ΑΘΗΝΑ 20/4/2019 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2/22-4-2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής και Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”
Δραματικά επίκαιρα τα Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διοργανώνονται σε Ελλάδα και Κύπρο
Με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων
Στην Αθήνα το 3ο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 25-27/9/2019
Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως
Άρχισαν οι εγγραφές στο www.euromed-dch.eu

epa07508972 Flames on the roof of the Notre-Dame Cathedral in Paris, France, 15 April 2019. A fire started in the late afternoon in one of the most visited monuments of the French capital. EPA/IAN LANGSDON


Την οδύνη τους ,αλλά και τη συμπαράστασή τους προς τη Γαλλία εκφράζουν οι Φορείς διοργάνωσης των Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Ελλάδα και Κύπρο, που είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, για τη μεγάλη καταστροφή που συντελέστηκε, πριν λίγες μέρες, σε ένα εμβληματικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς , στην Παναγία των Παρισίων, προκαλώντας παγκόσμια θλίψη ,αλλά και ανησυχία για την προστασία παγκόσμιων πολιτιστικών αγαθών, ακόμα και από τυχαία γεγονότα.
Με την ευκαιρία αυτή επισημαίνουν την τεράστια ευθύνη που έχουν, διαχρονικά, οι κυβερνήσεις όλων των κρατών, αλλά και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα , να ερευνoύν, να καταγράφουν, να ψηφιοποιούν , να διασώζουν, αλλά και να αναδεικνύουν τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο που έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα το ανθρώπινο γένος, με σκοπό, σε περίπτωση καταστροφών, να μπορούν να τον επανορθώνουν και να τον παραδώσουν ακέραιο στις επόμενες γενιές.
Λαμβάνοντας υπόψη , τις τελευταίες καταστροφές ,που έγιναν σε διάφορα σημεία του πλανήτη (π.χ. Παλμύρα, Μοσούλη, Παρίσι κ.ά.) , από φυσικές καταστροφές , από πολέμους ,τρομοκρατικές ενέργειες ή και άλλες αιτίες , οι Φορείς που έχουν θεσμοθετήσει για την Κύπρο, από το 2006, τα παγκόσμια Συνέδρια Ψηφιοποίησης EuroMed και για την Ελλάδα από το 2015 τα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς -EuroMed, επισημαίνουν την άμεση ανάγκη της διάσωσης, της καταγραφής και της ψηφιοποίησης του Ελληνικού Πολιτισμού, που αποτελεί λαμπρό παράδειγμα και οδηγό για την παγκόσμια κοινότητα.
Δραματικά επίκαιρα τα Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Ελλάδα και Κύπρο
Αξίζει να σημειωθεί ,ότι, υπό το πρίσμα των κινδύνων που διατρέχουν τα μνημεία μας ( αρχαιολογικά ,βυζαντινά ,θρησκευτικά κλπ) , υπάρχει δραματική ανάγκη δημιουργίας εθνικής στρατηγικής για την ψηφιοποίηση του πολιτιστικού μας αποθέματος , με τη χρήση των νέων τεχνολογιών .
Για τους παραπάνω λόγους , τα πρωτοπόρα και καινοτόμα Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς , που διοργανώνονται σε Ελλάδα και Κύπρο, ανά έτος, αποδεικνύονται δραματικά επίκαιρα και εθνικά χρήσιμα , γιατί μέσα από αυτά επιτυγχάνεται ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών για τα αποτελέσματα της έρευνας στην πολιτιστική κληρονομιά και τις ψηφιακές τεχνολογίες , συζητούνται οι τρέχουσες και οι μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο και δημιουργούνται οι απαραίτητες συνέργειες μεταξύ Φορέων της Ελλάδας και της Κύπρου ,αλλά και με τα μεγαλύτερα Ερευνητικά Εργαστήρια και Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο ,που στέλνουν εκπροσώπους τους, για την καλύτερη αξιοποίηση των ίσων ευκαιριών μέσα στην Ευρώπη και πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς ,αλλά και παγκόσμιους πόρους, που προορίζονται για τον Πολιτισμό.
Συγκεκριμένα, ο κύριος στόχος των Συνεδρίων είναι η διεπιστημονική και πολύ-επιστημονική έρευνα για την προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση, μαζική ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και προβολή της υλικής και άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τη χρήση μοντέρνων τεχνολογιών στον τομέα της Πληροφορικής, φέρνοντας κοντά ερευνητές, επιστήμονες, τεχνοκράτες και επαγγελματίες, ούτως ώστε να διερευνηθούν τα πιο επείγοντα ζητήματα που αφορούν την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στα Συνέδρια αυτά γίνεται η παρουσίαση εξαιρετικών εργασιών και συμμετέχουν ως εισηγητές εκπρόσωποι Ελληνικών και Κυπριακών Υπουργείων , Ελληνικών και Κυπριακών Πανεπιστημίων , ερευνητικών κέντρων ,αλλά και σημαντικότατοι ανεξάρτητοι επιστήμονες και ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο ,που εμπλέκονται με κάθε τρόπο στο μεγάλο θέμα της μελέτης ,έρευνας και διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , παρουσιάζοντας ,μάλιστα ,τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των τεχνολογιών αιχμής και έξυπνων συστημάτων , τα χρηματοδοτικά εργαλεία μεγάλων ερευνητικών προγραμμάτων και διακρατικών συνεργασιών ,ενώ καλούνται, ως Keynote Speakers, αναγνωρισμένοι επιστήμονες, που πρωτοπορούν στο μεγάλο θέμα της ψηφιοποίησης και της διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τα δύο πρώτα – πρωτοπόρα και καινοτόμα για την Ελλάδα- Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ,που διοργανώθηκαν μέχρι σήμερα (Βόλος 24-26/9/2015 και Βόλος 1-3/12/2017 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ) , είχαν εξαιρετική επιτυχία, αγκαλιάστηκαν από όλη την επιστημονική κοινότητα και συμμετείχαν στο καθένα 500 σύνεδροι ,που προέρχονταν από την Ελλάδα ,την Κύπρο και από δεκάδες χώρες του κόσμου, ενώ οι εισηγήσεις και οι εισηγητές ήταν εκατοντάδες και παρουσίασαν όλες τις εξελίξεις και τις πολιτικές πάνω στη ψηφιοποίηση και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ανθρώπου.

Πρωτοβουλίες των Διοργανωτών για τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Ψηφιοποίησης
Το ΤΕΠΑΚ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, που καθιέρωσαν αυτά τα σημαντικά Συνέδρια, έχουν, ήδη, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, διοργανώσει, δύο στρογγυλές τράπεζες στην Αθήνα ( Μάϊος 2016 και Μάϊος 2018) , που είχαν ως βασική πρόταση συζήτησης τη δημιουργία ενός εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιά ς και τη δημιουργία Εθνικών Επιτροπών σε Ελλάδα και Κύπρο , αλλά και μιας Διακρατικής Επιτροπής, για τη δημιουργία του Ψηφιακού Ελληνικού Πολιτισμού, με σκοπό την προστασία , τη διάσωσή του, αλλά και την ανάδειξή του σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας ρεύμα Πολιτιστικού Τουρισμού ( Αρχαιολογικού ,θρησκευτικού, λαογραφικού κλπ)..
Στις Στρογγυλές αυτές Τράπεζες συμμετείχαν εκατοντάδες επιστήμονες και εκπρόσωποι Υπουργείων, μουσείων και διεθνών πολιτιστικών οργανισμών και έχει σταλεί σχετική επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό ,αλλά και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα , η Κύπρος να έχει συστήσει, ήδη, την εθνική της επιτροπή Ψηφιοποίησης .
Παράλληλα, η οργανωτική επιτροπή των Συνεδρίων Ψηφιοποίησης , έχει επισκεφτεί δύο φορές την Α.Θ. Παναγιότητα Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, υπό την Αιγίδα του οποίου τελούν τα Πανελλήνια Συνέδρια, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για τη διάσωση και ανάδειξη του θρησκευτικού πολιτιστικού αποθέματος της Ορθοδοξίας.
Τέλος ,σημειώνεται ότι ξεκίνησαν οι εγγραφές για το 3ο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς -EuroMed 2019 , που διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε δύο (2) χρόνια, μέσα από το επίσημο site http://www.euromed-dch.eu, και που, φέτος , θα φιλοξενηθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Πανεπιστημιούπολη 2) και τελεί, για μια ακόμα φορά, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου , ενώ υποστηρίζεται από πολλά Υπουργεία Ελλάδας και Κύπρου και πολλούς παγκόσμιους επιστημονικούς Οργανισμούς.

Με Εκτίμηση

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου
• ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ -ΚΥΠΡΟΣ
• ΘΕΟΔ.ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ,ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΛΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ , ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ -ΕΛΛΑΔΑ
• ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Ονοματεπώνυμο Φορέας Στοιχεία Επικοινωνίας
ΚΥΠΡΟΣ
Dr Μαρίνος Ιωαννίδης Καθηγητής-Διευθυντής Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΤΕΠΑΚ (UNESCO Chair on Digital Cultural Heritage και EUERA Chair on Digital Cultural Heritage (Λεμεσός – ΚΥΠΡΟΣ) E-Mail: marinos.ioannides@cut.ac.cy
ΕΛΛΑΔΑ
Dr Θεόδωρος Γκανέτσος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής -Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής-Σχολή Μηχανικών – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – ΕΛΛΑΔΑ E-Mail:
ganetsos@uniwa.gr
Dr Ιωάννης Βαραλής Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – ΒΟΛΟΣ – ΕΛΛΑΔΑ E-Mail: iovaralis@uth.gr
Ηλίας Νομπιλάκης τ. Καθηγητής Συντήρησης Λίθου ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ – ΑΘΗΝΑ – ΕΛΛΑΔΑ E-Mail: elnobil@hotmail.com
Κων/νος Σκριάπας Οικονομολόγος -Σύμβουλος Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας- Πρόεδρος ΔΣ Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”- Δευτεροβάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών – ΕΛΛΑΔΑ E-Mail: skriapask@gmail.com, Mobile:++30-6974-881944