προσέλκυσε συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Ο φετινός κατάλογος περιλαμβάνει τρία μνημεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς – το Κάστρο Nyborg, το Κάστρο της Μονεμβασιάς και τους Κήπους του Πύργου Victoria στο Λονδίνο – που απειλούνται από την κατασκευή νέων επεμβατικών κτιρίων και ακατάλληλα αναπτυξιακά έργα. δύο μοντερνιστικά κτίρια – το συγκρότημα Generalštab στο Βελιγράδι και το κολυμβητήριο Valhalla στο Γκέτεμποργκ – υπό άμεσο κίνδυνο κατεδάφισης. και δύο μνημεία θρησκευτικής κληρονομιάς – η Μονή και ο Οικισμός Αρακελώτς και η Μεγάλη Συναγωγή στην Όρλα – που απειλούνται από παραμέληση ή έλλειψη χρηματοδότησης, αντίστοιχα.

Οι 7 τοποθεσίες επιλέχθηκαν με βάση την κληρονομική τους σημασία και την πολιτιστική τους αξία, καθώς και με βάση τον σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν. Το επίπεδο δέσμευσης των τοπικών κοινοτήτων ή/και η δέσμευση των φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για τη διάσωση αυτών των τοποθεσιών θεωρήθηκαν κρίσιμης προστιθέμενης αξίας. Ένα άλλο κριτήριο επιλογής ήταν η δυνατότητα καθεμιάς από τις τοποθεσίες να λειτουργήσει ως μοχλός βιώσιμης κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.

Οι 7 φιναλίστ επιλέχθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Europa Nostra μεταξύ των 14 μνημείων και τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς που είχαν προηγουμένως επιλεγεί από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του Προγράμματος 7 πιο απειλούμενων . Οι υποψηφιότητες των τοποθεσιών για το 7 πιο απειλούμενο πρόγραμμα 2025 έγιναν ή επικυρώθηκαν από μέλη της Europa Nostra , καθώς και από μέλη της European Heritage Alliance .

Ομάδες εμπειρογνωμόνων που εκπροσωπούν την Europa Nostra και το Ινστιτούτο ΕΤΕπ, μαζί με τους οργανισμούς και τα άτομα που υπέδειξαν τις 7 επιλεγμένες τοποθεσίες και άλλους εταίρους, θα συλλέξουν τώρα πληροφορίες και θα συναντηθούν με βασικά ενδιαφερόμενα μέρη για να αξιολογήσουν τους χώρους και να εκδώσουν μια τεχνική έκθεση με συστάσεις για δράση.

Μηνύματα από βασικούς εκπροσώπους της Europa Nostra, του Ινστιτούτου ΕΤΕπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Αντιπρόεδρος της Europa Nostra, Guy Clausse , δήλωσε: « Μαζί με τους εταίρους μας, ευρωπαίους και εθνικούς, θα παρέχουμε στην κοινωνία των πολιτών και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη, θα εντοπίσουμε πιθανές πηγές χρηματοδότησης και θα κινητοποιήσουμε το ευρύ μας δίκτυο για να υποστηρίξουμε τις τοπικές προσπάθειες για τη διάσωση των 7 πιο απειλούμενων τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη κοινότητες σε όλη την ήπειρό μας και πέρα ​​από αυτήν .»

 

Ο Επικεφαλής και Διευθυντής του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Shiva Dustdar , δήλωσε: « Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινής ταυτότητας, της οικονομικής ζωτικότητας και της ιστορικής κληρονομιάς της. Διατήρηση για την αντιμετώπιση ευρύτερων κοινωνικών προκλήσεων Η προστασία αυτών των περιοχών αποτελεί επένδυση στον πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Ευρώπης, διασφαλίζοντας ότι η αξία τους θα διαρκέσει για τις επόμενες γενιές .

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, τη Νεολαία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, Glenn Micallef , δήλωσε: « Ο πολιτισμός εμπλουτίζει τις ζωές μας και είναι η συλλογική μας ευθύνη να τον φροντίζουμε σωστά. πολιτιστικοί και δημιουργικοί τομείς Η προβολή των πιο απειλούμενων τοποθεσιών και μνημείων της Ευρώπης μας βοηθά να προσδιορίσουμε πού πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ώστε οι μελλοντικές γενιές να την απολαύσουν .»

Από τη Δανία στη Σερβία, διατηρώντας την κοινή κληρονομιά και ταυτότητα της Ευρώπης

Το να είσαι στη λίστα με τους 7 πιο απειλούμενους λειτουργεί ως καταλύτης δράσης και ως κίνητρο για κινητοποίηση της απαραίτητης δημόσιας ή ιδιωτικής στήριξης. Τελικά, η καταχώριση συμβάλλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης. ενισχύει επίσης την αίσθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και το αίσθημα του ανήκειν σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα.

Μονή και Οικισμός Αρακελώτς, ΑΡΜΕΝΙΑ

Το μοναστήρι και ο οικισμός Arakelots, κρυμμένο μέσα στα δάση της περιοχής Tavush στη βόρεια Αρμενία, είναι ένα στολίδι μεσαιωνικής κληρονομιάς. Τα απομεινάρια του οικισμού περιλαμβάνουν ένα ζευγάρι εκκλησιών, ένα καραβανσεράι, ένα ελαιουργείο και τη γέφυρα Sranots, που αφηγούνται συλλογικά την ιστορία ενός ζωντανού μεσαιωνικού εμπορικού κόμβου στον Αρμενικό Δρόμο του Μεταξιού.

Παρά την ιστορική του εξέχουσα θέση, το θρησκευτικό και κοσμικό σύνολο έχει εγκαταλειφθεί από τον 17ο αιώνα. Η καταπάτηση της βλάστησης, η δομική αποσύνθεση και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα θέτουν σε κίνδυνο τη διατήρησή της. Η επισφαλής κατάστασή της, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων και των περιβαλλοντικών προκλήσεων, απαιτεί άμεση δράση.
Προτάθηκε από ένα μεμονωμένο μέλος της Europa Nostra, την Δρ. Jasmine Dum-Tragut από το Τμήμα Αρμενικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία, με την υποστήριξη ενδιαφερόμενων μερών από την Αρμενία.

Κάστρο Nyborg, ΔΑΝΙΑ

Το Κάστρο Nyborg είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα βασιλικά κάστρα της Δανίας από τον Μεσαίωνα. Ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα και τροποποιήθηκε με αναγεννησιακά χαρακτηριστικά κατά τον 16ο αιώνα. Παρά την εξαιρετική ιστορική και πολιτιστική του αξία και τις νομικές προστασίες του, το Κάστρο Nyborg απειλείται από ένα επεμβατικό κατασκευαστικό έργο. Η ανάπτυξη στοχεύει στην κατασκευή ενός νέου κέντρου πληροφόρησης, έκτασης άνω των 2.000μ², στην αρχαιολογική αυλή του κάστρου και απευθείας στη μεσαιωνική βάση και τα υποκείμενα πολιτιστικά κατάλοιπα της βόρειας πλευράς του, καθώς και μια δευτερεύουσα δομή για να φιλοξενήσει λειτουργίες υποστήριξης.

Το 2020 το ανώτατο εθνικό «Συμβούλιο Καταγγελιών» είχε κηρύξει το έργο παράνομο, συμφωνώντας ότι «παραβιάζει τους νόμους της Δανίας» και θα είχε ως αποτέλεσμα «ανεπανόρθωτες ζημιές στο προστατευόμενο κάστρο». Ωστόσο, ο Υπουργός Πολιτισμού της Δανίας αποφάσισε να παρακάμψει την απόφαση του «Συμβουλίου Παραπόνων» και έλαβε, στις 19 Δεκεμβρίου 2024, την ευνοϊκή ψήφιση από το Δανικό Κοινοβούλιο ενός νέου ειδικού νόμου που κανονικά χρησιμοποιείται για να επιτρέψει έργα σε ζωτικής σημασίας υποδομές, παραμερίζοντας τις υπάρχουσες νομικές προστασίες και μειώνοντας σημαντικά τη δυνατότητα χρήσης του πλαισίου νομικών καταγγελιών από τους ενδιαφερόμενους.
Προτάθηκε από  την «Kultur & Arv» με την υποστήριξη άλλων σημαντικών οργανισμών και ειδικών.

Κάστρο Μονεμβασιάς, ΕΛΛΑΔΑ

Με κατασκευές από τη βυζαντινή έως τη σύγχρονη εποχή, η Μονεμβασιά έχει προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το Κάστρο της Μονεμβασιάς είναι σκαρφαλωμένο σε έναν τεράστιο ασβεστολιθικό βράχο με απότομους βράχους, που προεξέχουν από τη νοτιοανατολική ακτή της Πελοποννήσου. Ο βράχος συνδέεται με τη στεριά με ισθμό και γέφυρα.

Η κύρια απειλή για τη Μονεμβασιά βρίσκεται σε ένα σχέδιο για ένα τελεφερίκ που προωθείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον τοπικό δήμο. Το έργο του τελεφερίκ κινδυνεύει σαφώς να μειώσει την περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία του συνολικού χώρου, να υποτιμήσει την εμπειρία των επισκεπτών και να απειλήσει την οπτική ακεραιότητα του τοπίου.
Προτάθηκε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ – Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς , η οποία προτείνει την αντικατάσταση του σχεδίου για τελεφερίκ με σχέδιο ανελκυστήρα επιβατών για τη βελτίωση της προσβασιμότητας της Άνω Πόλης.

Μεγάλη Συναγωγή στην Όρλα της ΠΟΛΩΝΙΑΣ

Η Μεγάλη Συναγωγή στην Όρλα, που ιδρύθηκε το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, βρίσκεται στην κομητεία Bielsk στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας, με τη Λευκορωσία. Το εσωτερικό του κτιρίου αντανακλούσε τις επιρροές του Μπαρόκ και της Αναγέννησης και το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμά του ήταν η κιβωτός της Τορά.

Ως αποτέλεσμα του Ολοκαυτώματος, το κτίριο χρησίμευσε ως αποθήκη περιουσίας που έκλεψαν οι Γερμανοί στρατιώτες και η κιβωτός καταστράφηκε. Το κτίριο δεν χρησιμοποιείται πλέον ως συναγωγή, και υποφέρει από σοβαρή κατάσταση σήψης και δομικής φθοράς. Ανήκει στο Ίδρυμα για τη Διατήρηση της Εβραϊκής Κληρονομιάς στην Πολωνία , το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός πολυπολιτισμικού και εκπαιδευτικού κέντρου στο κτίριο μετά την πλήρη ανακαίνισή του. Ωστόσο, η ικανότητα τοπικής χρηματοδότησης είναι ανεπαρκής για αυτό.
Προτάθηκε από το Future for Religious Heritage , μέλος της European Heritage Alliance .

Μοντερνιστικό συγκρότημα Generalštab στο Βελιγράδι, ΣΕΡΒΙΑ

Αυτό το συγκρότημα που αποτελείται από δίδυμα κτίρια, σχεδιασμένο από τον Nikola Dobrović και χτίστηκε μεταξύ 1953 και 1964, αποτελεί εμβληματικό σύμβολο της μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στη Σερβία. Γνωστό τοπικά ως Generalštab, αυτό το μοντερνιστικό συγκρότημα χτίστηκε για να στεγάσει το Γενικό Επιτελείο και το Υπουργείο Άμυνας. Σημαντικά τμήματα του κτιρίου υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ το 1999.

Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι η σερβική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με ιδιώτη επενδυτή από τις ΗΠΑ για την κατεδάφιση του συγκροτήματος προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για ένα μεγάλης κλίμακας έργο ανάπλασης ξενοδοχείου και ακινήτων προκάλεσε οργή του κοινού. Η προτεινόμενη ανάπλαση θα καταστρέψει ένα προστατευόμενο κτίριο και θα είχε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην προστατευόμενη ιστορική διοικητική συνοικία στο κέντρο του Βελιγραδίου. Επιπλέον, μια τέτοια ανάπλαση θα παραβίαζε τη νομική προστασία αυτού του αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού συνόλου, το οποίο εισήχθη το 2005 αλλά αφαιρέθηκε στα τέλη του 2024 από την κυβέρνηση της Σερβίας κατά παράβαση των διατάξεων του Εθνικού Νόμου για την Πολιτιστική Κληρονομιά και κατά της άποψης των ειδικών του Εθνικού Ινστιτούτου Προστασίας Μνημείων.
Προτάθηκε από την Europa Nostra Σερβίας με την υποστήριξη 22 οργανισμών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, που υποστηρίζουν την αποκατάσταση και την πιθανή προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση του Μοντερνιστικού Συγκροτήματος Generalštab για δημόσιους σκοπούς.

Valhalla Swimming Hall, Γκέτεμποργκ, ΣΟΥΗΔΙΑ

Το Valhalla Swimming Hall στο Γκέτεμποργκ είναι μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις κολύμβησης εσωτερικού χώρου στη Σκανδιναβία και προσελκύει σχεδόν μισό εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο. Αντιπροσωπεύει τόσο μια σημαντική έκφραση της πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής διακόσμησης της δεκαετίας του 1950, όσο και μια σημαντική ανακάλυψη για μια νέα ευθύνη για τη δημόσια υγεία.

Το Κολυμβητήριο Valhalla έχει αναγνωριστεί ως ένα πολιτιστικά και ιστορικά πολύτιμο κτίριο στο πρόγραμμα διατήρησης της πόλης, πράγμα που σημαίνει ότι η διατήρησή του θεωρείται δημόσιου ενδιαφέροντος. Ωστόσο, απειλείται με κατεδάφιση λόγω των σχεδίων του δήμου του Γκέτεμποργκ για την κατασκευή ενός νέου, μεγαλύτερου χώρου άθλησης και ψυχαγωγίας.
Προτάθηκε από την Europa Nostra της Σουηδίας , η οποία υπερασπίζεται τη διατήρηση του κτιρίου για αρχιτεκτονικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Victoria Tower Gardens, Λονδίνο, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Εν μέρει στο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Παλατιού του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο, το Victoria Tower Gardens είναι ένα μικρό δημόσιο πάρκο που προσφέρει μια ήσυχη όαση για βουλευτές, κατοίκους της περιοχής και τουρίστες για περισσότερα από 150 χρόνια. Συχνά χρησιμοποιείται για δημόσιες εκδηλώσεις, επιδείξεις και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις.

Το Victoria Tower Gardens απειλείται σοβαρά από την προτεινόμενη κατασκευή ενός εθνικού Μνημείου και Κέντρου Εκμάθησης του Ολοκαυτώματος, το οποίο θα κυριαρχούσε σε ολόκληρο το νότιο μισό των κήπων. Ψηλά μεταλλικά και τσιμεντένια πτερύγια που αντιπροσωπεύουν το μνημείο θα εκτείνονταν σε όλο το πλάτος των κήπων. Εάν κατασκευαστεί σε αυτή τη θέση, το μνημείο θα μεταμορφώσει αμετάκλητα τον χαρακτήρα και τις χρήσεις του αστικού χώρου των κήπων, καθώς και θα μειώσει την ανθεκτικότητα του πάρκου στις αλλαγές του κλίματος και τα επίπεδα βροχοπτώσεων.
Προτάθηκε από την Europa Nostra UK με το London Parks & Gardens που μαζί με άλλους οργανισμούς πολιτιστικής κληρονομιάς υποστηρίζουν μια εναλλακτική τοποθεσία για αυτό το σημαντικό έργο.

Το πρόγραμμα ¨7 Μνηεμία σε κίνδυνο»

Το πρόγραμμα 7 πιο απειλούμενα είναι μια πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών αφιερωμένη στη διαφύλαξη της υπό εξαφάνιση κληρονομιάς της Ευρώπης. Αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2013, διευθύνεται από την Europa Nostra σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων . Έχει επίσης την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δικτυακού έργου Europa Nostra Heritage Agora (2025-2028).
Για να τιμήσει τη 10η επέτειο του 7 πιο απειλούμενου προγράμματος το 2023, η ΕΤΕπ κυκλοφόρησε το φυλλάδιο «Σώζοντας το παρελθόν – Διαμορφώνοντας το μέλλον» , το οποίο υπογραμμίζει ορισμένες από τις ιστορίες επιτυχίας και τη σημασία της συμμετοχής της κοινότητας. Από την έναρξη του προγράμματος, έχουν επιλεγεί 70 απειλούμενα μνημεία και τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς (από κάστρα μέχρι γέφυρες, εργοστάσια και εκκλησίες) από 33 χώρες σε όλη την Ευρώπη.

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , που πρωτοστατεί σε εθνικό επίπεδο στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς  και τη δημιουργία του λεγόμενου Ψηφιακού Ελληνικού Πολιτισμού  και έχει, επανειλημμένα,  βραβευτεί γι΄ αυτό σε πανελλήνιο, αλλά και διεθνή διαγωνισμό ( 2019,2023 και 2024), αφού είναι ο Φορέας  που θεσμοθέτησε για την Ελλάδα , μαζί με Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, τα περίφημα  πανελλήνια συνεδρία Ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς ( ήδη προκήρυξε το 6ο κατά σειρά συνέδριο ,που διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια στην Ελλάδα, για τον ερχόμενο Νοέμβριο 2025 , έχει συστήσει ειδική επιστημονική επιτροπή, προκειμένου να υποστηρίξει αυτή την ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια και να βοηθήσει στη σύνταξη των προτάσεων των ενδιαφερόμενων προς την Europa Nostra, αφού αυτές μπορούν να υποβληθούν ,μόνο μέσω ενός Μέλους του παραπάνω Δικτύου , όπως είναι δηλ. το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» για την Ελλάδα. (www.perrevia.net.gr, E-Mail: perrevianet@gmail.gr  , με την ένδειξη «7 Most Endangered»  )

 

Για το Δίκτυο «Περραιβία»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ

 

ΚΩΝ. ΣΚΡΙΑΠΑΣ