Θεσσαλία- Ελλάδα, 5/4/2021                                                                   Αρ. Πρωτ.:  1901/5-4-2021

ΕΞΑΙΡ. ΕΠΕΙΓΟΝ

 

Προς

Αξιότιμο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

κ. Κωσταντίνο Σκρέκα

E-Mail: secmin@ypen.gr

Αξιότιμο Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος

κ. Νίκο Ταγαρά

E-Mail: secdepmin.per@ypen.gr

 

Κοινοποίηση:.

Αξιότιμο Γενικό Γραμματέα Αστικού Περιβάλλοντος, ΥΠΕΝ

κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη

E-Mail: ebako@mail.ntua.gr

 

Θέμα: “ Προστασία του Ιστορικού Κτιριακού Αποθέματος- Ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών και ορθολογική  αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ και κ. Γ.Γ.

 

Κατ’ αρχή θέλουμε να σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο έργο σας από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας και κατά δεύτερο να σας καταθέσουμε τις απόψεις μας για ένα σημαντικό θέμα ,που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά άμεσα το ΥΠΕΝ.

Όπως, ίσως, γνωρίζετε, ο Φορέας  μας, το παγκόσμιο Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», από την ίδρυσή του το 2007 και μέχρι σήμερα, έχει στις προτεραιότητες του τη μελέτη , την ψηφιοποίηση ,τη διάσωση ,αλλά και την ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού, συνεργαζόμενο με πολλά πανεπιστήμια από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, με ερευνητικά εργαστήρια και επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης.

Στα πλαίσια αυτά , έχει θεσμοθετήσει για την Ελλάδα τα περίφημα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που τελούν υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, πολλών Υπουργείων και παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (ICOMOS,ICOM,Europa Nostra, UNESCO, E.E. κ.ά.),  όπου συναντώνται, κάθε δύο χρόνια, όλοι οι Έλληνες και Κύπριοι επιστήμονες, ανά τον κόσμο, με αντικείμενο τον Ελληνικό Πολιτισμό και τη διάσωσή του, έχει βραβευτεί το έτος 2019 , σε πανελλήνια καμπάνια, γιατί με τις πρωτοβουλίες του δημιουργεί την Ελλάδα του Αύριο, οι οποίες εκτός από τον Πολιτισμό, επεκτείνονται στο Περιβάλλον, την Κοινωνική Αλληλεγγύη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη,  καλείται να μεταφέρει τις καλές του πρακτικές ,εντός και εκτός Ελλάδος και αποτελεί πρότυπο στο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών.

Επίσης, το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» είναι πλήρες Μέλος του πολύ σημαντικού Ευρωπαϊκού Δικτύου  EUROPA NOSTRA ,που συνεργάζεται με την Ε.Ε. για τη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής πάνω στο Περιβάλλον και την Πολιτιστική Κληρονομιά, για τα επόμενα χρόνια.

Αφορμή της επιστολής μας αυτής είναι η κατάθεση και της δικής μας άποψης , ως Κοινωνίας των Πολιτών, στη  διαμόρφωση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο αυτή την περίοδο σχεδιάζεται και προτείνουμε να τύχει ολοκληρωμένης κυβερνητικής αντιμετώπισης το σοβαρότατο θέμα της συντήρησης και της διατήρησης παραδοσιακών κτιρίων , που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού και της ιστορίας μας .

Τα ιστορικά κτίρια είναι μέρος της  πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (απογραφή 2011) 478.707 κτήρια της Ελλάδας είναι κατασκευασμένα πριν το 1945. Αποτελούν το 12% του κτηριακού αποθέματος της Χώρας και έχουν ανάγκη ειδικής διαχείρισης. Τα κτήρια αυτά είναι δύσκολο ως αδύνατον να ενταχθούν στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, καθώς οι επεμβάσεις δεν είναι πάντα εφικτές.

Ένα πρόγραμμα όπως το «ΔΙΑΤΗΡΩ» θα βοηθήσει να προστατευθεί το πιο αξιόλογο κτηριακό απόθεμα της Ελλάδας, προϊόν επώνυμης και ανώνυμης (λαϊκής) αρχιτεκτονικής.

Οι επεμβάσεις για την προστασία των διατηρητέων ή ιστορικών κτηρίων αποτελούν ένα άμεσο μέτρο για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, τόσο στον κατασκευαστικό κλάδο όσο και στην παραγωγή δομικών υλικών, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση της εγχώριας αγοράς. Επίσης, θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να στηρίξουν τη εκπόνηση μελετών, των κατασκευαστικών έργων (μηχανικοί, μελετητές, συνεργεία κ.α), την παραγωγή προϊόντων (π.χ. κουφώματα, επιχρίσματα, πλαστικός διάκοσμος, κεραμίδια κ.α.) και τη διαχείριση των δράσεων προς την επίτευξη του στόχου αναβάθμισης και προστασίας των κτηρίων.

Επιπλέον, καθώς ο αριθμός «εγκαταλειμμένων», κενών, ετοιμόρροπων ή επικίνδυνα ετοιμόρροπων διατηρητέων ή ιστορικών κτηρίων αυξάνεται διαρκώς στα ιστορικά κέντρα της Αθήνας και των άλλων πόλεων και οικισμών της Χώρας μας (σύμφωνα με την πρόσφατη καταγραφή του ΥΠΕΝ σε Δήμους της Επικράτειας έχουν εγγραφεί 9.500 επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια), η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας μέσω άμεσων στερεωτικών εργασιών ή παρεμβάσεων αποκατάστασης καθίσταται επιβεβλημένη.

Καθώς, το Σύνταγμα της Ελλάδος (άρθρο 24) όσο και η Σύμβαση για την Προστασία της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (Σύμβαση της Γρανάδας) που επικυρώθηκε ομόφωνα από την Ελληνική Βουλή με τον Ν 2039/1992, το εν λόγω πρόγραμμα συντάσσεται με την εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική της αναγκαίας συνεχούς συντήρησης των ιστορικών κτηρίων.

Η Σύμβαση της Γρανάδας, που υπογράφτηκε στις 3 Οκτωβρίου 1985 από το Συμβούλιο της Ευρώπης, και στην Ελλάδα η κύρωση και δημοσίευσή της έγινε το 1992 (ΦΕΚ 13/04/1992) προβλέπει την οικονομική υποστήριξη για την καταπολέμηση της φθοράς.

Τιμώντας την ιστορία δημιουργούμε  την Ελλάδα του Αύριο

Η διάσωση και ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα των διατηρητέων κτηρίων είναι επωφελής για λόγος ιστορικούς και εθνικούς, καθώς μαρτυρούν τα επιτεύγματα των Ελλήνων στους περασμένους αιώνες κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Επιπρόσθετα, είναι επωφελής για λόγους οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης.  Συνοπτικά, τα οφέλη στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό είναι φανερά:

 • εξοικονόμηση ενέργειας
 • αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιοχές της Χώρας
 • αναβάθμιση συνθηκών διαβίωσης σε κτήρια που δεν παρέχουν σύγχρονες ανέσεις στους χρήστες τους
 • προστασία εξαιρετικής ιστορικής αξίας κτηρίων, ιδιαίτερα στην περίπτωση των άμεσα στερεωτικών έργων
 • προστασία της δημόσιας ασφάλειας π.χ. των διερχόμενων πεζών σε περίπτωση μερικής ή ολικής κατάρρευσης του κτηρίου
 • επανάχρηση κτηρίων

Η ενίσχυση των νέων τεχνολογιών μέσω της δράσης θα κινητοποιήσει  την οικονομική δραστηριότητα σε νέους τεχνολογικούς κλάδους προϊόντων και υπηρεσιών έντασης γνώσης, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης σε ανθρώπινο δυναμικό αυξημένων προσόντων. ‘Όσον αφορά το πλαίσιο των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Sustainable Development Goal 11) το προτεινόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο στοχεύει στην προστασία και αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος, μέσω της άμεσης επέμβασης σε αυτό, αλλά και στη μακροπρόθεσμη θωράκιση των παραδοσιακών οικισμών και ιστορικών τόπων της Χώρας μας, από τα προβλήματα που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στη δομημένη πολιτιστική κληρονομιά.

Η στόχευση αυτή ακολουθεί την Εθνική, Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια περιβαλλοντική πολιτική που αφορά στην κλιματική αλλαγή και στα μνημεία. Η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει άλλωστε πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο για το θέμα αυτό, συγκροτώντας πολυεπιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Πολιτισμού για να παρακολουθήσει τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής επί της πολιτιστικής κληρονομιάς και προτείνοντας σε συνεργασία με την UNESCO, τον ΟΗΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό για το Κλίμα, να γίνεται σε ετήσια βάση συνάντηση εμπειρογνωμόνων που να παρακολουθεί και να καταγράφει τα ζητήματα που προκύπτουν.

Στην πρόταση αυτή εντάσσεται και η πρωτοβουλία την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (της 23ης Σεπτεμβρίου 2019) για την πραγματοποίηση συνδιάσκεψης σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Το Πρόγραμμα ‘ΔΙΑΤΗΡΩ» ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης

Το προτεινόμενό πρόγραμμα «Διατηρώ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, (ΥΠΕΝ) που αφορά σε επεμβάσεις για την προστασία των διατηρητέων ή ιστορικών κτηρίων, μπορεί να αποτελέσει ένα άμεσο μέτρο για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενίσχυση της εγχώριας αγοράς. Συγκεκριμένα:

 • Το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο στοχεύει στην προστασία και αναβάθμιση των ιστορικών ακινήτων, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένο μεσιτικό και τουριστικό ενδιαφέρον (νησιωτικοί και ηπειρωτικοί παραδοσιακοί οικισμοί, αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς κ.α.) Μέσω του προγράμματος θα αναδειχτεί ο ευρύτερος οικιστικός ιστός δημιουργώντας νέες προστιθέμενες αξίες, όχι μόνο στα ακίνητα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, αλλά και στο έμμεσο ή άμεσο περιβάλλον τους. Δεδομένου επίσης ότι το πρόβλημα των ερειπωμένων και εγκαταλελειμμένων κτηρίων υποβαθμίζει το σύνολο μια γειτονιάς, η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος θα δώσει λύση όχι μόνο σε θέματα δημόσιας ασφάλειας  αλλά και στην αγοραστική αξία των γειτνιαζόντων ακινήτων.
 • Είναι αναγνωρισμένη διεθνώς η οικονομική αξία  των ιστορικών κτηρίων λόγω της σημαντικής τους συμβολής στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην ανάπτυξη του τουρισμού. Τα ιστορικά κέντρα, τα ιστορικά σύνολα και γενικά όλα τα παλαιά κτήρια προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα υψηλό κόστος ταξιδιού και το υψηλό κόστος διαμονής για να τα επισκεφθούν, δημιουργώντας ταυτόχρονα αντίστοιχες οικονομικές ροές, απασχόληση, εισόδημα και οικονομική ανάπτυξη. Η αναβάθμιση των κτηρίων δημοφιλών ταξιδιωτικών προορισμών, θα προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό της χώρας,  δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο.
 • Ο οικονομικός αντίκτυπος των άμεσων σωστικών μέτρων και επεμβάσεων αισθητικής αναβάθμισης συνδέεται άμεσα με την αξιοποίηση και αναβάθμιση σε επίπεδο γειτονιάς, καθώς ένα εγκαταλειμμένο και επικίνδυνο κτήριο “μπλοκάρει” μια ολόκληρη περιοχή π.χ. αποκλείεται η διέλευση ενός δρόμου λόγω ενός επικίνδυνου κτηρίου υπέρ της δημόσιας ασφάλειας [βλ. Ηράκλειο], αποτελεί εστία μόλυνσης και χώρος στέγασης εξαρτημένων ατόμων, αστέγων, κ.α. με αποτέλεσμα να μην πέφτει μόνο η αξία (αγοραστική και τουριστική) μόνο το ακινήτου αλλά και ολόκληρου του οικοδομικού τετράγωνου -κατ’ ελάχιστον- γιατί σε πυκνά αστικά κέντρα όπως Μεταξουργείο, Πλατεία Θεάτρου, Εξάρχεια και Αχαρνών έχουν υποβαθμιστεί ολόκληρα τμήματα του Δήμου Αθηναίων.
 • Τα κτήρια τα οποία θα αποκατασταθούν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ως χώροι:

1) Βραχυπρόθεσμης στέγασης επισκεπτών συνεδριακού τουρισμού (ιδιαίτερα στους νησιωτικούς προορισμούς και σε ιστορικά κέντρα πόλεων)

2) Στέγασης νεοφυών επιχειρήσεων (start up και spin offs εταιρείες), κέντρων καινοτομίας και STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) χώρων  π.χ.  οι εγκαταστάσεις της παλαιάς ΧΡΩΠΕΙ, οι οποίες πρόσφατα εγκαινιάστηκαν από τον Πρωθυπουργό. Κυρ. Μητσοτάκη.

3) Δημιουργίας Co – working χώρων νέων εταιρειών

4) Στέγασης Εταιρειών της Δημιουργικής Βιομηχανίας (Creative Industries) που θέλουν να συνδέσουν το brandname τους με ένα ιστορικό κτήριο και τη μνήμη που αυτό φέρει στην πόλη.

5) Στέγασης αγροτικών συνεταιρισμών ή μικρών επιχειρήσεων παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων (γαστρονομία), καθώς και εταιρειών που ασχολούνται με φυσικές και αθλητικές δραστηριότητες (hiking, trekking, bike rentals, canoe &kayak κλπ) σε παραδοσιακούς οικισμούς.

6) Στέγασης φοιτητών και νέων ερευνητών, που μετακινούνται με EU προγράμματα π.χ. Erasmus κ.α.

7) Στέγασης χώρων ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης (περιβαλλοντικής, καλλιτεχνικής κ.α).

 

 • Επιπλέον, το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΗΡΩ» του ΥΠΕΝ μπορεί να συνταχθεί παράλληλα και συμπληρωματικά με το “Κύμα Ανακαίνισης” (RENOVATION WAVE) που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαίνεται να ανταποκρίνεται ευρέως στις προσδοκίες της FIEC (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία του Κλάδου των Κατασκευών).
  Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η ΕΕ, αποτελεί ευτυχές γεγονός το ότι τρεις βασικοί τομείς πολιτικής, η απαλλαγή από το διοξείδιο του άνθρακα, η κυκλική οικονομία και η ψηφιοποίηση, που συχνά αντιμετωπίστηκαν χωριστά από την Ε.Ε. στο παρελθόν, είναι ενωμένοι κάτω από την ομπρέλα αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας.
  Ο στόχος του “Κύματος Ανακαίνισης” είναι να επιταχύνει γρήγορα την εκ βάθρων ανακαίνιση παλαιών κτιρίων, και να αυξήσει την ενεργειακή απόδοσης τους, δημιουργώντας συγχρόνως περισσότερες από εκατό χιλιάδες “πράσινες” θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα. Ένας πραγματικά φιλόδοξος στόχος που θα ενισχύσει τον κατασκευαστικό κλάδο μετά από σκληρούς μήνες με την κρίση του Covid, και θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών.

 

Μεταφορά Ευρωπαϊκών πρακτικών στην Ελλάδα

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Όπως είναι σε όλους μας γνωστό, σε όλη την Ευρώπη ,αλλά και ευρύτερα σε όλο τον κόσμο, εφαρμόζονται έξυπνες πολιτικές , προκειμένου να διαφυλαχθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα κτίρια ιδιαίτερου κάλους, δημιουργώντας επισκεψιμότητα στις περιοχές, όπου τα κτίρια αυτά βρίσκονται και προφανώς εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες.

 

Ιδιαίτερα επίκαιρη είναι και η επιστολή από τη Διεθνή  Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού της EUROPA NOSTRA, διαμέσου της Γ.Γ. Sneška Quaedvlieg-Mihailović, η οποία αναφέρεται στο Πρόγραμμα «Διατηρώ»  ως “exciting and innovative for Greece and the entire European Union” και συνεχίζει  “PRESERVE is therefore a call that could be reproduced in many EU countries, as a pioneer project that gives the chance to regenerate private historic buildings in a mass scale and help them to become resilient in times of rapid changes’. (Συνημμένη η επιστολή της Europa Nostra).

 

Παρακαλούμε, επίσης, να λάβετε υπόψη και το  «European Cultural Heritage Green Paper», που συντάχθηκε από την Europa Nostra – του οποίου partner είναι το Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΑ – η συντήρηση, αποκατάσταση και επανάχρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς για την επίτευξη του στόχου μείωσης ή/ και μηδενισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος και αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας με έμφαση στη γεωθερμία και τα υδροηλεκτρικά έργα. Η διατήρηση του ιστορικού κτιριακού αποθέματος της χώρας αποτελεί μια βασική περιβαλλοντική επιλογή, σύμφωνη με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Παράλληλα αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πόρο, καθώς συνδέεται με την προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού.

 • Επιπλέον, το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΗΡΩ» θα μπορούσε να συνεισφέρει στο νέο Ευρωπαϊκό bauhaus project συνδημιουργίας, όπου αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, φοιτητές, μηχανικοί και σχεδιαστές θα εργαστούν μαζί για να το κάνουν πραγματικότητα. Το σχέδιο Νew European Bauhaus prοject είναι περιβαλλοντικό, οικονομικό και πολιτιστικό και συνδυάζει την αισθητική και τη βιωσιμότητα.

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Στην κατεύθυνση αυτή το Πρόγραμμα «Διατηρώ», που είναι η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία στον τομέα αυτόν, χρειάζεται την υποστήριξή σας, προκειμένου να θεσπιστεί και να χρηματοδοτηθεί.

 

Θεωρούμε ότι αν εκπονηθεί ένα πλήρες και συγκροτημένο νομοθετικό πλαίσιο, με δική σας πρωτοβουλία, θα επιτευχθεί μια σημαντική για τη χώρα στρατηγική διατήρησης και αξιοποίησης της αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς, και θα συμβάλει σημαντικά, ως βασικός μοχλός για την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της χώρας , μετά το τέλος της πανδημίας.

 

Όπως ,ξέρουμε όλοι, η επίσημη ευρωπαϊκή κατεύθυνση τεκμηριώνει την άποψη ότι η διατήρηση του ιστορικού κτιριακού αποθέματος της χώρας πρέπει να αποτελεί μια βασική περιβαλλοντική επιλογή, σύμφωνη με τις αρχές που η κυκλική οικονομία επιτάσσει.

 

Παράλληλα αποτελεί βασικό αναπτυξιακό μοχλό, καθώς συνδέεται με την προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού και συμβάλει στη δημιουργία επιχειρηματικότητας και νέων θέσεων εργασίας.

 

Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι  εθνικά απαραίτητο, να συμπεριληφθεί το Πρόγραμμα «ΔΙΑΤΗΡΩ»,  μαζί με όλα τα άλλα έργα που αφορούν σε κτήρια και κτηριακές υποδομές της χώρας, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Επιχειρηματικότητας ή και  στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027, το οποίο αυτή την περίοδο σχεδιάζεται.

 

Πιστεύουμε ότι το θέμα που σας θέτουμε μπορεί και πρέπει  να τύχει ολοκληρωμένης κυβερνητικής αντιμετώπισης, που για τα δεδομένα της χώρας μας θεωρείται καινοτόμα.

 

Παρακαλούμε θερμά να λάβετε υπόψη τις σκέψεις μας και προτάσεις μας, στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής και είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία Πολιτείας , επιστημονικής κοινότητας και Κοινωνίας των Πολιτών , μπορούμε να δημιουργήσουμε την Ελλάδα του Αύριο, τιμώντας την ιστορία και την πολιτιστική μας συνέχεια, δημιουργώντας για τη Νέα Γενιά, μια χώρα της ανάπτυξης, της προοπτικής, της ελπίδας και της καινοτομίας.

 

Για πληροφορίες Κω. Σκριάπας Mobile: 6974-881944 E-Mail : perrevianet@gmail.com

 

Συνημμένα

 1. Επιστολή υποστήριξης Europa Nostra
 2. Το πρόσφατο «European Cultural Heritage Green Paper» European Cultural Heritage Green Paper –

Full Paper (ADVANCED DRAFT MARCH 2021) by Europa Nostra – issue

 

 

 

 

 

 

Με εκτίμηση

Για το  Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

 

Ο πρόεδρος

 

Σκριάπας Κων/νος -Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης

 

 

Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» για την υποστήριξη του θεσμού

«7 Most Endangered» της Europa Nostra