Αθήνα ,3/9/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τιμάται ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 7 μ.μ. στο «Σπίτι της Κύπρου» στο Σύνταγμα

 

  

Μια  όμορφη τιμητική εκδήλωση για την  Α.Ε. τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας  στην Ελλάδα

και Πρύτανη του Διπλωματικού Σώματος Δρ Κυριάκο Κενεβέζο, διοργανώνουν,  με πρωτοβουλία τους, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 7 μ.μ., στο Σπίτι της Κύπρου,  Ξενοφώντος 2Α  στο Σύνταγμα-Αθήνα,  οι  Φορείς υλοποίησης των Πανελλήνιων Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που είναι το  Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής / Εργαστήριο Μη-καταστροφικών τεχνικών και μεθοδολογιών διάγνωσης της Σχολής Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου/Έδρα UNESCO και Έδρα EU-ERA και το Δίκτυο «Περραιβία»  –Δευτεροβάθμιος Οργανισμός Πολιτισμού και Επιστημών.

Οι ι παραπάνω Φορείς παίρνουν αυτή την ευγενική όσο και εξαιρετική πρωτοβουλία  τιμής και σεβασμού ,θεωρώντας ότι  αποτελεί υποχρέωση της επιστημονικής κοινότητας  και της  Κοινωνίας των Πολιτών, να τιμούν  ανθρώπους που, από τη θεσμική τους θέση, συμβάλλουν τα μέγιστα στην πρόοδο της κοινωνίας και της Επιστήμης, αλλά και  στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Σημαντικοί ομιλητές στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα

 Ομιλητές στη σημαντική αυτή εκδήλωση, που δείχνει το εξαιρετικό επίπεδο και το βάθος της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, θα είναι  η Α.Ε. τ. Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας  Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος με θέμα: «Ο  Ελληνικός Πολιτισμός και η συμβολή του στη διαμόρφωση του παγκόσμιου Πολιτισμού» και ο Γενικός Γραμματέας   Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης  με θέμα : «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διπλωματία».

 Σημαντική η συμβολή του Πρέσβη στην ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού

 Σημειώνεται ότι ο Πρέσβης κ. Κυρ. Κενεβέζος  στήριξε και εμβάθυνε τη συνεργασία των δύο χωρών, Ελλάδας και Κύπρου, σε θέματα Πολιτισμού, καθώς και τη συνεργασία Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων σε όλον τον κόσμο, μέσα από τη θεσμοθέτηση των Πανελλήνιων Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ παράλληλα συνέβαλε, μέσα από τρία διεθνή  Forums, στη δημιουργία θεσμικών οργάνων για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την ανάδειξη του Ελληνικού και Κυπριακού Πολιτισμού σε όλο τον κόσμο .

Οι πρωτοβουλίες του αυτές συνέβαλαν  θετικά  στη γνωριμία των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων, απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ τους , στη μεταφορά τεχνογνωσίας ,στη διασύνδεση Ελληνικών και Κυπριακών πανεπιστημίων με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα  σε όλο τον πλανήτη, στην άνθηση των Επιστημών και των νέων τεχνολογιών , στην καινοτομία, στην παιδεία, στον πολιτιστικό τουρισμό , στη διεκδίκηση και αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πόρων για την παραγωγή σημαντικού επιστημονικού έργου, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και τέλος στην ανάδειξη του  Ελληνικού Πολιτισμού σε όλο τον κόσμο.

 

Συγκεκριμένα:
1. Στήριξε, από την πρώτη στιγμή, το μεγάλο εγχείρημα των Πανελλήνιων Συνεδρίων Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς –EuroMed, που έγιναν θεσμός για την Ελλάδα και αποτελούν, πλέον, τη μεγάλη συνάντηση Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων , ανά δύο χρόνια, με θέμα τον Ελληνικό Πολιτισμό  (Ήδη πραγματοποιήθηκαν τα τέσσερα πρώτα, για τα οποία εκδόθηκαν τα Πρακτικά  και ανακοινώθηκε το 5ο για τις 15-18  Νοεμβρίου 2023 στη Λάρισα)  (www.euromed-dch.eu )

  1. Πραγματοποιήθηκαν , υπό την Αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα , δύο Στρογγυλές Τράπεζες ( 2016 και 2018) και ένα Διεθνές Forum (2021)μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, με σκοπό την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών με επίκεντρο τον Πολιτισμό και τη θεσμοθέτηση εθνικών και διακρατικών οργάνων, για τη δημιουργία Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την ψηφιοποίηση και την ανάδειξη του Ελληνικού και Κυπριακού Πολιτισμού.

Μια διεθνής συνεργασία που κρατάει χρόνια

Σημειώνεται ότι οι Φορείς της διοργάνωσης της εκδήλωσης στο «Σπίτι της Κύπρου» (Τεχνολογικό Παν/μιο Κύπρου, Παν/μιο  Δυτικής Αττικής και  Δίκτυο «Περραιβία»),  συνεργάζονται στενά για την ανάδειξη του Ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο ,διοργανώνουν συνέδρια, σεμινάρια ,διεθνή forums , προετοιμάζουν τους εξειδικευμένους επιστήμονες του αύριο στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και προωθούν την καινοτομία, την παιδεία, τις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, τη δημιουργική βιομηχανία, τον δημιουργικό τουρισμό, την πολιτιστική διπλωματία και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών.

Δηλώσεις συμμετοχής με φυσική παρουσία  ΕΔΩ :https://forms.gle/kr5S9vrZ226JpCeN8 , ενώ για την παρακολούθηση της εκδήλωσης μέσω  Internet μπορείτε να συνδεθείτε εδώ : https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=14769 .

Η Οργανωτική Επιτροπή:

Μαρίνος Ιωαννίδης–Κύπρος

Θεόδωρος Γκανέτσος, Ιωάννης Βαραλής,  Ηλίας Νομπιλάκης,

Κωνσταντίνος Σκριάπας– Ελλάδα